Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Marie Stuartovna se stala vdovou v 18 letech. Kdyby její manžel žil, nemusela by na popraviště

19.12.2023 > Středověk > Francie

V mnoho životních ohledech měla Marie Stuartovna zkrátka smůlu. Otec zemřel jen pár dnů poté, co se narodila. A první manžel, francouzský král, opustil tento svět, když jí bylo teprve 18 let. Kdyby měla možnost zůstat francouzskou královnou a nevracela se do rodného Skotska, nemusel se její život ani zdaleka ubírat tak tragickým směrem, jak tomu bylo poté, co ovdověla.



Marie Stuartovna.
Marie Stuartovna. , Unidentified painter, Public domain


Hvězdný pár

Marie a František by v dnešní době byli naprostými celebritami – pár, který má před sebou opravdu zářnou budoucnost.

Marie Stuartovna (1542-1587) byla královnou Skotů v podstatě od svého narození, neboť její otec Jakub V. zemřel jen šest dní poté, co Marie, jakožto jediné přeživší dítě, spatřila světlo světa. František (1544-1560) byl vymodlený dědic francouzského trůnu.

Marie přijela do Francie ještě jako malé děvčátko a vyrůstala na zdejším královském dvoře, aby se připravila na život po boku francouzského krále.

Obě děti k sobě chovaly vřelé city, a přestože šlo o dynastický svátek, brali se v roce 1558 zřejmě i z lásky. František byl mladší, nesmělý a zdravotně neduživý, zatímco Marie překypovala energií a vysokou silnou postavou svého manžela převyšovala, navzdory tomu šlo o skvělý pár na poli evropské politiky.


František II. a Marie Stuartovna.
František II. a Marie Stuartovna. , After François Clouet, Public domain


Strýčci v zákulisí, kteří všechno zařídí

Jak se Marie do Francie vůbec dostala? Je to jednoduché – zásnuby s dauphinem jí zařídil její strýc František, vévoda do Guise.

Mariina matka, která vládla ve Skotsku jako regentka, totiž patřila do mocného francouzského rodu Guisů.

Guisové byli stará šlechta, která se vypracovala až k vévodskému titulu a v 16. století byla na vrcholu, svou mocí dokonce soupeřili i s královským rodem Valois (s nímž je ostatně pojila krev). K rodovým znakům Guisů patřily skvělé válečnické schopnosti, ambicióznost a dravost. Nejspíš si mysleli i na francouzský trůn, ale prozatím jim stačilo, že provdali Marii za dauphina.

V době, o které mluvíme, rodu velel vévoda František de Guise, kterému se přezdívalo Zjizvený, neboť si z jedné bitvy odnesl opravdu škaredé zranění v obličeji. Šlo o výborného válečníka a skvělého politika, jenž uměl zachytit příležitost. Sestra Marie se provdala za skotského krále a jakmile porodila dceru, už František de Guise splétal plány, jak ji dostat na francouzský dvůr.

Marie Stuartovna vyrůstala ve Francii plně pod vlivem intrikánských a také přísně katolických Guisů. Později, až se vrátí do Skotska, jí tato výchova bude hodně škodit.


František de Guise.
František de Guise. , François Clouet, Public domain


Marie Stuartovna – francouzská královna

Marie byla ve Francii vychovávána jako manželka následníka, ale tou se stala až v roce 1558, kdy si dauphina Františka vzala. Jí bylo patnáct let, Františkovi čtrnáct.

Na to, aby se poznávali a užívali si radost z blízkosti, však nedostali čas. V roce 1559 zemřel po nehodě při turnaji král Jindřich II. a nevyzrálý František s podlomeným zdravím se stal králem.

Pro Francii to byla tragédie, pro rod Guisů nová šance. Chopili se příležitosti a začali za Františka II. a Marii vládnout. Vytvořili silnou mocenskou kliku, která mohla osud Francie řídit celá další desetiletí.


Marie Stuartovna.
Marie Stuartovna. , Creator:Francois Clouet, Public domain


Král je mrtev

V roce 1560 však František II. zemřel na vážnou nemoc. Znamenalo to tragédii pro všechny zúčastněné. František zemřel velmi mladý a aniž by zanechal dědice, a Guisové ztratili vliv, který si tak dlouho budovali.

Nejhůře na tom však byla Marie Stuartovna. V 18 letech se stala vdovou a přišla o manžela, kterého měla ráda. Budoucnost, na kterou se připravovala od čtyř let, zmizela. Na francouzském dvoře už pro ni nebylo místo a ona se musela vrátit do Skotska, které neznala a k němuž neměla žádný osobní vztah.


Marie Stuartovna.
Marie Stuartovna. , National Portrait Gallery, Public domain


Královna Skotů se vrací domů vstříc smrti

Návrat do země, jejíž byla oficiálně královnou, se stal v Mariině životě zlomovým okamžikem.

Do vlastního království přijela jako cizinka. Nerozuměla ani zdejší politice ani náboženským sporům. A neuměla vládnout, neboť strýcové ve Francii rozhodovali všechno za ni a za Františka.

Doma se Marie neměla o koho opřít a útěchu hledala v náručí všehoschopných mužů, kteří k ní nechovali žádnou úctu a nakonec ji dovedli k záhubě. Série chyb na skotské půdě ji vyhnala až do anglického zajetí a odtud po létech vězení také na popraviště.

Dnes se můžeme ptát, jak by její osud vypadal, kdyby František II. nezemřel tak mladý. Téměř jistě by neskočila v rukou anglického kata. Možná by se stala nevýraznou, snadno zapomenutelnou královnou; třeba by ale na francouzském dvoře vyzrála a stala se silnou osobností. Dědic, kterého mohla s Františkem mít, by vládl Francii i Skotsku – a dějiny mohly jít zcela jiným směrem

Jenže František zemřel a Marie, královna Skotů, se vydala na cestu domů a vstříc svému tragickému osudu.

Zdroj: John Hunter: Mary Stuart; zoom.iprima.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě
Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu
Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít