Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Traviči a čarodějnice na dvoře Ludvíka XIV. Travičská aféra zasáhla i nejbližší okolí krále

1.12.2022 > Středověk > Francie

Sérii sladkobolných filmů o krásné markýze Angelice máme tendenci považovat za romantickou smyšlenku. Pravdou však je, že se v řadě scén tohoto příběhu odráží skutečné historické události. Tak třeba zápletka s jedem nebo černá mše, již si nechá sloužit králova milenka. Anebo samotné obvinění Peyraca z čarodějnictví. Všechny tyto příběhové momenty braly inspiraci ve skutečné a opravdu rozsáhlé travičské a čarodějnické aféře, jež pořádně zahýbala Francií druhé poloviny 17. století.



Honosný dvůr Ludvíka XIV.
Honosný dvůr Ludvíka XIV. , Jean-Léon Gérôme, Public domain


Rozporuplná Ludvíkova Francie

Francie za vlády Ludívka XIV. byla zemí plnou protikladů. Jedním z nejzajímavějších je skutečnost, že zde bujelo náhle propuknuvší osvícenství hned vedle víry v čarodějnou moc a nadpřirozené síly. Kontrast mezi racionálním přístupem osvícenců a vírou v rituály černé magie přímo bije do očí, přesto se oba fenomény rozhořely ve Francii v podobnou dobu.

Jedním z vysvětlujících faktorů může být dobový odklon od křesťanského prožívání. Jako by Bůh najednou nebyl odpovědí na všechny otázky, jako by lidé potřebovali hledat něco dalšího. A tak prázdné místo na jedné straně zaplnila víra v rozum a vědu, na té druhé se objevily silné okultistické tendence.


La Voisin pořádá černou mši pro paní de Monstespan.
La Voisin pořádá černou mši pro paní de Monstespan. , Henry de Malvost, Public domain


1675 – začátek travičské aféry

Rozsáhlé podhoubí plné magických rituálů, travičství, věšteb, ale i objednaných vražd prorostlo do politického dění v roce 1675.

Na začátku byl sice velký, ale vlastně docela banální případ. Markýze de Brivilliers záhadně zemřel otec i bratři a ona se stala dědičnou velkého majetku. Taková náhoda nezůstala bez povšimnutí. Markýza byla vyslýchána a během mučení přiznala, že své rodinné příslušníky kvůli touze po dědictví otrávila. To však nebylo vše: začala mluvit o čarodějnicích, věštkyních a tajných rituálech černé magie. A co víc – uváděla jména vysoce postavených šlechticů a šlechtičen, kteří využívali těchto čarodějnických služeb.

Nevíme, nakolik šlo o pravdu a kolik si toho markýza vymyslela na mučidlech. Je však pravděpodobné, že řada šlechticů opravdu šarlatány využívala. Nemuselo hned jít o černou mši nebo travičství, ale i vysoce postavení lidé toužili po výkladu karet, osobním horoskopu, elixíru lásky, nějakém tom afrodiziaku nebo třeba hledali někoho, kdo provede potrat.


Markýza de Brinvilliers na mučidlech během vyšetřování.
Markýza de Brinvilliers na mučidlech během vyšetřování. , Jean-Baptiste Cariven, Public domain


Gabriel Nicolas de la Reyne

Vyšetřováním tohoto případu byl pověřen šéf pařížské policie Gabriel Nicolas de la Reyne. Už to ukazuje, že aféru nikdo nebral na lehkou váhu.

De la Reyne začal rozplétat opravdu spletitou síť, ve které uvázl kdekdo – od neškodných bylinkářů, přes podvodníky, kartáře či andělíčkářky, až po opravdové traviče, objednavatele vražd nebo lidi oddávající se černé magii.

Situace se zdála tak vážná a šokující, že Ludvík XIV. nechal obnovit čarodějnický tribunál, který se měl touto aférou zabývat. V průběhu sedmi let bylo 34 lidí odsouzeno k trestu smrti, další byli uvězněni a provinilci z řad vyšší šlechty poslání do vyhnanství.


Šéf pařížské policie Gabriel Nicolas de la Reyne.
Šéf pařížské policie Gabriel Nicolas de la Reyne. , Pierre Mignard I, Public domain


Přichází La Voisin

Jestli si král a vyšetřovatelé mysleli, že horší už to být nemůže, mýlili se. V roce 1679 byla zatčena Catherine Moivoisin, známá spíše jako La Voisin.

Pořádně nevíme, kde se La Voisin vzala. S věštbami či jedy se zřejmě naučila pracovat jako mladá a do prostředí smetánky se pravděpodobně dostala díky svému manželovi, který byl šperkař. Musela být velmi charismatická, protože pro věštecké rady nebo lektvary si k ní chodili ti nejmocnější lidé Francie. Včetně královy milenky Madame de Montespan. La Voisin byla dokonce obviněna, že pro Madam de Montespan uspořádala černou mši, která měla poškodit její konkurentky v lásce a přinést jí přízeň krále.

Skandál se dostal tak blízko králi, že ho začal ohrožovat. Musel zasáhnout. Nechal vyšetřování zastavit a v roce 1682 byl čarodějnický tribunál zrušen.


La Voisin.
La Voisin. , Antoine Coypel, Public domain


Travičská aféra

Dnes už těžko odhalíme, jak rozsáhlá tato travičská aféra opravdu byla. Nevíme, kolik lidí do ní bylo zataženo intrikami, kolik doznání bylo vynuceno mučením a kolik prohřešků bychom dnes označili za banální nebo bychom se jim z hlediska trestního práva vůbec nevěnovali. Pokud však budeme věřit dobovým pramenům, zjistíme, že vyšetřování odhalilo více než 1000 (a někdy se uvádí dokonce 2500) případů travičství.

Zdroj: zoom.iprima.cz ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí
Nešťastný zimní král. Fridrich Falcký zemřel jako chudák a jeho tělo leží neznámo kde Nešťastný zimní král. Fridrich Falcký zemřel jako chudák a jeho tělo leží neznámo kde
Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít