Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?

28.12.2022 > Středověk

Silvestrovské oslavy se staly běžnou součástí naší kultury a konec roku si bez nich snad ani nedokážeme představit. Víte ale, kdo byl onen Silvestr, podle kterého se poslední den v roce jmenuje? A kdy a proč se začal tento svátek slavit?



Den, kdy zemřel papež

Původní význam jednatřicátého prosince nemá s veselými oslavami, které každoročně zažíváme, příliš mnoho společného.

31. prosince 335 totiž zemřel papež Silvestr I. Katolická církev tento den zasvětila jeho památce a od té doby tedy můžeme říkat „na Silvestra“. S oslavami konce roku však tento den ještě dlouho neměl nic společného.


Relikviář s tváří Silvestra I.
Relikviář s tváří Silvestra I. , © Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons


Kdo byl svatý Silvestr?

Papež Silvestr I. není pro většinu lidí příliš známou postavou, přitom jde o dost zásadní osobnost evropské historie.

Jak už to v období raného středověku bývá, nemáme dostatek dochovaných pramenů, které by nám toho o Silvestrovi řekly dostatek.

Nicméně víme, že přestoupil ke křesťanství v době, kdy to bylo zatraceně nebezpečné – na přelomu 3. a 4. století ještě stále docházelo k brutálnímu pronásledování křesťanů. I proto se musel Silvestr nějaký čas skrývat. Udává se, že právě odtud pochází jeho jméno – latinské „silva“ se totiž používalo pro obyvatele lesa.


Silvestr I. na fresce.
Silvestr I. na fresce. , Maso di Banco, Public domain


Silvestr a Konstantin Veliký

Pak však přišel rok 313 a s ním známý edikt milánský, vyhlášený císařem Konstantinem Velikým, který zastavil pronásledování křesťanů a umožnil jim praktikovat jejich víru.

Hned o rok později – v roce 314 – se Silvestr stal 33. papežem. Na Petrově stolci zůstal až do své smrti v roce 335, na tu dobu skoro neuvěřitelných 22 let. (Je pravda, že se uvádí, že se stal papežem ve velmi mladém věku).

V průběhu tohoto dlouhého pontifikátu se Silvestrovi podařilo upevnit pozici křesťanské církve v říši. Křesťané nejenže už nebyli pronásledováni, ale jejich víra se začala prosazovat ve společenské i politické sféře.

Jakmile církev přestala fungovat v podzemí, ale mohla pracovat oficiálně, začal Silvestr nastavovat vnitřní hierarchii a budovat komplexní mocenskou strukturu. Katolická církev, jak ji známe dnes, začala stavět své základy právě za pontifikátu Silvestra I.

Silvestra a Konstantina pojil podle legendy velmi silný příběh – Konstatin byl nakažen malomocenstvím (zřejmě leprou) a Silvestr ho měl zázračně vyléčit. Papež měl být také tím, kdo císaře nakonec pokřtil.


Papež Silvestr a císař Konstatin.
Papež Silvestr a císař Konstatin. , Unknown medieval artist in Rome, Public domain


Konstantinova donace

Celý středověk (a jak víme z aféry s našimi „Rukopisy“ i novověk) byl plný zfalšovaných listin. Jednou z nich je tzv. Konstantinova donace. Tato listina reálně vznikla asi v 8. století, byla však datována právě do období vlády Konstatina a pontifikátu Silvestra.

Listina využívá zmíněnou legendu o zázračném uzdravení císaře. Konstantin pak měl z vděku vydat donaci, kterou nejen Silvestrovi, ale i jeho následovníkům přiznával politickou moc nad Římem a západořímskou říší.

Přestože už ve středověku skoro všichni věděli, že jde o falzum, katolická církev listinu využívala k tomu, aby si upevnila svou moc nad Římem a Itálií a aby mohla zasahovat do věcí světských vládců.


Císař Konstantin Veliký.
Císař Konstantin Veliký. , Gernot Keller, CC BY 3.0


A kdy se začal slavit Silvestr?

Abychom odpověděli na otázku, kdy se začal slavit Silvestr, jak jej známe dnes, ze začátku článku, budeme muset poskočit o hodně století dopředu.

Zprvu je důležité připomenout si gregoriánský kalendář, který byl zaveden v roce 1582 a postupně se mu tak podařilo zajistit, že ve většině Evropy bude platit stejný (a funkční) kalendář. Právě do tohoto období můžeme v rámci našeho kontinentu datovat sjednocené vnímání konce a začátku nového roku.


Novodobé silvestrovské oslavy.
Novodobé silvestrovské oslavy. , Jan Fidler from Prague, Czech Republic, CC BY 2.0


Pořád to však mělo do dnešních oslav daleko. Církev považovala konec roku za čas ztišení a začátek nového za vhodnou chvíli k modlitbám.

Lidové slavnosti, případně starší pohanské zvyky však většinou přece jen vítězily a lidé si rádi konec roku oslavili i trochu veseleji. Počátek silvestrovských oslav tak můžeme dohledat třeba i v 16. století, nicméně ty opravdové, podobné těm našim, se začaly rozvíjet až v moderní době – v 19. století.

Zdroj: eurozpravy.cz; www.catholica.cz ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek
Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti Zapomenutá Přemyslovna Vilemína: její ostatky skončily na hranici 10 let po její smrti
Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem? Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít