Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Nejen oběšení a upalování - jak se popravovalo v českých zemích?

18.11.2022, 09:43 > Středověk > České země

Když se řekne poprava, mnohým z nás se vybaví kůl, na kterém je pověšený člověk se smyčkou kolem krku. Ten už jen čeká na ortel a na to, až mu někdo podkopne vratkou stoličku, na které se sotva drží nohama. Nebylo to ale jen oběšení, způsobů popravy existuje skutečně mnoho. Oběšeni byli většinou pouze muži, pro ženy nebyl tento způsob vhodný. Muži se nechávali na kůlu dlouhé dny nebo týdny, dokud se do nich nepustili ptáci, nebo do doby, než bylo potřeba vykonat další popravu.



Veřejná poprava byla velmi populární.
Veřejná poprava byla velmi populární. , J. Scheiwl, A. König, J. Kostěnec, CC BY-SA 4.0


Ženy se naopak „nevystavovaly” na odiv dlouhé dny, ale byly zakopány do země. Aby byla jistota, že jsou mrtvé, ještě jim probodli kůlem srdce. To bylo také znamení, že nebude strašit po světě jako upírka. Mezi čestný způsob popravy patří stínání hlavy. Nejdříve to bylo sekerou, poté se používal pouze meč, i když to byla z hlediska výkonu těžší práce. Diváci si ale tento způsob popravy velmi oblíbili a těšili se na něj, protože se vlastně nevědělo, jestli bude proveden na první pokus správně.

V roce 1626 byl mečem popraven hrabě Henri de Talleyrand de Chalais, ale popravu provedl amatér, který do jeho hlavy musel seknout třicetkrát, než hrabě vůbec zemřel. Co se týče popravy sekerou, smutný rekord drží Jacques Scott, který zemřel v roce 1685. Katovi se nedařilo mu hlavu useknout, takže ji nakonec po šestém nezdařeném pokusu musel odříznout nožem.


Při upálení člověk trpěl dlouhé minuty

Další metodou bylo upalování. Když si představíme, například z filmů, jak dlouho lidské tělo dokáže hořet, je tu otázkou, jak moc museli lidé při popravě trpět. Záleželo na tom, jestli se nadýchali zplodin z kouře nebo se jim spálily dýchací cesty. Bohužel u tohoto způsobu popravy nikdo dopředu nevěděl, jak se bude oheň chovat, jak se bude rychle šířit nebo jestli naopak rychle nevyhasne a poprava nebude dokončena.


Poprava ženskýma rukama.
Poprava ženskýma rukama. , Caravaggio, CC BY-SA 4.0


Čtvrcení je způsob, který v naší zemi nebyl uplatňován, a pokud se tak stalo, bylo to již na mrtvých lidech. Narážení na kůl patří mezi způsoby, které jsou velmi kruté. Probíhalo to ale trochu jinak, než je tomu ve filmech. Odsouzený se položil na břicho na zem, měl roztažené nohy. Ty byly přivázané ke kolíkům k zemi. A teď to bude jen pro silnější osoby. Odsouzenému byla namazaná a naříznutá říť, do kterého se pak zabodnul naostřený kůl. Až poté byl kůl i s tělem zvednutý do výšky a upevněný. Vahou vlastního těla se tak kůl do odsouzeného zabodával hlouběji a nakonec jeho ostrý konec vyšel ven z těla. Takto byl mrtvý ponechán i několik dní.

Zdroj: Historie zase trochu jinak - Richard Händl, wikipedia.org
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu
Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra
Ředění piva vápnem i sírou. Středověké pivo bychom dnes pít nechtěli Ředění piva vápnem i sírou. Středověké pivo bychom dnes pít nechtěli


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít