Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Po bitvě u Pavie musel francouzský král odevzdat jako rukojmí své syny

18.7.2023 > Středověk > Francie

V 16. století se mocenské struktury v Evropě začaly významně proměňovat. Zatímco v předcházejícím období spolu soupeřily primárně Anglie s Francií, v této době musela francouzská královská moc čelit především dravým Habsburkům. Jedním ze symbolů těchto mezinárodně politických změn se stala bitva u Pavie, která potvrdila dominantní postavení habsburského domu v Evropě.



Bitva u Pavie.
Bitva u Pavie. , Birmingham Museum of Art, Public domain


Říše, nad kterou slunce nezapadá

Schylovalo se k tomu již delší čas, ale je možné, že ve Francii si toho začali všímat, až když bylo pozdě. Svatá říše římská se pod vedením Habsburků neobyčejně vzmáhala a na druhé straně výrazně (především ekonomicky) prosperovalo Španělsko. Habsburkové měli vždycky cit pro mezinárodní politiku, a tak jakmile zavětřili příležitost, obsadili španělský trůn členem svého domu.

Tyto dlouholeté snahy úspěšně završil Karel V. - v roce 1516 usedl na španělský trůn a o tři roky později se stal římským králem (císařskou korunu pak získal v roce 1531). Stal se tak symbolem habsburské moci a údajně směle prohlašoval, že nad jeho říší slunce nezapadá.


Císař Karel V.
Císař Karel V. , Juan Pantoja de la Cruz, Public domain


Francie v defenzivě

Francouzi si riziko buď neuvědomovali, nebo nebyli Habsburkům v jejich rozpínavosti schopní zabránit.

Najednou se však ocitli v situaci, kdy byla Francie sevřena mezi dvěma prosperujícími říšemi ovládanými jedním králem. A to ještě nebylo všechno – habsburský dům dával jasně najevo zájem připojovat k říši další území – třeba Lombardii.

Francouzi se museli svému konkurentu postavit vojensky. Toto období je charakteristické sérií potyček o menší územní celky spíše než nějakými velkými bitvami. Dokonce by se mohlo zdát, že šlo spíš jen o šarvátky, avšak pravda byla taková, že se rozhodovalo o tom, kdo bude nadále vládnout Evropě.


Francouzský rod Valois.
Francouzský rod Valois. , Sodacan, CC BY-SA 3.0


František I. - velký král, ale neúspěšný vojevůdce

František I. (vláda 1515 – 1547) byl bezpochyby velký král – za jeho vlády Francie prosperovala a zažila kulturní i ekonomický rozmach, můžeme říct, že se v určitém slova smyslu přesunula ze středověku do novověku.

Na bitevním poli však František pravidelně narážel. Nepatřil mezi nadané vojevůdce a své neúspěchy si často sám připravoval tím, že nenaslouchal svým zkušeným velitelům, ale naopak šel často proti jejich radám. Oproti tomu jeho konkurent Karel V. přenechával část velení svým vojevůdcům a poskytoval jim určitou míru samostatnosti. Logicky to vyplývalo i z rozsáhlosti jeho říše – zkrátka nemohl být všude a nemohl velet každému střetu osobně.


František I.
František I. , Jean Clouet, Public domain


Ponížení u Pavie

Karel si pomalu ukusoval kousky francouzského území a zvětšoval svůj vliv v Itálii. Francouzi se tomu pokoušeli zabránit, příliš si jim však nedařilo. Nakonec však obsadili Milán a odtud postupovali na Pavii. K té dorazili na podzim v roce 1524. Nepodařilo se jim dobýt město frontálním útokem, a tak ho začali obléhat. Stala se z toho několikaměsíční zimní anabáze, během které docházelo k přesunům vojsk i menším potyčkám. Nic příliš nenasvědčovalo tomu, že by se měla strhnout nějaká zásadní bitva.

Avšak na konci února 1525 se habsburské vojsko ocitlo ve výrazné nevýhodě a rozhodlo se situaci řešit překvapivým útokem. A přestože to dlouho vypadalo, že Francouzi s převahou zvítězí, nakonec se válečné štěstí usmálo na Karlovo vojsko. Františkova elitní jízda byla obklíčena a pobita, on sám upadl do zajetí. Vedl své muže do poslední chvíle, ale když pod ním padl kůň, vzdal se.


Bitva u Pavie.
Bitva u Pavie. , Carlos Enrile, CC BY-SA 3.0


Španělské zajetí a synové jako válečná daň

V zajetí byly Františkovi kladeny neuvěřitelně tvrdé podmínky. On je sice nepřijal, ale jeho matka, která se ujala regentství, nakonec svolila a podepsala tzv. Madridskou smlouvu, která byla pro Francii v podstatě likvidační.

Karel V. byl inteligentní muž a bylo mu jasné, že když Františka propustí, ztratí na něj veškeré páky. Potřeboval záruky. A tak si vyžádal rukojmí. Františka sice po několika měsících propustil, ale místo něj museli do Španělska dorazit jeho dva synové – dauphin František a mladší princ Jindřich. Chlapcům bylo v té době osm a šest let.

František I. vydal své syny nepříteli a musel se rozhodovat mezi svou zemí a svými dětmi. A vybral si zemi. Nesplnil podmínky Madridské smlouvy, a vystavil tak své malé syny španělskému hněvu. Aby Karel zvýšil tlak, neustále zhoršoval podmínky, ve kterých francouzští princové žili. Chlapci ve Španělsku doslova trpěli, bylo s nimi zacházeno velmi hrubě, dlouhé vězení na nich zanechalo následky, a po letech dokonce zapomněli rodnou řeč. Přesto František I. nepovolil.


Zajatý princ se později stal králem Jindřichem II.
Zajatý princ se později stal králem Jindřichem II. , Workshop of François Clouet, Public domain


Až v roce 1530 došlo k diplomatickým jednáním. František se vzdal části území a nároků a zaplatil vysoké výkupné. Až tehdy se jeho synové mohli vrátit domů. František zemřel mladý, Jindřich si ze španělského zajetí odnesl celoživotní trauma.

Po tomto ponížení už byla situace v Evropě jasná. Těžiště moci se přesunulo k Habsburkům a Francie už mohla hrát jen s tím, co jí habsburský dům dovolil.

Zdroj: Knecht, J. R.: Renaissance warrior and patron : the reign of Francis I; Grant, Neil: Charles V, Holy Roman Emperor
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa
Šestá žena Jindřicha VIII. - nový manžel toužil po její nevlastní dceři Šestá žena Jindřicha VIII. - nový manžel toužil po její nevlastní dceři
Pražský golem: Mocný ochránce židovského ghetta nebo retardovaný chráněnec rabbiho Löwa? Pražský golem: Mocný ochránce židovského ghetta nebo retardovaný chráněnec rabbiho Löwa?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít