Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Napoleon se s Josefínou rozvedl, protože mu nedala děti. Přesto se její vnuk stal francouzským císařem

18.1.2024 > Středověk > Francie

Vášnivá láska Napoleona ke starší vdově Josefíně je známým příběhem francouzských dějin. Silnější než city, které Napoleon ke své první ženě choval, však byla jeho touha po dědici. Když po mnoha letech manželství pochopil, že Josefína už mu vytouženého syna nedá, rozvedl se s ní. Přesto však Josefínina krev z historie nezmizela – její vnuk se vepsal do dějin jako Napoleon III.



Josefína.
Josefína. , François Gérard, Public domain


Paní de Beauharnais

Josefína, která se narodila v roce 1763 v koloniálním Martiniku, sice nemohla mít děti s Napoleonem, ale do manželství s důstojníkem Alexanderem de Beauharnais dvě děti přivedla.

V roce 1781 se mladé Josefíně narodil syn Evžen a o dva roky později přišla na svět dcera Hortensie.

Hortensie, dcera Josefíny.
Hortensie, dcera Josefíny. , François Gérard, Public domain


Tragické první manželství

Josefína od svého prvního manžela na čas odešla, ale nakonec je tragický osud znovu svedl dohromady. Oba skončili během jakobínského teroru (1793 – 1794) ve vězení. De Beauhamais zemřel pod gilotinou. Podobný konec čekal i na Josefínu, ale se štěstím mu unikla. Je možné, že jí prospěly i kontakty s řadou vlivných mužů, které navázala v době, kdy žila v odloučení od manžela.

Ať už nad Josefínou držel ochrannou ruku kdokoli, opustila brány vězení po konci hrůzovlády živá. Trpěla sice podlomeným zdravím a následky z psychického vypětí, které si v tomto období prožila, ale mohla se znovu svobodně nadechnout a dál žít.


Alexandre de Behaurnais.
Alexandre de Behaurnais. , Georges Rouget, Public domain


Hle, Napoleon Bonaparte!

Jestli něco Josefína uměla, pak okouzlovat vlivné a bohaté muže. Když vylezla z hrůzného vězení, byly pro ni kontakty s bohatými milenci a obdivovateli takřka jediným způsobem jak sobě a dětem zařídit slušnou životní úroveň.

A právě v této době potkala nadějného důstojníka z Korsiky. Napoleon Bonaparte, který se narodil v roce 1769, a byl tedy o několik let mladší než Josefína, se do ní vášnivě zamiloval. Když mu o něco šlo, nerozhlížel se nalevo ani napravo, takže na nic nečekal a Josefínu de Beauharnais si vzal již v roce 1796.


Napoleon Bonaparte.
Napoleon Bonaparte. , Jacques-Louis David, Public domain


Přichází císařovna

Přestože Napoleon Josefínu zřejmě hluboce miloval po celý život, bylo jejich manželství velmi divoké. Jedním z hlavních důvodů byla skutečnost, že Josefína necítila potřebu omezovat své styky z jinými muži. Hvězda Bonaparta stále stoupala, ale celá Francie věděla, že jeho manželka je mu nevěrná. Takové ponížení nemohl připustit.

A na jejich manželském nebi se vznášel další velký mrak – nedařilo se jim počít dítě. Josefína stárla a s každým dalším měsícem bylo stále jasnější, že Napoleonovi už syna nedá.

Tento problém se stal ještě palčivějším po roce 1804, kdy se Napoleon Bonaparte stal císařem Francouzů a Josefína císařovnou. Bylo jí přes 40 a její druhé manželství již zůstávalo téměř dekádu bezdětné. Její korunovace císařovnou tak rozhodně nebyla tak triumfální, jak by se mohlo zdát.


Josefína.
Josefína. , Musée national du Château de Fontainebleau, Public domain


Náhradnice Marie Luisa

Jenže císař a velký vojevůdce Napoleon potřeboval dědice. A hlavně ho chtěl.

Ještě pár let otálel, ale nakonec se přece jen rozhodl: v roce 1809 se s Josefínou rozvedl a obratem si nechal přivést rakouskou nevěstu – arcivévodkyni Marii Luisu Habsbursko-Lotrinskou. Marie Louisa své poslání splnila výborně: v roce 1811 se Napoleonovi narodil tolik očekávaný mužský dědic, později známý jako Napoleon II.


Marie Louisa.
Marie Louisa. , See page for author, Public domain


Josefínin vnuk zdědil trůn, ne Napoleonův.

Smát se ale nakonec mohla přece jen Josefína. V době, když už tušila, že nebude mít s Napoleonem žádné děti, provdala svou dceru z prvního manželství Hortensii za Napoleonova bratra Louise Bonaparta. Jejich manželství sice zdaleka nebylo šťastné, ale narodili se z něj tři synové.

Zatímco Napoleonův jediný legitimní syn Napoleon II. na francouzský trůn nikdy neusedl, neboť byl po otcově porážce uklizen do Rakouska-Uherska, kde ve velmi mladém věku zemřel kvůli od dětství podlomenému zdraví, synové jeho bratra a Hortensie rostli do síly. V roce 1808 se jim narodil syn Karel Ludvík Napoleon, který se v roce 1852 stal francouzským císařem.


Napoleon III.
Napoleon III. , Franz Xaver Winterhalter, Public domain


Nakonec to tedy byla zapuzená Josefína, jejíž přímý potomek byl provolán císařem, ne mocný vládce Evropy Napoleon. Dějiny zkrátka někdy chystají pro své účastníky úsměvné kličky.

Zdroj: Nina Epton: The Empress and her children
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem Marie Karolina: matka 18 dětí, která se pustila do křížku s Napoleonem
Další pohled na napoleonské války: Co odhalily masové hroby? Další pohled na napoleonské války: Co odhalily masové hroby?
Otcovražda, žalář a poprava - skutečný zločin, který byl inspirací pro Máchův Máj Otcovražda, žalář a poprava - skutečný zločin, který byl inspirací pro Máchův Máj


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít