Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Karel Martel a Pipin Krátký: Když se z majordomů stali králové

16.11.2022, 09:09 > Středověk > Francie

Merovejci dokázali v chaotické raně středověké Evropě vybudovat poměrně stabilní říši. Vinou špatné dědické politiky a vlastní vládcovské neschopnosti však merovější králové o svou moc přišli. Místo nich vládli jejich majordomové – kteří se nakonec sami stali králi.



Pipin III.
Pipin III. , Louis-Félix Amiel, Public domain


Merovejší králové a dělení říše

Již v roce 481 dokázal Chlodvík, první z doložených merovejských králů, dobýt a sjednotit velkou část západní Evropy pod svou vládu. V té době však nebyl plně zakotven systém dědění moci a královského titulu, jak jej známe z pozdějších dob, a Merovejci království dělili mezi své syny a jejich moc se kvůli tomu tříštila.

Navíc Chlodvíkovi následovníci panování úplně neholdovali a raději nechávali vládu na svých majordomech. Nevědomky si tak pěstovali mocné soupeře – a nakonec jejich síle podlehli.


Merovejská včela.
Merovejská včela. , Brigante mandrogno, CC BY-SA 4.0


Majordomus nebyl sluha

Z dnešního úhlu pohledu možná máme pocit, že majordomus je jakýsi sluha. V raném středověku však tuto funkci zastávali opravdu významní muži – obvykle měli šlechtický původ a šlo o vynikající vojevůdce, kteří byli schopní svému králi vyhrávat války a bránit, případně dobývat území. Pokud byl majordomus slabý, brzy se našel někdo, kdo ho rád vystřídal. To znamená, že šlo o velmi mocné, schopné a ambiciózní muže.


Karel Martel – Majordomus mocnější krále

S každým dalším merovejským králem, jako by klesala faktická moc panovníka a vzrůstala ta, kterou držel jeho majordomus.

Zhruba v polovině 7. století, kdy se k moci dostal majordomus Pipin II., řečený Prostřední, už to bylo zcela zjevné. Vedl královská vojska, spravoval zemi a vládl v podstatě jako nezávislý vládce.

Situace došla tak daleko, že Pipin už předal vládu svému vnukovi, jako by byla Franská říše jeho.


Karel Martel.
Karel Martel. , Arnaud 25, Public domain


To se však nelíbilo Pipinovu synovi Karlovi Martelovi, který si postavení majordoma vybojoval na bitevním poli. V jeho případě už nikdo nepochyboval o tom, kdo je tady vládce. A hlavně o tom vůbec nepochyboval sám Martel.


Pipin III. - majordomus králem

Zlomilo se to v osobě Pipina III. Merovejským králem byl Childerich III., ale jeho moc už byla tak malá, že pro Pipina nebyl problém ho sesadit a zavřít do kláštera. V roce 751 se situace rozsekla. Pipin byl pomazán franským králem, a to, co stejně všichni věděli, bylo oficiálně posvěceno. Skončila vláda Merovejců a nastoupila dynastie Karlovců.


Karel Veliký.
Karel Veliký. , Albrecht Dürer, Public domain


Vláda Karla Velikého a upevnění moci

Všechno bylo dokonáno, když se moci ujal Pipinův syn Karel, později známý jako Veliký. Šlo o skvělého vojevůdce a vladaře, který dokázal shromáždit moc v říši a pevně ji uchopit. Stal se také velmi osvíceným vládcem podporujícím vzdělanost a kulturu, pro což se vžil název karolínská renesance.

Královský titul, který jeho otec sebral Merovejcům, mu však nestačil. Chtěl, aby celý svět věděl, že on je tím největším panovníkem ze všech, a také, že je nástupcem římských císařů. V roce 800 ho papež Lev III. korunoval císařem a v Evropě začala nová éra.

Zdroj: Geary Patrick: Before France and Germany
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Konec řádu templářů na pátek třináctého Konec řádu templářů na pátek třináctého
Cartouche - francouzský Robin Hood zemřel krutou smrtí lámáním v kole Cartouche - francouzský Robin Hood zemřel krutou smrtí lámáním v kole
Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít