Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Další pohled na napoleonské války: Co odhalily masové hroby?

15.11.2022, 09:15 > Ostatní

Masové hroby, v nichž odpočívají těla padlých, nám odkrývají šokující a často neuvěřitelné důkazy o ceně všech válek. Co přinesla věda z ostatků obětí napoleonských válek? Napoleon Bonaparte byl bezpochyby jedním z nejvýznamnějších vojevůdců všech dob. Jeho rozkazy a tahy se dodnes vyučují ve vojenských ústavech.


Ale války, kterých se účastnil nebo které přímo rozpoutal, neznamenaly jen ukázku hrdosti, statečnosti a kořisti. Nicméně od vojáků se čekalo dlouhé tažení a boje, které často přinášely strádání, dlouhé útrapy, vážná zranění (fyzická i psychická) a pro ty méně obdařené i smrt.


Na území Moravy tekly potoky krve

Jeden z nejpopulárnějších a zároveň nejkrvavějších bojů napoleonských válek se odehrál 2. prosince 1805 na Moravě v oblasti Slavkova. Je známý jako "bitva tří panovníků", neboť proti triumfujícímu Napoleonovi postavil sloučené ozbrojené síly císař František s carem Alexandrem. Řada padlých byla pohřbena v hromadných hrobech, které se dodnes nacházejí v oblasti Slavkova a okolních měst. Jedna z těchto hrobových jam byla nalezena v roce 1994 poblíž města Jiříkovice. Obsahovala kosterní pozůstatky nejméně 22 osob , které lze bezpečně datovat do období slavkovských bojů na základě přezek, knoflíků vojenských regálií nebo malého ruského symbolu.


Napoleon.
Napoleon. , Jacques-Louis David, Public domain


Antropologové zjistili, že zde byly uloženy ostatky 18 mužů, 2 žen a 2 mladistvých. Věk mužů se pohyboval mezi 20 a 30 lety (výška mezi 166 a 178 cm). Několik nejzajímavějších nálezů na kostech těchto mužů dokládalo válečná zranění a tehdejší léčebné medikace. Nejčastěji se jednalo o zlomeniny. Kromě zlomenin způsobených šavlemi a puškovými bodáky se objevily i zlomeniny od děl . Vzhledem k závažnosti a stupni poškození se jistě jednalo o zranění smrtelné.


Tehdejší lékařství protkalo hromada amputací

Dalším kuriózním nálezem běžného střelného poranění může být zlomek pravé stehenní kosti jiného dospělého muže. Zatímco horní část kosti je celá, spodní část byla rozbita na šest větších částí. Vzhledem k ploše poškození je pravděpodobné, že byla zasažena přívodní cesta stehenní tepny – v místě, kde vstupuje ze stehna do zadní části kolena. Tento stav se ani dnes nedá vyléčit. Zjistilo se, že voják musel vykrvácet, a že mu nebylo poskytnuto řádné ošetření hojivými mastmi.

Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra

Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra

V průběhu starověku a zejména středověku bylo mučení často využívanou formou výslechu a trestu. V době kdy bylo vymáhání spravedlnosti mnohem komplikovanější než nyní, bylo nutné mít tvrdé a exemplární tresty, ... celý článek


V každém případě byly v hromadném hrobě poblíž Jiříkovic nalezeny také tři dlouhé kosti končetin s charakteristickými známkami odstranění. V prvním případě šlo o stehenní kosti dospělého muže . Řezné místo bylo naproti podélné ose kosti v její horní části. V místě vstupu se objevují příčné linie od pilky. Další válečné odstranění bylo na holenní kosti dospělého válečníka. Šlo o typický periferní pahýl, který byl vhozen do jámy, neboť spodní konec nese známky nezhojené komplikované zlomeniny . Posledním případem je periferní pahýl levé holenní kosti dospělého bojovníka.


Napoleon v exilu.
Napoleon v exilu. , British Museum, Public domain


Hromadné hroby jako kus historie

V roce 2001 litevští specialisté učinili zajímavý objev na svahu Siaures Miestelis severně od Vilniusu. Narazili na obrovské množství koster, stehenních kostí, lebek a holenních kostí. Zbytky těl pěšáků a jezdců, útržky zelených a modrých regálií, kusy oblečení a mince s profilem Napoleona vzbudily zájem odborníků a badatelů. Bylo zjištěno, že ostatky jsou od bojovníků francouzského království, jedinců takzvané Grande Armée, a několik těl jedinců královské ochrany. Všichni zemřeli po zmařeném tažení při ústupu z Ruska v prosinci 1812 .
Je jasné, že Napoleonovi vojáci umírali v krutých podmínkách, kdy jim chyběla voda a teplo – umrzli na místě, protože byli k smrti vyčerpaní. Napoleonské tažení sebou hodně dlouho ponese smutné svědectví o obrovských útrapách při vojenském tažení!

Zdroj: stoplusjednicka.cz, wikipedia.org
Autor: Jana Kolínková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem
Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít