Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace

1.7.2022, 08:35 > Středověk > Anglie

Jen málokdo by neznal příběh Williama Wallace. Hrdiny z lidu, který povstal proti utlačování a dokázal spojit celé Skotsko v boji proti Angličanům. Film statečné srdce s Melem Gibsonem v hlavní roli je po právu oceňovaným historickým dílem. Jak to tak u Hollywoodských filmů bývá, z opravdové historie si berou jenom něco. Jaký byl skutečný příběh skotského hrdiny Williama Wallace?


Nejprve je nutné poznat situaci ve Skotsko v době Wallacova dospívání. Ke konci 13. století se Skotsko ocitlo bez panovníka. Jako arbitr, který má dohlédnout na vhodný výběr nového vládce se sám ustanovil anglický král Eduard I. Podepsal také Birghamskou smlouvu, ve které stvrzoval Skotsko jako samostatné království. Po menších i větších sporech byl nakonec určen jako nový vládce Jan Balliol. Eduard se však brzy začal chovat útočným způsobem a předvolal Jana k soudu, jako by byl jeho poddaný a ne skotský král. Když zcela popřel i Birghamskou smlouvu, vypověděl Balliol poslušnost Anglii. Toho Eduard ihned využil a s armádou vtrhl na území Skotska. V Bitvě u Dunbaru Skoty drtivě porazil a donutil Jana Abdikovat.


Wallacova podobizna na kresbě ze 17. století.
Wallacova podobizna na kresbě ze 17. století. , AndreasPraefcke , Public domain


Budoucí hrdina toho nastávajícího konfliktu, William Wallace, se narodil roku 1270 ve skotském hrabství Renfrenshire. Jeho otec Alan Wallace z Elderslie byl rytířem. William tak patřil do nižší šlechty a nešlo tedy úplně o hrdinu z prostého lidu. Od mládí byl vychováván k povolání kněze, díky čemuž se mu dostalo kvalitní vzdělání. Dobře ovládal francouzštinu a latinu. Církevní život mu ale okolnostmi nakonec dopřán nebyl.

Další události jeho života jsou ve filmovém zpracování poměrně přesně reflektovány, až na samotnou příčinu - údajné právo první noci. Ve městě Lanark se Wallace zapletl do konfliktu s anglickým vojáky a za ne zcela jasných okolností dva z nich zabil. Poté uprchl a před anglickou spravedlností se skrýval. Guvernér oblasti se snažil vylákat Wallace tím, že zajal a popravil Marion Braidfute, Williamovu údajnou tajnou manželku. Guvernérovi se Williama podařilo vylákat, avšak za tento čin zaplatil životem. Wallace se pomalu začínal stávat hrdinou odporu, který kolem sebe soustředil čím dál větší armádu.

První větší konflikt se odehrál 11. září 1297 u Stirling bridge. Výrazně slabší skotové se zde střetli s anglickou armádou. Hlavní roli v bitvě sehrál terén, tedy zejména úzký most, který začali sebejistí Angličané překračovat. Když menší část anglického vojska přešla přes řeku, Skotově divoce zaútočili a odřízli předvoj od řeky. Úzký most udrželi snadno a tak žádné další posily nemohly přijít. Z Angličanů, kteří překročili most se zachránili pouze ti, kteří zahodili vše co měli a řeku přeplavali. Přestože anglické vojsko neutrpělo zničující škody, o další útok v těchto podmínkách se nepokusilo. Angličané raději most strhli a ustoupili. Skotští rebelové tak mohli slavit své první vítězství.


Monument Wallace postavený na památku Williama Wallace.
Monument Wallace postavený na památku Williama Wallace. , Finlay McWalter, CC BY-SA 3.0


Wallace byl následně pasován na rytíře a získal titul Ochránce Skotska. Po dobu nepřítomností krále byl jmenován vrchním velitelem vojsk. Titul mu však nestoupl do hlavy a dál se urputně věnoval vojenským přípravám. Věděl, že Angličané se vrátí.

Roku 1298 skutečně další anglické vojsko vtrhlo na území Skotska a střetlo se s Wallacovou armádou. Skotské vojsko spoléhalo z velké míry na kopiníky, kteří se měli vypořádat s těžkou anglickou jízdou. Wallacův plán ale počítal s útokem vlastní těžké jízdy, která měla rozmetat silné oddíly anglických lučištníků. Skotská jízda však Wallace zradila a prchla z bitvy bez boje. Proti mocným anglickým lukům byli skotští kopiníci bezmocní. Oslabené vojsko pak nebylo schopno odolat soustředěnému útoku jízdních rytířů a skotská armáda byla naprosto zničena.

Bitva u Hastingsu - Poslední úspěšná invaze do Británie

Bitva u Hastingsu - Poslední úspěšná invaze do Británie

Invazí do Británie bylo dějinách zaznamenáno několik. Úspěšní byli například Římané nebo Vikingové. 14. října 1066 se však odehrála poslední úspěšná invaze. Od té doby, tedy již témeř 1000 let, se nikomu nepove... celý článek


Z prohrané bitvy se Wallacovi podařilo uprchnout. Brzy poté se vzdal čestného titulu Ochránce Skotska. Organizovaný odpor Skotů se začínal hroutit a William potřeboval najít nové spojence. Díky své znalosti jazyků a dlouholetému nepřátelství mezi národy se je vydal hledat do Francie. O jeho francouzské misi není známo příliš informací, Francouzi každopádně nikdy do bojů nezasáhli.

Krátce po návratu byl Wallace zrazen Johnem de Menteithem, který prozradil místo jeho pobytu. William byl zajat a převezen do Londýna, kde čelil vážnému obvinění z velezrady. Soud ho samozřejmě shledal vinným a byl mu uložen odstrašující trest. Anglický král doufal, že tak odradí další skotské rebely. William Wallace byl tak 23. srpna 1305 velmi krutě popraven. Přivázanému na dřevěný žebřík mu byly uťaty pohlavní orgány a z břicha vytaženy vnitřnosti. Poté bylo jeho tělo rozčtvrceno. Wallacova hlava byla nabodnuta na kopí a umístěna na London Bridge. Části jeho těla pak byly zaslány k vystavení do skotských měst.


Ilustrace typu popravy, jakou byl popraven Wallace.
Ilustrace typu popravy, jakou byl popraven Wallace. , Loyset Liédet, Public domain


Eduard se ale přepočítal a krutá poprava Skoty nezlomila. Král se tak musel vydat na další tažení. Při svém chatrném zdraví ale již další vojenskou výpravu nezvládl a cestou do Skotska zemřel. Anglicko - skotský konflikt ale trval řadu dalších let. Až roku 1314 porazil skotský král Robert Bruce v bitvě u Bannockburnu králova syna Eduarda II. a získal pro Skotsko skutečnou nezávislost. Na Williama Wallace však historie nezapomněla, roku 1869 mu byl u Stirlingu postaven mohutný Wallacův Monument, který dodnes shlíží na Skotsko.

Zdroj: wikipedia.org ; Terry Deary - Zpropadené Skotsko
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí
Římské vítězství v bitvě u Metauru znamenalo obrat v druhé punské válce Římské vítězství v bitvě u Metauru znamenalo obrat v druhé punské válce
V Bitvě na Kulikovském poli se sjednotil ruský národ V Bitvě na Kulikovském poli se sjednotil ruský národ


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít