Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti

13.4.2022, 08:49 > Starověk > Antické Řecko

Řečtí bohové byli opravdu mocné a nebezpečné bytosti. Jejich hněv i rozmary mohly na hlavy smrtelníků dopadnout se strašlivou silou. Navzdory tomu anebo možná právě proto se mezi Řeky staly velmi populární historky o špatných vlastnostech jejich bohů a obzvlášť oblíbené byly ty o jejich milostných dobrodružstvích. Mezi největší proutníky v řadách řeckých bohů se řadil sám nejvyšší bůh Zeus. Jaké pikantérie si o jeho milostném životě Řekové vyprávěli?



Diovy zálety

Že byl Zeus opravdovým milovníkem žen, dokazuje obrovské množství dětí, které údajně zplodil. Zálibu nacházel jak v bohyních a dalších mytologických ženách, tak v obyčejných smrtelnicích. Žena, na které chlípně spočinulo oko nejvyššího boha, obvykle neměla šanci uniknout. Zeus ji pronásledoval a připravoval na ni léčky a když bylo potřeba, dokonce změnil svou podobu, aby ji získal.


Zeus a Io.
Zeus a Io. , Giovanni Ambrogio Figino, Public domain


Tyhle jeho choutky podle legend špatně snášela jeho manžela Héra. Dobře si to můžeme ukázat na příkladu Diova syna hrdiny Hérakla. Zeus zatoužil po mykénské princezně Alkméně a aby ji získal, přeměnil se do podoby jejího manžela. Alkména otěhotněla, Héra to zjistila a rozhodla se jejího syna – Hérakla – pronásledovat.
Ve své žárlivosti se neváhala snížit k tomu, aby do chlapcovy kolébky poslala jedovaté hady. Jenže se zmýlila: dala tím totiž Héraklovi šanci vykonat první hrdinský skutek – ač dítě, hady dokázal zaškrtit.

Heracles škrtící hada.
Heracles škrtící hada. , Capitoline Museums, Public domain



Proměna ve zlatý déšť

I další slavný hrdina Perseus byl Diovým synem. Tentokrát se Zeus ve své velkomyslnosti rozhodl, že potěší dívku Danaé, kterou její otec držel zavřenou ve sklepení. Vládce bohů vymyslel způsob, jak se k uvězněné Danaé dostat: proměnil se ve zlatý déšť.

Danaé se po Diově nečekané návštěvě narodil Perseus a řecké báje tím získaly největšího ze svých hrdinů.

Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě

Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě

Římané byly známí svým velkým množstvím božstev, věřit ve více bohů bylo zcela běžné. Naopak monoteistické křesťanství, které postupně získávalo na popularitě, zpočátku Římanům přišlo velmi zvláštní. Nejvýznamn... celý článek


Problémy na Olympu

Svými zálety si však Zeus občas sám zavařil. Když dostihl Titánku Métidu, která se mu nechtěla oddat, a zplodil s ní dítě, doslechl se o věštbě, že Métida bude mít moudrou dceru a syna, který Dia porazí v boji a svrhne.

Zeus tedy Métidu raději pozřel ještě předtím, než porodila. Jednoho dne jej však strašlivě rozbolela hlava, a tak povolal kováře Hefaista, aby mu pomohl. Božský kovář mu rozrazil hlavu a z ní vyskočila bohyně Athéna v plné zbroji.


Athéna.
Athéna. , Attributed to Rembrandt, Public domain


A další božské potíže

Některé z Diových avantýr však vedly až k tragickým následkům. I v případě ženy spartského krále Lédy zvolil Zeus pro své námluvy proměnu – tentokrát se stal labutí. Ze spojení Dia a Lédy se narodila nejkrásnější žena světa – Helena. Její krása však vedla ke strašlivé trójské válce.

Nejvýznamnější muži světa se ucházeli o Heleninu ruku nebo se ji pokoušeli unést. Sama si nakonec zvolila svého muže – Meneláa. Do jejich osudu však zasáhli vrtkaví bohové. Když se trojice bohyň – Héra, Athéna a Afrodita – nemohla dohodnout, která z nich dosahuje největší krásy, vybrali Parida, aby zvolil tu nejkrásnější. Afrodita mu slíbila, že pokud ukáže na ni, dá mu za manželku nejkrásnější z žen.

Paris tak získal Helenu a odvezl ji do Tróje – a tak začala slavná a strašlivá trójská válka.


Leda a Zeus proměněný v labuť.
Leda a Zeus proměněný v labuť. , Cesare da Sesto, Public domain


Jedna avantýra za druhou

Můžeme se jen domnívat, proč staré Řeky tolik bavilo vyprávět si o milostných dobrodružstvích jejich boha. Jedním z důvodů bylo, že řada významných rodů se pokoušela najít ve svém rodokmenu spojení s bohy, a tak svým předkům přisuzovali původ od samotného Dia.

Možná ale lidé jenom toužili po tom, aby byl vládce Olympu a pán blesku trochu méně hrozivější: zkrátka aby se honil za holkami a bál se vrátit domů za žárlivou manželkou.

Zdroj: Jaromír Slušný: Nejkrásnější řecké báje a pověsti
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes
Řecké báje, #4 Théseus, nejen pokořitel minotaura Řecké báje, #4 Théseus, nejen pokořitel minotaura
Ka'ba - jak vzniklo nejposvátnější místo islámu? Ka'ba - jak vzniklo nejposvátnější místo islámu?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít