Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

První ponožky? Římským legiím pomohly přežít kruté severní zimy

7.12.2023 > Starověk

V zimě bývají důležité ponožky do bot, abyste neprochladli. Kdy a kde se objevily ty první a jak se vyvíjely? K významným propagátorům tohoto kousku oblečení patřili římští legionáři. Nosili je z ryze praktických důvodů a dokládají to i archeologické výzkumy.



Zkoušejí srst

Římané ale nakonec v nošení ponožek prvenství nedrží. Řekové si totiž už mnohem dříve než oni omotávali chodidla pruhem látky, aby se tak účinně chránili před otlaky z bot. Řecký básník Hesiodos, který žil přibližně v 8. či 7. století př. n. l., ve svém díle Práce a dny líčí: „Kolem nohou si zavažte sandály vyrobené z brutálně ulovené volské kůže a pod ně je oblečte do piloi.“ Co tím má na mysli? Jde o předchůdce ponožek zhotovené ze zvířecí srsti (piloi je jednotným číslem od pilos, slova označujícího plsť).


Nejstarší pletené položky ve sbírce Victoria & Albert Muzea. Byly vyrobeny v letech 300-499 n. l. a vykopány v Egyptě na konci 19. století. Mají dělenou špičku a jsou určeny k nošení se sandály.
Nejstarší pletené položky ve sbírce Victoria & Albert Muzea. Byly vyrobeny v letech 300-499 n. l. a vykopány v Egyptě na konci 19. století. Mají dělenou špičku a jsou určeny k nošení se sandály. , David Jackson, CC BY-SA 2.0 UK


Součást šatníku

O jakési ochraně chodidel se dozvídáme i z Říma z období vlády Julia Caesara (100–44 př. n. l.). Zhotovuje se z různých materiálů, a to tkanin, kůže či plsti. Překonat chlad je důležité, a proto se brzy zařadí k důležitým součástem šatníku. Ve 2. století n. l. už Římané kusy látek sešívají dohromady a výsledku se říká „undones“ . Touto technikou se snaží docílit, aby ponožky byly co nejvíce vypasované a držely na noze.


Móda i do sandálů

O používání ponožek Římany najdeme archeologické důkazy. Například ve 14 legionářských hrobech nacházejících se v hrabství Yorkshire u vesnic Dishforth a Leeming objevili v roce 2010 badatelé při průzkumu vlákna na nehtech nohou obutých v sandálech. Jejich přítomnost svědčí o tom, že zmíněný kousek oblečení patřil ke standardnímu vojenskému oděvu. Římským legiím pomáhal přežít tuhé zimní období v Anglii.


Ovinovačky nebo-li puttes.
Ovinovačky nebo-li puttes. , Nationalmuseet, CC BY-SA 3.0


Nejsou pružné a hrnou se

Co ale popisovaným předchůdcům ponožek chybí především? Určitě na to přijdete sami, když si představíte, jak vám současná ponožka obepne chodidlo. To ta starověká bohužel neumí. Ano, předchůdcům ponožek chybí pružnost a přilnavá manžeta, kterou máme dnes běžně na ponožkách a zajistí, aby se nám neshrnuly dolů.


První pletené kousky


Začíná se ale pomalu vyvíjet jedna technika, která pružné ponožky vyrobit dokáže – pletení. Část arabské ponožky s odděleným palcem, objevená v údolí řeku Indus a pocházející z období kolem roku 300 n. l. je toho jasným důkazem. Staří Egypťané umění plést ponožky ovládnou v období let 300 n. l. -500 n. l. Zhotovují koptské ponožky, které se pletou pomocí dvou jehlic. Vlna se protáhne z jednoho očka do dalšího.


Ponožky z 18. století.
Ponožky z 18. století. , picryl.com


Vzkaz na tabulce

Vraťme se ale zpátky k Římanům. „Poslal jsem vám dva páry ponožek ze Sattuy, dva páry sandálů a dva páry spodků,“ prozrazuje vzkaz na římské tabulce, nalezené ve Vindolandu, římské pevnosti vybudované v severní Anglii nedaleko Hadriánova valu. Kromě toho odsud pochází také bronzová rukojeť břitvy ve tvaru lidské nohy a chodidla. Prokazatelně je na ní znázorněna pletená ponožka. Pro doplnění historických souvislostí: Římané dobyli rozsáhlá anglická území roku 43 n. l. a jejich éra zde skončila až roku 410 n. l. Ponožky jim jistě hodně pomohly vydržet zdejší nehostinné počasí, na které z jihu Evropy nebyli zvyklí.


Výsada svatých

Během středověku už ponožky netvoří jenom ochranu nohou. Evropa se s touhle novinkou seznamuje v 5. století n. l. Ovinovačky, tedy kusy látky omotané kolem nohy od kotníku až ke kolenu, nosí v Evropě hlavně svatí lidé, kteří jsou úzce spojení s církví. Říká se jim „puttes“. Hlavní důvod je zřejmě praktický: Aby si duchovní při dlouhých poutích mezi kázáními nezničili nohy. Ovšem oficiální výklad zní, že jde o symbol čistoty těch, kteří nevědomý lid seznamují s božím slovem.


Americké ponožky z období let 1840-1860.
Americké ponožky z období let 1840-1860. , Metropolitan Museum of Art, CC0


Symbol luxusu

Později ponožky objevuje šlechta, a to zhruba kolem roku 1000. Stávají se symbolem luxusu a bohatství a jsou často barevné. Mocní šlechtici se trumfují, kdo vynese barevnější a extravagantnější kousek. Ze začátku se spíše podobají legínám a vyrábějí se sešíváním kusů látek. Nemají gumičku, a proto se podvazky upevňují přes jejich horní část, aby nepadaly.


Podporu najde ve Francii

K rozšíření ponožek a punčoch mezi lid dochází až v roce 1589, kdy anglický duchovní William Lee světu představí první pletací stroj s punčochovým rámem. Královně Alžbětě I. se tím ale nezavděčí. Na její vkus jsou strojově pletené punčochy příliš hrubé. Je zvyklá na jemné hedvábí. Odmítne mu proto udělit patent a podpořit jeho projekt stavby manufaktury na strojově vyráběné punčochy. Finanční podporu Lee nakonec získá od francouzského krále Jindřicha IV. a svoji továrnu otevírá ve francouzském Rouenu.


Zdroje: Crazysocks.com, Soxy.com, Nocoldfeet.co, Bodyandi.uk, Adessoman.com
Autor: Helena Stejskalová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Prostituce v antickém Římě Prostituce v antickém Římě
Cloaca Maxima - obří starověký kanalizační systém slouží dodnes Cloaca Maxima - obří starověký kanalizační systém slouží dodnes
Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít