Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Ka'ba - jak vzniklo nejposvátnější místo islámu?

22.2.2022, 09:47 > Středověk > Blízký východ

Ka'bu, nejsvatější stavbu islámu, která se nachází v Mekce, by měl jednou za život navštívit každý muslim. V době hadždže se tak každoročně kolem černé krychle tísní tisíce věřících. Každý z nich doufá, že se bude moci dotknout posvátného kamene v jednom z rohů budovy. Jaká je ale historie toho posvátného místa?


Ka'ba (Kába) znamená v překladu krychle, což poměrně vystihuje její tvar. Nejde však o dokonalou krychli, její rozměry jsou 10 x 12 metrů a její výška je 15 metrů. Celá je stavba je přikrytá černou látkou kiswa. V její severovýchodní stěně můžeme asi dva metry na zemí nalézt zlaté dveře, vážící přes 300 kilogramů. Ty však nejsou často využívány, protože vstup dovnitř je striktně omezen. Interiér je vytvořen z mramoru a pískovce a stěny jsou pokryty verši z Koránu. Strop celé budovy pak uvnitř podpírají tři sloupy. Stavba však vždy nevypadala tak jak ji známe dnes. Během historie byla mnohokrát poničena a znovu přebudována.


Kába v době hadždže.
Kába v době hadždže. , Aiman titi, CC BY-SA 3.0


Přestože je dnes Kába pevně spjata s islámem, její historie, alespoň dle pověstí, sahá mnohem hlouběji. Podle legendy prvotní stavbu vybudoval biblický Adam a to podle vzoru svatyně z Ráje. Tuto první stavbu však zničila Potopa světa, kterou na zkažené lidstvo seslal Bůh.

Další informace o Kábě nám již dává přímo Korán. Podle svatých textů budovu znovu vystavěl praotec Abraham společně se svým synem Izmaelem. K její stavbě použili kameny z pěti nejposvátnější hor na světě, včetně té, kde měla ztroskotat Noemova archa. Při dokončení stavby měl Abrahamovi donést anděl Gabriel posvátný kámen, které je dnes součástí severovýchodní stěny. Nyní typicky černý kámen měl být dle příběhu původně bílý, ale v průběhu věku zčernal polibky hříšníků. Dnes se obvykle soudí, že jde o meteorit, ale důkazy chybí. Žádným vědcům není umožněno bližší prozkoumání kamene.


Kába v roce 1880.
Kába v roce 1880. , Khalili Collections / CC-BY-SA 3.0 IGO, CC BY-SA 3.0 IGO


V průběhu středověku byla Ka'ba několikrát poškozena během bojů a při obléhání Mekky. V desátém století byl dokonce posvátný kámen z budovy ukraden a navrácen byl až za dlouhých 20 let. Kába však vždy byla obnovena a s rostoucím vlivem islámu v průběhu středověku se stávala čím dál důležitější. Dnes jde o to nejsvatější místo islámu, ke kterému každý rok konají pouť statisíce věřících.

Zdroj: khbar Mecca: History of Mecca
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků
Jak probíhalo balzamování a mumifikace ve starověkém Egyptě Jak probíhalo balzamování a mumifikace ve starověkém Egyptě
Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít