Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Proč skončily dvě z šesti žen Jindřich VIII. na popravčím špalku?

24.2.2023, 09:19 > Středověk > Anglie

Jindřich VII., anglický král, podzimní listopadový den roku 1501 ženil svého syna Artura. Ten si za manželku ve svých patnácti letech vzal španělskou princeznu Kateřinu Aragonskou. Svatba se konala v katedrále sv. Pavla, během svatební noci ale nedošlo k naplnění manželské povinnosti. Téměř hned po svatbě tento pár nežije spolu, Kateřina se chtěla naučit anglicky a mladý Artur měl za úkol dospět v muže.



Kateřina Aragonská.
Kateřina Aragonská. , William Shakespeare, CC0


Bohužel k jejich sblížení nedojde, protože Artur 2. dubna 1502 nečekaně umírá. Král ale nechtěl ztratit anglicko-španělské spojenectví, a proto svou pozornost upnul na mladšího syna Jindřicha. Jindřich vypadá jinak než jeho zesnulý bratr, je urostlý, zdatný, ale je mu teprve 11 let. Zasnoubení s mladou vdovou je nasnadě, ale na svatbu si oba musejí počkat do 11. června roku 1509. Jindřich VIII. se mezitím stal anglickým králem, ale protože slavnostní korunovace probíhá koncem července, svatba musela být skromná, aby tento obřad nezastínila.


Král Jindřich VIII. oplývá mnoha dobrými vlastnostmi

Král Jindřich VIII. je nejen pohledný, ale také skvěle tančí, jezdí na koni, baví ho knihy a hudba. Nedlouho po svatbě jeho manželka Kateřina otěhotněla. Dítě se narodilo v sedmém měsíci mrtvé. Královna počala znovu a dokonce porodila 1. ledna 1511 syna Jindřicha, ale také on brzy zemře. Na pohled šťastné manželství mělo kaňku právě z důvodu, že Jindřich VIII. zatím neměl dědice. V roce 1513 Kateřina prodělá potrat, v únoru 1515 porodí syna, který zemře. V únoru o rok později se Kateřina narodila Marie, budoucí královna Marie Tudorovna. Právě ona se jako jediná ze šesti dětí dožije dospělosti.

Manželství ale dostalo trhliny roku 1513, kdy se na královském dvoře objevuje Bessie Blountová. S ní Jindřich VIII. tráví spoustu času v době, kdy je jeho manželka Kateřina těhotná. Bessie nakonec královi porodí syna Jindřicha, který dostává příjmení Fitzroy. Za krále se Bessie sice neprovdala, ale jeho další milenka už byla úspěšnější.


Z milenky rychle novou královnou

V roce 1526 se totiž seznámil s Annou Boleynovou. Jindřichovi je již 35 let, Anna je o celých deset let mladší. Královi učarovala, i když podle některých měla tmavé vlasy, černé oči a snědou pleť a nebyla vyloženě hezká. Jindřich VIII. se do Anny okamžitě zamiluje a posílá jí milostné dopisy. V květnu roku 1527 se chce s Kateřinou rozvést a vzít si za manželku Annu. Papež Kliment VII. ale žádosti o rozvod nevyhoví, Kateřina je sestrou matky císaře Karla V., kterého si nechce rozkmotřit.


JIndřich VIII. a Anna Boleynová.
JIndřich VIII. a Anna Boleynová. , Dancingtudorqueen, CC BY-SA 4.0


Anna Boleynová je však těhotná, a Jindřich VIII. na rozvod spěchá. Podle astrologů bude potomek konečně dědic trůnu. Král se obrátí s rozvodem na parlament s argumenty, že jeho manželství je neplatné, protože si vzal vdovu po bratrovi. Annu a Jindřicha nakonec tajně oddá canterburský arcibiskup Thomas Cranmer. 1. června je královna korunována, později se jí narodí dcera Alžběta, která se stane slavnou anglickou královnou. Anna otěhotní ještě jednou, ale o dítě bohužel přijde. Jindřich znovu během jejího požehnaného stavu flirtuje s jinými ženami - jeho novou oblíbenkyní se stane Jana Seymourová.


Annina nevěra skončila šibenicí

Annu ale nechává kontrolovat, a nakonec zjistí, že je mu nevěrná. Milencem je mladík jménem Mark Smeaton, který se k poměru s Annou přizná až po bolestivém mučení. Anna pak o den později hodí svůj kapesník během turnaje jednomu z rytířů, což Jindřich nesnese a uraženě odchází. Od té doby už svou manželku neviděl. Anna, její údajní čtyři milenci a bratr vikomt George Rochford jsou uvězněni v Toweru. Anna je popravena 19. května 1536 za nevěru a spiknutí.

Hned poté se král tajně zasnoubí s Janou, kterou si vezme za deset dní od zásnub. Jana v březnu 1537 otěhotní, a král se dočká syna Eduarda. Bohužel, královna umírá 12 dní po porodu ve velkých bolestech. Byla to přitom Jindřichovi nejmilejší manželka, jak sám řekl. Musel tak hledat novou královnu. Rozhodl se pro princeznu Annu Klevskou, které bylo 23 let. Na portrétu nevypadala špatně, ale když ji uviděl poprvé, nelíbila se mu. Nakonec si ji 6. ledna 1540 vzal, za mohutné podpory dvořanů.


Šestá manželka krále Jindřicha milovala jiného muže

Nedlouho po svatbě se zjistilo, že král neplní manželské povinnosti, protože se zakoukal do Kateřiny Howardové, která byla komornou královny Anny. Další rozvod byl na spadnutí, sama Anna ustoupila a prohlásila, že je manželství neplatné. Král se pak znovu oženil, jeho pátou manželkou se stala Kateřina Howardová, které Jindřich kupuje drahé šperky, luxusní šaty, zámky nebo hrady. Dokonce se kvůli ní snažil zhubnout a držet s mladičkou manželkou krok.

Na jaře 1541 Jindřich trpí vysokými horečkami a vředy na nohou, ale nikdo netuší, o jakou nemoc by se mohlo jednat. Královna se o svého chotě nestará, naopak je ráda, že má čas na své přátele. A také na své milence. Její nevěry nezůstaly utajené, a dva z jejich milenců byli popraveni. Kateřina skončí v Toweru, nakonec je společně se svou služebnou 13. února 1542 také popravena.


Kateřina Parrová s Jindřichem VIII.
Kateřina Parrová s Jindřichem VIII. , William Henry Kearney, Public domain


Šestou manželkou krále Jindřicha VIII. byla Kateřina Parrová, dvojnásobná vdova. Král Jindřich ji o ruku požádal po smrti jejího druhého manžela lorda Latimera. Kateřina ho neodmítne, zároveň ale touží po jiném muži - bratrovi zesnulé Jany Seymorové Thomasovi. Kateřina ráda tančí a zpívá, u Jindřicha ale nastávají zdravotní komplikace. Nakonec 28. ledna 1547 král umírá ve věku 55 let. A Kateřina se konečně provdá za svého milovaného Thomase.

Zdroj: Prolíbané dějiny - Felix Krumlovský, wikipedia.cz, wikimedia.org
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vladař má lhát, podvádět i zrazovat. Machiavelli položil základy moderní politiky Vladař má lhát, podvádět i zrazovat. Machiavelli položil základy moderní politiky
Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě Holešov 1918 - poslední židovský pogrom na Moravě
Marie Stuartovna se stala vdovou v 18 letech. Kdyby její manžel žil, nemusela by na popraviště Marie Stuartovna se stala vdovou v 18 letech. Kdyby její manžel žil, nemusela by na popraviště


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít