Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Historie gilotiny. V Čechách ji používali ještě nacisté za války

25.1.2023, 09:54 > Novověk

Vznik gilotiny je spojován s Velkou francouzskou revolucí, kdy byla nejoblíbenější metodou výkonu trestu smrti. Avšak podobné stroje či „nápady“, při kterých čekala na zločince a vrahy smrt existovaly už mnohem dříve. Jméno dostala gilotina podle „nadšence“ tohoto popravčího stroje - francouzského lékaře Dr. Guillotina.



Různé druhy metod k usmrcení odsouzených

Ruce a nohy odsouzeného byly přivázány ke čtyřem volům nebo koním, kteří se na znamení popravčího pohybovali různými směry. S veřejným pozdvižením byl nešťastník roztrhán, a to doslova na kusy.

Někdy byly místo toho použity jiné stejně sofistikované způsoby zabíjení, což vzbudilo silný odpor francouzského lékaře (profesora anatomie na pařížské lékařské akademii) a politika Josepha Guillotina.

Smrt byla tímto způsobem popravy nešťastná. Podívaná trvala poměrně dlouho a aristokraté byli navíc popravováni méně bolestivým způsobem, což Dr. Guillotin, obhajující „třídní rovnost“, považoval za nespravedlivé. Gilotina měla sjednotit a urychlit popravy. Nápad se objevil v roce 1789.


Dvojitá gilotina z Velké francouzské revoluce.
Dvojitá gilotina z Velké francouzské revoluce. , Museum of the French Revolution, CC BY-SA 4.0


Vznik gilotiny

Pro sjednocení způsobu výkonu rozsudků smrti byla ustanovena zvláštní komise. Ke konzultaci byl povolán i Dr. Louisem, v té době slavný chirurg a tajemník akademie chirurgů. Bylo rozhodnuto přijmout zařízení, které se používalo již ve 13. století v Itálii k popravám, jako laskavost pro zločince, v jejichž žilách kolovala modrá krev. Znali je i ve středověkém Německu a Skotsku.


Veřejná poprava gilotinou v Lons-le-Saunier , 1897.
Veřejná poprava gilotinou v Lons-le-Saunier , 1897. , Kauko56, Public domain


Dr. Louis osobně dohlížel na stavbu vylepšeného stroje (proto se zpočátku nazýval louiseta), který byl zadán německému tesaři a staviteli klavírů Tomiasu Schmidtovi.

Prototyp zařízení byl postaven v roce 1790. Po testech provedených na mrtvolách podstoupila 25. dubna 1792 gilotina svůj „křest ohněm“ na Place de Greve v Paříži.

Jak popsali svědci: „ ...kat uvolnil hák nože. Těžká železná čepel, která sklouzla po vodítku, zasáhla krk vraha Jacquese Nicolase Pelletiera. Uťatou hlavu, na níž bylo vidět grimasu hrůzy, valící se směrem k jásajícím prostým lidem...“


Kdo byl popraven gilotinou?

Brzy se gilotina stala rychlým a spolehlivým nástrojem revolučního teroru. Pod gilotinou mnoho posměvačů myšlenky dobrého doktora Guillotina ztratil hlavu mimo jiné i král Ludvík XVI. (26. ledna 1793), Danton (5. dubna 1794), Robespierre (28. července 1794). Celkem – během francouzské revoluce gilotina „zkrátila utrpení“ 2498 lidem.


Ludvík XVI., popraven 21. ledna 1793.
Ludvík XVI., popraven 21. ledna 1793. , Antoine-François Callet, Public domain


V kterých dalších zemích se popravovalo gilotinou?

Kromě Francie existovaly další země, které gilotinu k popravám používaly. V Německu – za Hitlera bylo takto popraveno více než 10 000 lidí. Gilotina se používala také v Belgii, Persii, Švédsku (poslední jmenovaná země měla vlastní gilotinu již v roce 1794) a ve Spojených státech - v Louisianě.


Poslední poprava gilotinou

Naposledy byla gilotina znovu použita ve Francii, v Marseille v roce 1977. Poté byl popraven vrah jménem Djandoubi, za vraždu dvaadvacetileté ženy. Před popravou si Djandoubi vykouřil svou poslední cigaretu a vypil posledního panáka rumu.

O čtyři roky později, 9. října 1981 byl trest smrti ve Francii zrušen.


Gilotina v českých zemích

I v českých zemích hrála gilotina významnou roli a to především za druhé světové války. Nacisté ji používali k popravě svých nepřátel. Nejznámější se v bývalém Protektorátu Čechy a Morava stala Pankrácká sekyrárna, která byla umístěna ve věznici na Pankráci.


Gilotina na Pankráci v roce 1946.
Gilotina na Pankráci v roce 1946. , Archives State Agency, Public domain


Zdroj: wikipedia.org, hrdelnipravo.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Anglická královna Jana zaplatila za devítidenní vládu vlastní hlavou Anglická královna Jana zaplatila za devítidenní vládu vlastní hlavou
Třípatrová pařížská šibenice Montfaucon vzbuzovala strach už z dálky Třípatrová pařížská šibenice Montfaucon vzbuzovala strach už z dálky
Tajný milenec Marie Antoinetty. Ani gilotina neukončila jeho lásku Tajný milenec Marie Antoinetty. Ani gilotina neukončila jeho lásku


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít