Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Hřbitov s 30 tisíci kočičích mumií. Uctívání koček v Egyptě neznalo mezí

21.11.2021 > Starověk > Egypt

Pes je možná nejlepším přítelem člověka, ale jsou to právě kočky, které se těší zajímavé a spletité historii. Velmi výraznou roli hrály ve starověkém Egyptě, kde byly ještě více uctívané než dnes. A to i navzdory skutečnosti, že Egypťané nebyli prvními lidmi, kteří kočky domestikovali, jak si mylně spousta milovníků těchto zvířat myslí.


Při snaze zjistit, kdy kočky v Egyptě žily, vědci došli až 5500 let do minulosti. Z tohoto období totiž pochází exhumované pozůstatky mladé kočky, která spočívala v samostatném hrobě. Dalším dobrým důkazním materiálem, byť novějším, jsou malby. Nejstarší z nich pochází z roku 2500 až 2350 př.n.l. a vyobrazuje kočku, která má kolem krku nasazené něco, co připomíná primitivní obojek.


Kočičí amulet.
Kočičí amulet. , Rama, CC BY-SA 3.0 FR


V pozdější době, v éře nového království (1550 až 712 př.n.l.) se ilustrace koček ještě více rozmohly. Jejich vyobrazení měla podobu soch, obrazů, amuletů, řezeb a dalších. Umělecká díla kočky zachycují, jak jedí jídlo z misky, leží svému majiteli na klíně či spí pod jeho židlí anebo lovcům pomáhají chytat ptáky a ryby. Dalším důkazem o významu koček pro starověké Egypťany je zjištění, že právě z této doby pochází záznam o první pojmenované kočce vůbec. Jmenovala se Bouhaki, což znamená "božská vládkyně domu."

Důležitá je nicméně otázka, co přesně vedlo k popularitě koček mezi starověkými Egypťany. Důvodů pro to existuje více. Jedním z nich je skutečnost, že tehdejší lidé si koček velmi cenili díky jejich schopnosti hubit hlodavce, hady a další havěť. Kromě toho kočky Egypťanům poskytovaly tolik žádanou společnost. Kvůli jejich vlastnostem je lidé vnímali jako božská požehnání od bohů, jejich dar. To nakonec dospělo až k tomu, že uctívali nejenom bohy, ale i kočky samotné. Mnoho raných Egypťanů se trpělivě snažilo zkrotit divoké kočky, jednoduše protože věřili, že jde o fyzická ztělesnění jejich antropomorfních kočičích bohů.


Fragmenty zobrazující bohyni Mafdet.
Fragmenty zobrazující bohyni Mafdet. , Cnyll, CC BY-SA 4.0


První egyptskou kočičí bohyní vůbec byla Mafdet, bohyně spravedlnosti, rozsudku a popravy. Rovněž známá jako "vražedkyně hadů" a "dáma z domu života," Mafdet měla tělo vysoké a štíhlé ženy a hlavu kočky. Měla schopnost hojit kousnutí od škorpionů, hadů a dalších jedovatých tvorů. To odpovídá skutečnosti, že kočky prosluly jako šikovné lovkyně hadů.

Mafdet je další důkaz, jak důležité kočky pro Egypťany byly - není ovšem jediná. Největší popularitě a uctívání se kočky těšily v 10. století př.n.l. Tehdy se každoročně přibližně 70 tisíc Egypťanů shromáždilo ve městě Bubastis, pojmenovaném po kočičí bohyni Bastet, aby jí vzdali úctu.


Kočičí bohyně Bastet.
Kočičí bohyně Bastet. , Gunawan Kartapranata, CC BY-SA 3.0


Zajímavostí je, že Bastet je dnes považována za předkyni egyptské mau. Stejně jako Mafdet, i Bastet se každý večer přeměnila do kočičí podoby, aby zaháněla vetřelce, kteří by ohrožovali území jejího otce, boha slunce Ra. Egypťané Bastet žádali nejenom o to, aby udržela mimo jejich domovy jedovaté škůdce, ale také o ochranu před zlými duchy a zhoubnými nemocemi, zejména takovými, které postihovaly ženy a děti.

Významnou známkou prestiže kočky je i její mumifikace. Přeživší členové rodiny v nejednom případě zaplatili nemalé peníze, aby kočka jejich zesnulých příbuzných mohla spočívat po boku svého páníčka a doprovodit ho tak do dalšího života. Balzamovači s těly koček zacházeli se stejnou úctou a pečlivostí jako s těmi lidskými. Šlo o poměrně obvyklý krok, v roce 1887 například archeologové objevili ohromujících 30 tisíc mumifikovaných koček ve speciálním kočičím hřbitově v Beni-Hassan!


Kočičí mumie z Beni-Hassan.
Kočičí mumie z Beni-Hassan. , Daderot, CC0


Říct tedy, že Egypťané chápali kočky jako okouzlující ozdoby domácnosti a přátelské pomocníky by bylo nedostačující. Egypťané se mohli přetrhnout, aby své kočky potěšili, a dokonce pro ně riskovali v případě potřeby své životy, protože kočky vnímali jako plnohodnotné členy rodiny. Když tak například došlo k požáru, lidé neváhali se vrhnout do hořícího domu, aby svou kočku zachránili a dávali jí přednost před penězi a dalšími cennostmi.

Po smrti kočky její majitelé truchlili stejně jako v případě ztráty blízkého člověka. Truchlící páníčci si oholili svá obočí na znamení zahájení období žalu, během něhož ronili slzy, vzpomínali na kočku, modlili se a nabízeli jí speciální dary. Období žalu skončilo teprve v okamžiku, kdy lidem obočí znovu plně dorostlo. Kočkám se tedy ve starověkém Egyptě nemálo dařilo. Bohužel jejich věhlas výrazně poklesl v období středověku, kdy se staly v nejednom případě lovnou zvěří, ale to už je jiný příběh.

Zdroj: Charles River Editors: The Domestication of Cats
Autor: Vendula Kreplová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat
Jan Hus – hrdina, který své učení neodvolal, i když to znamenalo krutou smrt Jan Hus – hrdina, který své učení neodvolal, i když to znamenalo krutou smrt
Útrapy a smrt na cestě do Svaté země - dětské křížové výpravy Útrapy a smrt na cestě do Svaté země - dětské křížové výpravy


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít