Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Za zbojnictví s vraždu čekala Jánošíka nepředstavitelně krutá smrt

21.3.2023, 09:15 > Ostatní

Jánošík, slovenský zbojník a lidový hrdina, se proslavil jako Robin Hood Tater. Zbojnické řemeslo se stalo pro Janošíka způsobem života poté, co se přidal k bandě zbojníků a stal se později jedním z jejích vůdců. Jeho pověst se rozšířila díky skutkům, které často směřovaly proti bohatým a naopak byly prospěšné pro chudé. Nicméně, Janošíkův osud skončil tragicky, když byl úřady chycen a odsouzen k trestu smrti. Jeho poprava byla krutá a brutální. I přes svou násilnou smrt se však Janošík stal legendou a jeho příběh symbolem boje proti nespravedlnosti a utlačování.


Juraj Janošík se narodil v obci Terchová na Slovensku v roce 1688. Měl tři bratry a jednu sestru. Jeho rodina byla chudá a Juraj musel brzy začít pracovat, aby svým rodičům pomohl. Již v mladém věku se ale ukázalo, že má výjimečné fyzické schopnosti a také že vzdoruje autoritám.

V roce 1706 Jánošík vstoupil do armády a ve stavovském povstání bojoval proti Habsburkům. Po porážce v bitvě u Trenčína se vrátil domů, ovšem brzy vstoupil do císařské armády. Jako voják sloužil na hradě Bytči, kde se zřejmě setkal s uvězněným zbojníkem Tomášem Uhorčíkem, což mělo rozhodující vliv na jeho budoucí směřování.


Terchová, kde sa narodil Juraj Jánošík.
Terchová, kde sa narodil Juraj Jánošík. , Juloml, CC BY-SA 3.0


Roku 1710 byl Juraj z vojenské služby vykoupen rodiči a vrátil se domů. Brzy po návratu ho však vyhledal již zmiňovaný Tomáš Uhorčík a přizval ho do své družiny. Zde si Janošík rychle vysloužil respekt svých "kolegů" a stal se jedním z nejuznávanějších zbojníků v oblasti. Po nějaké době se Uhorčík rozhodl pověsit zbojnické řemeslo na hřebík a vedení své skupiny předal Jánošíkovi.

Dva roky loupila Jánošíkova banda na Slovensku, ale i na Moravě a části Polska. Většina mužů se tomuto řemeslu věnovala pouze přes léto a na zimu se nechala najímat jako čeledíni. Jánošík zimy trávil v anonymitě u svého přítele Uhorčíka. Právě se s ním však byl dopaden v říjnu roku 1712 a uvězněn v zámku v Hrachově. K útěku jim ale pomohl podžupan Pavel Lány, který se s Jánošíkem znal z povstání proti Habsburkům.

Netrvalo však dlouho a Juraj byl zatčen podruhé - o rok později. V březnu se konal soudní proces v Liptosvkém Mikuláši. Souzený byl konfrontován s několika obětmi svých přepadení. Obviněn byl ale také z vraždy faráře Juraje Vrtíka. Ke zbojnictví se Jánošík přiznal, vraždu však odmítal. Podle tehdejších zvyklostí byl tak podroben mučení, při kterém bylo následně získáno i přiznání k vraždě.

Oba skutky, ze kterých byl Juraj obviněn, se trestaly smrtí. Patrně hned další den po ukončení soudu byl Juraj Jánošík popraven na městském popravišti. S popravou se v těchto případech spěchalo, aby odsouzený nezemřel dříve na následky mučení.


Socha Jánošíka z roku 1919.
Socha Jánošíka z roku 1919. , Jirka23, CC BY-SA 3.0


Způsob popravy byl zvolen velmi krutě, aby odradil od zbojnického řemesla kohokoliv dalšího. Jánošíkovi kat na levé straně zarazil do těla zahnutý hák, jehož konec znovu vyšel ven mezi žebry. Takto zavěšen mohl nebožák umírat několik dní. Po těžkém mučení však pravděpodobně Jánošík zemřel rychle.

Jánošík se i přes svoji krátkou zbojnickou kariéru stal asi největší slovenskou legendární postavou. V lidovém podání mu později byly přisuzovány kouzelné schopnosti. Podle vyprávění bohatým bral a chudým dával, podobně jako legendární Robin Hood. Toto vše však vzniklo až později v rámci slovenského obrození. Ve své době byl Jánošík prostý zločinec.

Zdroj: Jánošík - Andrej Melicherčík ; wikipedia.org
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů
Povodeň 1890: Pražané plakali, když se hroutil Karlův most Povodeň 1890: Pražané plakali, když se hroutil Karlův most
Zaniklá povolání: lidé se živili i sběrem mravenců Zaniklá povolání: lidé se živili i sběrem mravenců


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít