Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jan Amos Komenský - ani smrt ženy a synů či vypálení knihovny nezlomilo zápal Učitele národů

31.1.2022, 13:15 > Středověk > České země

Pedagog, spisovatel, vědec, teolog a filozof - Jan Amos Komenský zasluhuje mnoho označení, která sama o sobě zdaleka nevystihují jeho přínos pro tehdejší i dnešní společnost. Jakou životní cestou prošel Učitel národů a čím přispěl k rozvoji oblastí, které tak miloval?


Mládí a studia

Jan se narodil v roce 1592, jako nejmladší z pěti dětí, přičemž místo jeho narození není s určitostí známo (s největší pravděpodobností se uvádí buď Uherský Brod nebo Nivnice). Rodiče mu ještě v jeho dětství umřeli, a tak byl částečně vychováván sestrami a opatrovníky.


Portrét Jana Amose Komenského.
Portrét Jana Amose Komenského. , Jürgen Ovens, Public domain


Jeho celoživotní studium započalo v roce 1608, kdy se začal učit v latinské bratrské škole v Přerově. Zde získal znalosti latiny a připravil se na vyšší studium, které mu bylo doporučeno z důvodu jeho bystrosti. Během studia v Přerově se setkal poprvé s jiným chápáním víry než víry jím zděděné (což, jak později uvedl, byl důležitý krok na jeho cestě).

V roce 1611 začal studovat na akademii v Německu a následně se jeho cesta odebrala na univerzitu v německém Heidelberku. Po studiích se vrátil zpět do Přerova, kde se stal učitelem ve škole.


Stručná životní cesta Komenského

Již na začátku své kariéry pedagoga si Komenský uvědomoval špatný stav českého školství, a tak začal pomalu podnikat kroky vedoucí k jeho zlepšení. Jako první se zaměřil na velké nedostatky v českých mluvnicích a vydal v roce 1616 svou vůbec první učebnici „Grammaticae facilioris praecepta“, v překladu „Pravidla snazší mluvnice“. Ve stejném roce se zároveň stal knězem Jednoty bratrské.


Nejstarší dochovaný rukopis J. A. Komenského z roku 1611.
Nejstarší dochovaný rukopis J. A. Komenského z roku 1611. , Premek Bar, Public domain


Stejně jako ostatní Čechy v jeho době, i Komenského život výrazně ovlivnila přicházející třicetiletá válka. V roce 1620 porazily bitvě u Bílé hory katolické armády českou stavovskou armádu, což Jana velmi zarmoutilo. V dalších letech docházelo v Čechách k exilu nekatolických kněžích a násilnostem, směřovaným vůči nim. I sám Komenský se stal obětí této situace a musel se uchýlit ke skrývání se (odmítl konvertovat ke katolické víře).

Díky veřejným pitvám předběhl Galén svoji dobu o stovky let

Díky veřejným pitvám předběhl Galén svoji dobu o stovky let

Nejznámější antický lékař Galén předběhl svoji dobu a z jeho poznatků vycházeli lékaři ještě v 17. století. Dopustil se však také mnoha omylů, jejichž vyvrácení trvalo přes tisíc let. Díky až chorobnému workoho... celý článek


V jeho další práci ho nezastavila ani smrt jeho manželky a dvou synů (na následky epidemie) či vypálení jeho knihovny i ničení jím napsaných děl. V roce 1628, po několika letech skrývání se v Čechách, utekl do Polska, kde si našel nové útočiště. V této době se stává velmi populárním pedagogem a podniká mnoho cest po Evropě, ve kterých pomohl reformovat školství jednotlivých zemí (například Uhry, Holandsko, Anglie, Švédsko a další země). Zároveň se stal postupem let autorem mnoha učebnic, filozofických děl, encyklopedií, ale i zavádění kompletního školního systému i předávaných myšlenek.


Myšlenky v dílech Jana Amose Komenského

Vyjmenovat všechna díla Komenského by vydalo na samostatný článek. Ať už se jednalo o encyklopedie, učebnice či filozofická díla, vždy v nich prosazoval jedinou myšlenku – důležitost a dostupnost vzdělání pro všechny. Věřil, že každý je vzdělávatelný a každý musí mít vzdělání (chytrý, hloupý, bohatý, chudý). Prosazoval zásady názornosti výuky a vlastní zkušenosti studentů, stejně jako věřil v motivaci ze strany učitele i kompletnost vzdělávacího procesu (zapojení mysli, jazyka i rukou).


Titulní strana knihy J. A. Komenského Labyrint Swěta a Lusthauz Srdce (1631).
Titulní strana knihy J. A. Komenského Labyrint Swěta a Lusthauz Srdce (1631). , Premek.bar, Public domain


Mezi jeho nejznámější díla patří například: Svět v obrazech, Dveře jazyků otevřené, Labyrint světa a ráj srdce, Velká didaktika, Informatorium školy mateřské a mnoho dalších naučných publikací. V těchto publikacích se zaměřuje na výchovu a výuku od nejmladšího věku až po dospělost (vzdělávání je celoživotní proces a je třeba se mu věnovat nepřetržitě).

Jan Amos Komenský věnoval celý svůj život vzdělávání ostatních a položil základy modernímu celoevropskému školství, přičemž ho nezastavilo ani několik životních tragédií a smutek ze života v exilu. Bez veškerých pochyb si tento významný člověk zasloužil přízvisko ,,Učitel národů“.

Zdroj: dspace.cuni.cz, komenskyinstitute.com, mjakub.cz, wikipedia.org



Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu
Šarlatán, nebo Lidský jeřáb. Jaké profese byly typické ve středověku? Šarlatán, nebo Lidský jeřáb. Jaké profese byly typické ve středověku?
Ředění piva vápnem i sírou. Středověké pivo bychom dnes pít nechtěli Ředění piva vápnem i sírou. Středověké pivo bychom dnes pít nechtěli


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít