Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu

25.4.2022 > Novověk > Evropa

Vláda mnicha Savonaroly nad Florencií byla v podstatě první moderní diktaturou. Naplňovala všechny znaky toho, co jsme si zvykli vídat v totalitních režimech až o mnoho století později: postava charismatického vůdce se silným kultem osobnosti, ideologie a propaganda, pálení knih a umění, všeobecné násilí. Stejně jako v případě vzniku všech ostatních diktatur se i zde můžeme ptát: jak se to mohlo stát? Proč k tomu došlo zrovna v renesanční a silně humanistické Florencii, která byla až do Savonarolova příchodu tím, kdo vedl Evropu na cestě ze středověku do novověku?



Florencie.
Florencie. , Steve Hersey, CC BY-SA 1.0


Savonarola jako voda, která uhasila florentský oheň

Savonarolova diktatura ve Florencii se datuje do let 1494-1498, tedy na samou hranici středověku a novověku. Florencie byla už dlouhá desetiletí pod vládou Medicejských majákem pokroku a stále více se otevírala osobním, uměleckým, myšlenkovým, vědeckým i náboženským svobodám.

Girolamo Savonarola byl ztělesněným opakem volnomyšlenkářského města: prosazoval tvrdou askezi, církevní vládu s pevnou rukou a nemilosrdný přístup k těm, které on sám označil za hříšníky. A že těch hříšníků podle jeho vidění světa ve Florencii bylo!


Palazzo Vecchio, Florencie.
Palazzo Vecchio, Florencie. , JoJan, CC BY-SA 3.0


Mnich, který nenáviděl krásu a umění

Girolamo Savonarola se narodil ve Ferraře a původně studoval medicínu. Říká se, že se v tomto období nešťastně zamiloval a možná právě odmínutí ze strany dívky, kterou si vybral, se stalo kořenem jeho budoucího fanatismu.

Savonarola studia přerušil a vstoupil do dominikánského kláštera. Zde začal prosazovat asketický způsobit žití a kritizovat odchýlení společnosti od biblických přikázání a také přepychový život. Měl silné osobní charisma a lidé mu naslouchali se zájmem. Dominikánský řád rozpoznal jeho kazatelský potenciál a nechal jej nejdříve vzdělat v rétorice a pak jej poslal do Florencie.


Girolamo Savonarola.
Girolamo Savonarola. , Fra Bartolomeo, Public domain


Svobodná Florencie a tyran

Ve Florencii v té době vládl rod Medicejských, dokonce nejvýznamnější vládce z tohoto rodu: Lorenzo Medicejský. Lorenzo byl zvyklý podporovat umělce, obchodníky i vzdělance, a tak nejdříve věnoval svou přízeň i mnichovi, jehož plamenná kázání tolik fascinovala Lorenzovy florentské poddané.


Lorenzo Medicejský.
Lorenzo Medicejský. , Bronzino and workshop, Public domain


Avšak Savonarola se Lorenzovi zrovna neodvděčil. Začal ho veřejně kritizovat a obviňovat z hříšného života. Štval florentské měšťany proti Lorenzovým přátelům z řad umělců a učenců, ale i proti samotnému medicejskému rodu.

Lorenzo možná měl sílu udržet Savonarolu na uzdě, jenže zemřel. A moc po něm převzal mnohem slabší a méně schopný syn Piero.


Teokratická vláda

Do Itálie vtrhla vojska francouzského krále a Savonarola s ním spojil svůj osud. Zatímco Medicejští z města před postupujícími vojsky uprchli, Savonarola zůstal a s Francouzi vyjednával. Díky jeho zásahu vojsko Florencii ušetřilo plenění a Savonarola se chopil moci. Sám o sobě mluvil jako o muži vyvoleném Bohem, který má za úkol vymýtit hřích.

Jeho zfanatizovaní přívrženci vyhledávali zakázané knihy, pálili umělecká díla, ničili všechno, co odkazovalo na antickou moudrost a nebo podporovalo moderní humanistické myšlenky.


Girolamo Savonarola.
Girolamo Savonarola. , Photograph by Mike Peel (www.mikepeel.net)., CC BY-SA 4.0


Měšťané museli odevzdávat své šperky a drahé šaty a chodit v prostých oděvech. Po městě patrolovali přílušníci jakýchsi milicí a zatýkali nebo fyzicky trestali lidi, kteří jim připadali příliš dobře oblečení nebo málo zbožní. Zkrátka docházelo k obecnému teroru s cílem nastolit ve Florencii Kristovu vládu podle Savonarolových představ.


Pád pyšného mnicha

Savonarola možná sám uvěřil tomu, že je Boží posel a že mu nic nehrozí. Kázal proti papeži, kritizoval mocné rody vládnoucí v Itálii a poštval proti sobě dokonce i vlastní podporovatele v řadách církve. Jeho čas se nachýlil.

Papež jej prohlásil za kacíře a začal vůči Florencii uplatňovat církevní sankce. Lidé měli strach z papežova a z Božího hněvu a také už se jim tvrdá vláda šíleného mnicha docela zajídala. Vždyť až do Savonarolova příchodu jejich město vzkvétalo, zatímco nyní žili Florenťané v bídě a ve strachu.

Savonarolův výslech.
Savonarolův výslech. , François Marius Granet, Public domain


Florencie se proti Savonarolovi vzbouřila a lidé oblehli klášter, kde se ukrýval. Mnich byl souzen a jako kacíř postaven na hranici. Je možné, že ještě v tu chvíli věřil, že ho Bůh z plamenů vysvobodí. Ale mýlil se. 23. května 1498 sledovala celá Florencie jeho smrt na hranici.

Zdroj: Vladimír Liška: Šedé eminence v evropské historii
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Kde se vzal zvyk zdobení vánočního stromečku? Kde se vzal zvyk zdobení vánočního stromečku?
Tank Leonarda da Vinci mohl změnit středověká bojiště Tank Leonarda da Vinci mohl změnit středověká bojiště
Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít