Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?

28.12.2022, 09:27 > Středověk

Silvestrovské oslavy se staly běžnou součástí naší kultury a konec roku si bez nich snad ani nedokážeme představit. Víte ale, kdo byl onen Silvestr, podle kterého se poslední den v roce jmenuje? A kdy a proč se začal tento svátek slavit?



Den, kdy zemřel papež

Původní význam jednatřicátého prosince nemá s veselými oslavami, které každoročně zažíváme, příliš mnoho společného.

31. prosince 335 totiž zemřel papež Silvestr I. Katolická církev tento den zasvětila jeho památce a od té doby tedy můžeme říkat „na Silvestra“. S oslavami konce roku však tento den ještě dlouho neměl nic společného.


Relikviář s tváří Silvestra I.
Relikviář s tváří Silvestra I. , © Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons


Kdo byl svatý Silvestr?

Papež Silvestr I. není pro většinu lidí příliš známou postavou, přitom jde o dost zásadní osobnost evropské historie.

Jak už to v období raného středověku bývá, nemáme dostatek dochovaných pramenů, které by nám toho o Silvestrovi řekly dostatek.

Nicméně víme, že přestoupil ke křesťanství v době, kdy to bylo zatraceně nebezpečné – na přelomu 3. a 4. století ještě stále docházelo k brutálnímu pronásledování křesťanů. I proto se musel Silvestr nějaký čas skrývat. Udává se, že právě odtud pochází jeho jméno – latinské „silva“ se totiž používalo pro obyvatele lesa.


Silvestr I. na fresce.
Silvestr I. na fresce. , Maso di Banco, Public domain


Silvestr a Konstantin Veliký

Pak však přišel rok 313 a s ním známý edikt milánský, vyhlášený císařem Konstantinem Velikým, který zastavil pronásledování křesťanů a umožnil jim praktikovat jejich víru.

Hned o rok později – v roce 314 – se Silvestr stal 33. papežem. Na Petrově stolci zůstal až do své smrti v roce 335, na tu dobu skoro neuvěřitelných 22 let. (Je pravda, že se uvádí, že se stal papežem ve velmi mladém věku).

V průběhu tohoto dlouhého pontifikátu se Silvestrovi podařilo upevnit pozici křesťanské církve v říši. Křesťané nejenže už nebyli pronásledováni, ale jejich víra se začala prosazovat ve společenské i politické sféře.

Jakmile církev přestala fungovat v podzemí, ale mohla pracovat oficiálně, začal Silvestr nastavovat vnitřní hierarchii a budovat komplexní mocenskou strukturu. Katolická církev, jak ji známe dnes, začala stavět své základy právě za pontifikátu Silvestra I.

Silvestra a Konstantina pojil podle legendy velmi silný příběh – Konstatin byl nakažen malomocenstvím (zřejmě leprou) a Silvestr ho měl zázračně vyléčit. Papež měl být také tím, kdo císaře nakonec pokřtil.


Papež Silvestr a císař Konstatin.
Papež Silvestr a císař Konstatin. , Unknown medieval artist in Rome, Public domain


Konstantinova donace

Celý středověk (a jak víme z aféry s našimi „Rukopisy“ i novověk) byl plný zfalšovaných listin. Jednou z nich je tzv. Konstantinova donace. Tato listina reálně vznikla asi v 8. století, byla však datována právě do období vlády Konstatina a pontifikátu Silvestra.

Listina využívá zmíněnou legendu o zázračném uzdravení císaře. Konstantin pak měl z vděku vydat donaci, kterou nejen Silvestrovi, ale i jeho následovníkům přiznával politickou moc nad Římem a západořímskou říší.

Přestože už ve středověku skoro všichni věděli, že jde o falzum, katolická církev listinu využívala k tomu, aby si upevnila svou moc nad Římem a Itálií a aby mohla zasahovat do věcí světských vládců.


Císař Konstantin Veliký.
Císař Konstantin Veliký. , Gernot Keller, CC BY 3.0


A kdy se začal slavit Silvestr?

Abychom odpověděli na otázku, kdy se začal slavit Silvestr, jak jej známe dnes, ze začátku článku, budeme muset poskočit o hodně století dopředu.

Zprvu je důležité připomenout si gregoriánský kalendář, který byl zaveden v roce 1582 a postupně se mu tak podařilo zajistit, že ve většině Evropy bude platit stejný (a funkční) kalendář. Právě do tohoto období můžeme v rámci našeho kontinentu datovat sjednocené vnímání konce a začátku nového roku.


Novodobé silvestrovské oslavy.
Novodobé silvestrovské oslavy. , Jan Fidler from Prague, Czech Republic, CC BY 2.0


Pořád to však mělo do dnešních oslav daleko. Církev považovala konec roku za čas ztišení a začátek nového za vhodnou chvíli k modlitbám.

Lidové slavnosti, případně starší pohanské zvyky však většinou přece jen vítězily a lidé si rádi konec roku oslavili i trochu veseleji. Počátek silvestrovských oslav tak můžeme dohledat třeba i v 16. století, nicméně ty opravdové, podobné těm našim, se začaly rozvíjet až v moderní době – v 19. století.

Zdroj: eurozpravy.cz; www.catholica.cz ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytířské brnění jako ochrana i ukázka bohatství. Některé kousky vážily i 40 kilo Rytířské brnění jako ochrana i ukázka bohatství. Některé kousky vážily i 40 kilo
Konec řádu templářů na pátek třináctého Konec řádu templářů na pátek třináctého
Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít