Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

29 husitů ubránilo Vítkov před celou křižáckou armádou

9.12.2022, 12:46 > Středověk > České země

Žižkov, jak ho znáte dnes, vypadal v 15. století úplně jinak. Dříve se mu říkalo Vítkova hora a šlo klíčové místo pro obranu Prahy. Kolem této hory do města vedly dvě silnice, jedna se klikatila přes Špitálské pole, kde je dnes Karlín. Druhá byla na jižní straně a vedla do Horské brány.


Právě Vítkova hora byla útočištěm Jana Žižky a jeho družiny, která bránila Prahu před nájezdy vojska císaře Zikmunda. A protože stráně kolem Vítkovy hory byly příkré, pro císařské vojsko na koních bylo těžké dostat se až k Žižkovým lidem, kteří si zde vybudovali sruby z hlíny a kamenů a byli připraveni bojovat ze všech sil.


Bitva na Vítkově.
Bitva na Vítkově. , Adolf Liebscher, Public domain


Zikmund si dal cvičný útok den před napadením Vítkova

Velké bitvě na Vítkově hoře ale předcházelo „cvičení”, kdy si císař Zikmund chtěl vyzkoušet, jak bude pražský lid reagovat na útoky jeho armády. 13. července tak císař společně s vojskem zamířil na Prahu. I když se jednalo pouze o „zkoušku” útoku, během tažení několik jeho vojáků zemřelo.

Následující den zaútočil císař na Vítkovu horu s tím, že husité musí padnout. Zikmund vedením útočné družiny pověřil míšeňského Fridricha IV. Bojovného. Sám se usadil na Malé Straně, kde byla připravena záloha. Možná ale nečekal, že se několik Pražanů, kteří začátek útoku pozorovali z věží, přidá k Žižkovi a pomohou k malému, ale významného vítězství.


Bitva na Vítkově byla jen prvním vítězstvím.
Bitva na Vítkově byla jen prvním vítězstvím. , Adolf Liebscher, Public domain


Zikmundovo vojsko čítalo na 50 000 mužů. Oproti tomu tu byl nevelký kopec, dva sruby a kolem nich 26 mužů, dvě ženy a jedna mladá dívka. Tyto tři desítky odvážných v čele s Janem Žižkou měli ochránit Vítkovu horu i celé město.

Zikmundovi vojáci na koních měli problémy vyšplhat se nahoru, stráně byly příkré a navíc Žižkova družina útočila házením kamenů hned ze tří světových stran. Nakonec se po dlouhých hodinách křižákům podařilo dostat se až na vrchol Vítkova. V následujících bojích mohl sám Žižka zemřít, nebýt jeho oddaných spolubojovníků, kteří ho ochraňovali ze všech sil.


Po bitvě na Vítkově.
Po bitvě na Vítkově. , Alphonse Mucha, Public domain


Družina Jana Žižky zachránila Prahu

Ačkoliv to tak na začátku bitvy nevypadalo, nakonec se družině Jana Žižky podařilo útok odvrátit. Zemřelo na 300 křižáků a mnoho dalších těžce zraněno. Umírali nejen rukou Žižkových bojovníků, ale často také následkem pádu z koně, mnoho z nich se také utopilo v řece, když se snažili utéct.


Jan Žižka s knězem Václavem Korandou roku 1420 hledí z Vítkova na Prahu.
Jan Žižka s knězem Václavem Korandou roku 1420 hledí z Vítkova na Prahu. , Josef Mathauser, Public domain


Po této nepovedené bitvě se císař Zikmund rozhodl ukončit dobývání Prahy. Nebylo to však pouze kvůli velkým ztrátám. Jeho vojsko se skládalo z německých i uherských bojovníku, součástí jeho armády byli i dokonce čeští vojáci. Národnostní rozpory po prohrané útoku na Vítkovu horu měly velký vliv na celou Zikmundovu armádu. A s rozhádanou a demoralizovanou armádou se válka vést nedá.

Zdroj: denik.cz, wikipedia.org, Jan Žižka - Václav Vladivoj Tomek
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky
Bitva o Vídeň. Den kdy se rozhodovalo o osudu Evropy Bitva o Vídeň. Den kdy se rozhodovalo o osudu Evropy
Český trůn byl po husitských válkách jako prokletý Český trůn byl po husitských válkách jako prokletý


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít