Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Longinovo kopí - bájný artefakt, jehož majitel bude vládnout světu

29.7.2022 > Středověk

Kopí osudu je bájný artefakt, jehož držitel má podle legend moc vládnout světu. Kde se Svaté kopí vzalo a kdo ho v historii měl ve svém vlastnictví? A má opravdu onu kouzelnou moc?

Podle tradované legendy byl Longinus římský voják, který svým kopím probodl bok Ježíše Krista visícího na kříži. Z biblického vyprávění víme, že Longinus chtěl tímto způsobem zjistit, jestli už Ježíš zemřel.


Legenda o Svatém kopí, které proklálo ukřižované Ježíšovo tělo, možná vznikla sloučením několika raně křesťanských příběhů, ale na tom nezáleží – důležitý je výsledek: z Longinova kopí se stala svatá relikvie, po které začali toužit všichni vládci a vojevůdci.


Voják Longinus probodává kopím bok Ježíše Krista.
Voják Longinus probodává kopím bok Ježíše Krista. , Fra Angelico, Public domain


Slavní držitelé Svatého kopí

Kde se vzalo přesvědčení, že Longinovo kopí přinese svému majiteli světovládu?Možná za to mohla skutečnost, že jeho vlastnictvím se chlubili opravdu mocní lidé – třeba císař Konstantin Veliký.

Tento císař je známý především tím, že uzákonil křesťanství jako římské náboženství. Právě za jeho vlády se začala formovat církevní hierarchie a ustalovat náboženská praxe. Podle jedné z legend zvítězil Konstantin v bitvě a stal se císařem právě díky tomu, že vojákům velel se Svatým kopím v ruce.


Bitva u Milvijského mostu, kde údajně Konstantin Veliký velel se Svatým kopím v ruce.
Bitva u Milvijského mostu, kde údajně Konstantin Veliký velel se Svatým kopím v ruce. , Charles Le Brun, Public domain


A další držitelé Longinova kopí? Karel Veliký prý díky Kopí osudu vyhrál všechny své bitvy. Vzácný artefakt podle dalších vyprávění vlastnil i válečník Attila.

Císař Karel IV.

Svaté kopí zanechalo svou stopu i v české historii. Držitelem této relikvie se stal totiž i nejslavnější český král – Karel IV. Kopí nechal uložit jako mnoho dalších svatých relikvií, které získal do své sbírky, na nově vybudovaném hradě Karlštejn. Po něm ho zdědil jeho syn Zikmund, který je nechal převézt do Norimberku. Odtud přešlo do držení Habsburků.


Nález Svatého kopí při první křížové výpravě.
Nález Svatého kopí při první křížové výpravě. , [1], Public domain


Svaté kopí a nacisté

Část nacistických pohlavárů, včetně Adolfa Hitlera, proslula svou posedlostí mystickými předměty a vírou v okultní síly. Relikvie známá jako Kopí osudu, která má svému držiteli přinést nadvládu nad světem, nemohla nacistické pozornosti uniknout. I kdyby Kopí nemělo žádnou magickou moc, mělo pro Hitlera silný symbolický význam: Kdo jej drží, vládne světu.

Jak je to s Longinovým kopím doopravdy?

Jak už to tak s relikviemi bývá i „zaručeně pravých“ Svatých kopí je hned několik – obvykle se uvádí číslo šest. To, o kterém jsme v článku psali, je dnes uložené ve Vídeňském Hofburgu. Bylo podrobeno vědeckým analýzám, které přinesly zajímavé výsledky.


Svaté kopí uložené v Hofburgu.
Svaté kopí uložené v Hofburgu. , photograph by René Hanke (GFDL), CC BY-SA 3.0


Samotné kopí rozhodně vzniklo o několik století později, než v době Kristově. Jeho součástí však je údajný hřeb z Kristova kříže – a zde datace, stejně jako další posuzované faktory sedí: skutečnou relikvií tak je spíše hřeb, než samotná zbraň.

Ať už Longinovo kopí má, nebo nemá magickou moc, může pro nás být zajímavé tím, že ho ve svých rukách třímala celá řada vojevůdců a císařů a předávali si ho z generace na generaci – a někteří z nich skutečně věřili, že jejich moc je odvozena od držení Kopí osudu.

Zdroj: vmo.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Konec křesťanským rozporům měl učinit Nikájský koncil. Situaci však pouze zhoršil. Konec křesťanským rozporům měl učinit Nikájský koncil. Situaci však pouze zhoršil.
Skutečná podoba Ježíše Krista? Zapomeňte na dlouhé vlasy a modré oči Skutečná podoba Ježíše Krista? Zapomeňte na dlouhé vlasy a modré oči
Řecké báje, #2 Perseus Řecké báje, #2 Perseus


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít