Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Cartouche - francouzský Robin Hood zemřel krutou smrtí lámáním v kole

4.4.2023, 09:42 > Středověk > Francie

Tak jako Slováci mají svého Jánošíka, Angličané Robina Hooda, tak Francouzi se mohou pochlubit Cartouchem. Jak jste sami určitě poznali, jedná se o lupiče, kteří se do historie zapsali tím, že bohatým brali a chudým dávali. Alespoň takto se o nich zmiňují pověsti, jež o nich kolují. Pravda však je mnohem prozaičtější. Většinou to byli opravdu lupiči a zločinci, kteří mnohdy měli na rukou lidskou krev.



Co o skutečném Cartouchovi víme?

Cartouche, který si říkal Louis Dominique Bourguignon se narodil v roce 1693 do rodiny obchodníka s vínem v pařížské Quartier de la Courtille. Ač z dobré rodiny, tak ve škole na sebe neupozornil výbornými znalostmi učiva, ale spíše krádežemi. Jeho otci s ním došla trpělivost a ve věku dvanácti let ho vyhodil z domu, aby se o sebe postaral sám. Když ztratil zázemí rodiny, Cartouche si našel bandu dobrodruhů. Odešel do Normandie, kde se začal realizovat na poli lupičském. A protože se mu dařilo, tak se zanedlouho stal vůdcem celé zločinné bandy. Normandii dal vale a vrátil se zpátky do Paříže.


Louis Dominique Bourguignon.
Louis Dominique Bourguignon. , Bibliothèque interuniversitaire de Santé, Licence Ouverte


Zrada a udání

Vypadalo to, že možná začne sekat latinu, dá se dohromady a opustí dráhu zločinu. Určitou dobu pracoval jako informátor pro pařížskou policii, později vstoupil do armády. Ale zločin Cartouche stále lákal. Možná tím, že bylo tak jednoduché si přijít k penězům. Založil vlastní bandu, se kterou působil v Paříži a jejím okolí. Ale i na něho spadla klec. Na jeho hlavu byla vypsána odměna, což podnítilo jeho druha ve zločinu Francouise-Gruthus Duchateleta, aby ho udal. Stalo se to 4. ledna 1721, kdy byl Cartouche zajat.


Louis Dominique Bourguignon.
Louis Dominique Bourguignon. , Neznámý autorUnknown author, Public domain


Výslech útrpným právem

Ve vězení se Cartouch dostal do rukou pařížského kata Henriho Sansona. Ještě předtím se však pokusil o útěk, který byl ale zmařený. Byl podrobený výslechu útrpným právem, během kterého poměrně hodně vytrpěl. Vyslýchaný byl pomocí španělské boty, byl natahován na skřipec. Ačkoliv byl takto Cartouche mučeny, ke svým činům se nepřiznal. Soud ho odsoudil k trestu smrti.



Poprava na Place de Gréve

Poprava Cartouche přilákala na Place de Gréve v Paříži spoustu lidí. Stáli dokonce i v postranních uličkách. Na popraviště ho dovezl kat Sanson. Když Cartouche uviděl, že má být popraven jen on sám, vyžádal si soudního tajemníka, kterému řekl, že se chce přiznat. To udělal, ale přiznal se jen ke zločinům, jež mu byly už prokázány. Přitom ale obvinil svého komplice Francoise-Gruthus Duchateleta a několik zlodějů. Za to mu bylo slíbeno zmírnění průběhu popravy. Ta se odehrála následující den, 28. listopadu 1721.


Place de Grève.
Place de Grève. , Musée Carnavalet, Public domain


Bohužel katovi Sansonovi se sdělení o zmírnění trestu nedostalo včas, takže Cartouche si musel lámání v kole prožít celé od začátku až do smutného konce v nepředstavitelných bolestech. Pokud by se o zmírnění trestu Sanson dozvěděl, pravděpodobně by během lámání v kole Cartouche uškrtil, čímž by zkrátil jeho utrpení. Následující dny na popravišti skončili i Cartouchovi komplicové.


Film s Jean-Paulem Belmondem

Příběhem lupiče Cartouche se nechal inspirovat francouzský režisér Philippe de Broca a v roce 1962 natočil romanticko-dobrodružný snímek. Do titulní role obsadil Jean-Paula Belmonda, který Cartouche ztvárnil jako sebevědomého svůdce žen a neohroženého lupiče, jenž se stal postrachem bohatých Pařížanů.

Zdroj: wikimedia.org
Autor: Jana Fojtíková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Po bitvě u Pavie musel francouzský král odevzdat jako rukojmí své syny Po bitvě u Pavie musel francouzský král odevzdat jako rukojmí své syny
Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny? Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny?
Otec moderní kriminalistiky strávil roky na galejích kvůli dívce Otec moderní kriminalistiky strávil roky na galejích kvůli dívce


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít