Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Tajný milenec Marie Antoinetty. Ani gilotina neukončila jeho lásku

27.9.2023 > Středověk > Francie

Osud francouzské královny Marie Antoinetty je natolik zajímavý a tragický, že v něm téměř zaniká pikantní vztah s cizím vojákem, který by u jiné královny způsoboval pozdvižení napříč staletími. Pojďme si představit Hanse Axela von Fersena, který se zamiloval do královny a udělal všechno pro to, aby ji zachránil.



Pád Bastily.
Pád Bastily. , Unidentified painter, Public domain


Známý příběh Marie Antoinety

Marii Antoinettu a jejího manžela Ludvíka XVI. téměř jistě znáte. On byl vnukem francouzského krále Ludvíka XV., ona dcera habsburské panovnice Marie Terezie a Štěpána Lotrinského. V rámci evropské sňatkové politiky bylo rozhodnuto, že tihle dva spolu uzavřou manželství. Marii Antoinettě bylo 14, Ludvíkovi o rok více.

Rozhodně se nedá říct, že by to mezi nimi klapalo. Ludvík nebyl schopný zahájit s princeznou sexuální život a trvalo dlouhých devět let, než se podařilo manželství po této stránce naplnit. Zajímavé je, že se tak stalo až poté, co do Paříže přijel bratr Marie Antoinetty Josef a s Ludvíkem si o celém problému promluvil.

Pak se zadařilo a páru se narodily čtyři děti, včetně vytouženého dědice. Ludvík XVI. a Marie Antoinetta nastoupili na trůn v roce 1774 a pomalu mířili vstříc svému tragickému osudu. V roce 1789 proběhla Velká francouzská revoluce a v roce 1793 byl popraven nejdřív král a později i královna.


Luvík XVI. a Marie Antoinetta.
Luvík XVI. a Marie Antoinetta. , Joseph Hauzinger, Public domain


Axel von Fersen – šarmantní voják

Nejpozději na počátku 80. let 18. století do celého příběhu vstoupil švédský šlechtic a důstojník Hans Axel von Fersen.

Měl za sebou bohatou osobní historii – pocházel z významné švédské rodiny, ale jako voják vstoupil do francouzské armády. Spolu s francouzským expedičním sborem se vydal do Ameriky, kde v té době zuřila válka o nezávislost. Do Francie se vrátil už jako ostřílený důstojník.

Marie Antoinetta ho znala už před tím, ale nejspíše právě po jeho návratu vzplála láska, která královnu provázela v posledních letech jejího života.


Axel von Fersen.
Axel von Fersen. , Carl Frederik von Breda, Public domain


Královnin milenec

Z dopisů, které si vyměňovali i které psali svým blízkým si můžeme být jisti, že královnu a Fersena pojilo velmi silné pouto. Jestli byli skutečně milenci, můžeme dnes jen těžko dokázat, ale předpokládá se, že ano.

Ostatně jak je zřejmé z úvodních odstavců, v manželském loži si Marie Antoinetta asi moc zábavy neužila. Takže slabost pro charismatického a pohledného šlechtice, kterého zdobila pověst hrdiny, jí asi nelze vyčítat.

Důvěrný vztah pojil královnu a Fersena zhruba 10 let, a to i tehdy, když se museli odloučit a bezprostředně jim oběma hrozila smrt.


Marie Antoinetta.
Marie Antoinetta. , Élisabeth Louise Vigée Le Brun, Public domain


Útěk do Varennes

Zatímco si Marie Antoinetta užívala svou lásku, situace ve Francii houstla. Země se zmítala v nepokojích a vypadalo to, že není daleko ke vzpouře. Ludvík XVI. se rozhodl svolat generální stavy, což však vedlo k počátku Velké francouzské revoluce. Když 14. července padla Bastila, bylo jasné, že král a konzervativní šlechta začínají hrát o život.

Ludvík XVI. dělal, co mohl, a zpočátku to nevypadalo, že ho revoluce připraví o život. Podřídil se nové ústavě, poslušně sečkával v jakémsi domácím vězení a snažil se, aby on i monarchie z celé situace vyvázli co nejlépe.

Jenže Francie se radikalizovala a Ludvík pochopil, že se na trůn jako právoplatný panovník již zřejmě nevrátí. Proto se rozhodl i s celou rodinou prchnout ze země.


Zatčení královské rodiny ve Varennes.
Zatčení královské rodiny ve Varennes. , Museum of the French Revolution, Public domain


Z dobové korespondence je zřejmé, že útěk pomáhal organizovat i milenec Marie Antoinetty Fersen. Nejenže se pokusil zachránit milovanou Marii Antoinettu, ale jako loajální důstojník do celého plánu zahrnul i krále.

Jak je však z historie známo – jejich útěk skončil ve Varennes a celá královská rodina se vrátila zpátky do zajetí. A odtud už vedla ven jediná cesta: na popraviště.


Ani smrt jejich lásku nepřerušila

Historici se domnívají, že se Marie Antoinetta s Fersenem ještě jednou setkala. Je dokonce možné, že se pokoušel zorganizovat další útěk, ale královna se již odmítla dalšímu riziku vystavit.

Další týdny a měsíce už však byly jen těžší a těžší.

Dokud existovala jen malá šance za jejich záchranu, objížděl Fersen evropské královské dvory a snažil se vyjednat intervenci, která by královský pár zachránila. Marně.

V lednu 1793 skončil život Ludvíka XVI. pod gilotinou. Marie Antoinetta ještě pár měsíců bojovala o život v dlouhém procesu, ale 16. října následovala svého manžela na popraviště.


Poprava Ludvíka XVI.
Poprava Ludvíka XVI. , gravure anonyme du XVIIIe siècle, Public domain


Axel von Fersen se nikdy neoženil a do smrti na královnu vzpomínal.

Ani on však neunikl smrti z rukou zradikalizovaného davu: během nepokojů a politického převratu v roce 1810 v domovském Švédsku, kam se po francouzské revoluci vrátil, byl zlynčován davem a na následky zranění zemřel.

Zdroj: ČT2: Tajná láska Marie Antoinetty
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Historie gilotiny. V Čechách ji používali ještě nacisté za války Historie gilotiny. V Čechách ji používali ještě nacisté za války


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít