Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

"Zabte je všechny, Bůh už si je přebere!" Kdo byli středověcí kataři?

14.6.2022, 08:47 > Středověk

Albigenští nebo také kataři byli jedněmi z prvních, kdo ohrozil jednotu středověké církve. Vytvořili si vlastní rituály i oddělenou náboženskou síť a křesťanské základy si vykládali po svém. Jejich hnutí nakonec natolik zesílilo, že v rámci boje proti nim byla vytvořena inkvizice a také vyslána křížová výprava.



Pálení katarských knih.
Pálení katarských knih. , Bartolomeo Passarotti - Bologna, Pinacoteca Nazionale, Public domain


Raní kacíři

Kde se katarská víra a zvyklosti vzaly, není úplně zřejmé. Dokonce ani původ výrazu „kataři“ není zcela jasný. Obvykle se předpokládá, že vznikl ze slova casti – „čiští“, nicméně víme, že kataři tak sami sebe nikdy neoznačovali. Přesnější výraz pro toto křesťanské hnutí je tedy albigenští – podle města Albi na jihu Francie, kde se katarství nejvíce rozšířilo. Mluvíme tu zhruba o období mezi 11. a 13. stoletím.

Existují důkazy, že katarská víra byla provázána s bulharským (respektive balkánským) bogomilstvím. Kataři sami věřili, že jejich obřady pocházejí přímo od Ježíše Krista.


Monsegur - jeden z katarských hradů a jejich poslední bašta.
Monsegur - jeden z katarských hradů a jejich poslední bašta. , Jean-Yves Didier, CC BY-SA 3.0


Ďábel stvořil svět

S římskou církví se kataři rozcházeli hned v samém základu křesťanské víry. Věřili sice v Boha, ale vyznávali dualismus – náš svět v jejich vnímání tvořil opozici k Božímu království a byl stvořen ďáblem, stejně jako člověk a obecně všechno hmotné a viditelné. V jejich víře existovalo dobro a zlo (tedy Bůh a ďábel) jako rovnocenné principy, což byla pro většinovou katolickou církev naprosto nepřijatelná teze.


Bůh a ďábel.
Bůh a ďábel. , Corrado Giaquinto, Public domain


Consolamentum a dobří lidé

Albigenští vytvářeli vlastní nezávislou církevní strukturu a také své obřady.

Na vrcholu hierarchie stáli tzv. „dobří lidé“, tedy ti, kdo prošli rituálem zvaným consolamentum. Představit si ho můžeme jako obdobu nám známějšího křtu. Jeho základem bylo obřadní vkládání rukou a procházely jím dospělé osoby, které předtím musely absolvovat dlouhou a náročnou duchovní přípravu.

Někteří kataři věřili, že consolamentum přímo navazuje na tradici Ježíše Krista. Jím požehnaní lidé prováděli obřad vkládání rukou na dalších a ti jej předávali následujícím generacím. Duchovně tedy šlo o žehnání v přímé linii už od Krista.


Vyhánění katarů z města.
Vyhánění katarů z města. , Workshop of Master of Boucicaut, Public domain


Život plný askeze

Albigenští vyznávali velmi tvrdou akezi. Kromě dodržování základních deseti přikázání nesměli ani jíst maso nebo vejce a obecně se měli držet značné střídmosti v jídle, pití, zábavě i všech dalších požitcích, včetně sexu, který byl zakázaný úplně. Náš svět a všechno hmotné přece pochází od ďábla a dokonalosti může katar dosáhnout jen tak, že se bez většiny těchto věcí obejde.

Z toho je zřejmé, že dodržovat tato pravidla mohla jen velmi úzká skupina lidí, která byla někdy nazývána "dokonalí". Řešením bylo založit rodinu a o consolamentum a zařazení mezi dokonalé začít usilovat až v pozdějším věku.

Křížová výprava a inkvizice

V 1. polovině 13. století došla papeži s albigenskými trpělivost. V roce 1208 papež Inocenc III. vyhlásil křížovou výpravu, během které měli být kataři vyhlazení z povrchu zemského. K čemuž také v průběhu několika dalších desetiletí došlo.


Inkviziční tribunál, Francisco de Goya.
Inkviziční tribunál, Francisco de Goya. , Francisco de Goya, Public domain


Mocnou touhu Říma zbavit se katarů, můžeme ilustrovat na krvavém příběhu města Béziers. Křižáci jej oblehli, ale protože věděli, že v něm kromě albigenských žije i mnoho katolíků, ptali se na radu papežského legáta. Ten odpověděl: „Zabije je všechny, Bůh už si je přebere.“ Podle odhadů bylo tehdy v Béziers zavražděno na 20 000 lidí.

Jakýmsi vedlejším produkem těchto bojů byl vznik inkvizice, která měla za úkol hledat kacíře a vyšetřovat případy hereze.

Zatímco kataři byli zcela vyhlazeni, inkvizice zůstala součástí křesťanské společnosti na další dlouhá staletí.

Zdroj: david-zbiral.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Lidské oběti jako dar pro bohy – krvavé náboženství Aztéků Lidské oběti jako dar pro bohy – krvavé náboženství Aztéků
Útrapy a smrt na cestě do Svaté země - dětské křížové výpravy Útrapy a smrt na cestě do Svaté země - dětské křížové výpravy
Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít