Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Historie kávy - kde vznikly první kavárny?

30.6.2021, 09:24 > Středověk > Blízký východ

Jak lidstvo objevilo jednu z nejpopulárnějších pochutin, bez které si mnoho z nás neumí představit začátek dne? Káva tu s námi nebyla odjakživa a abychom si mohli po ránu dopřát její typickou chuť a vůni, musela ujít dlouhý kus cesty. Kolébka kávy, stejně jako samotného lidstva, je v Africe. Díky své vyjímečné chuti si ale v průběhu více jak tisíce let našla cestu do celého světa.


Abychom mohli mluvit o historii kávy, musíme začít u kávovníku, rostlině bez které by kávy nebylo. Kávovník je stálezelená ovocná dřevina, spíše keř nebo drobný stromek. Původně pochází z Etiopie, z provincie Kaffa, kde volně rostoucí kávovníky nalezneme dodnes. Plodem kávovníku je fialová bobulka, označovaná jako třešeň. Ta uvnitř obsahuje nejčastěji dvě zelené pecky, někdy nazývané jako fazolky.


Nezralé kávové bobule.
Nezralé kávové bobule. Zdroj: wikipedia.org, Cornellier, CC BY-SA 4.0


Právě tato zelená zrna původně Etiopané žvýkali kvůli povzbuzujícímu účinku. Jak je to napadlo? Existuje k tomu pěkná legenda. Pasák koz v horách si všiml, že když jeho kozy zkonzumují tyto fialové plody, jsou pak mnohem aktivnější. O zajímavosti se zmínil knězi v nedalekém klášteře. Ten nechal bobulky vyvařit a nápoj pak servírovat svých mnichům. Ukázalo se, že po vypití dokáží být mnohem déle bděli při dlouhých náboženských obřadech.

Pokud se budeme držet dokázaných faktů, nejstarší dochované pozůstatky konzumace již pražené kávy můžeme nalézt na území arabského poloostrova z 9. století. Velký rozmach si káva zažila v 13. století, kdy ji ze svých tažení donesli z Etiopie vojáci na území dnešního Jemenu. Na zdejších terasovitých zahradách se kávovníku velmi dařilo.

Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo

Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo

Historie piva je stejně stará, jako ty nejstarší známé civilizace. Jen těžko bychom hledali starověký národ, který nevyráběl nějaký druh nápoje z kvašených obilovin. O popularitě tohoto nápoje svědčí například ... celý článek


Odtud se káva dostává do Mekky, kde také údajně vznikají první specializované kavárny. Z tohoto muslimského centra se káva šířila po celém blízkém východě. Pro arabské obchodníky šlo o výnosné zboží, jehož tajemství výroby si dlouhou dobu střežili. Prodávat se mohla pouze pražená káva, export plodných semen byl přísně zakázán.

Do Evropy první pražená zrnka přivážejí cestovatelé ke konci 16. století. Zpočátku se používá jako lék, například na zlepšení srdeční činnosti nebo k celkovému posílení organismu. Největší popularitě se těšila v Itálii a později také Anglii. Zajímavá je také příhoda, jak se káva dostala do Vídně a celého Rakouska-Uherska. Poté, co se Turci podruhé neúspěšně pokusili dobýt Vídeň, zůstal v blízkosti města turecký tábor. Ten byl obléhateli opuštěn narychlo a zůstala v něm většina tureckých zásob. Rakouský obchodník jménem Kolchitzky v něm objevili mnoho pytlů s černými zrny. Z těch uvařil nápoj, který ještě vylepšil tím, že ho osladil. Nápoj se stal velmi oblíbeným a o dva roky později i ve Vídni vznikla první kavárna.


Kavárna v Káhiře v 17. století.
Kavárna v Káhiře v 17. století. Zdroj: wikipedia.org, Bruno Befreetv, CC BY-SA 3.0



Přestože spotřeba kávy v Evropě rostla, stále pocházela veškerá produkce z Arabských zemí. Tento monopol zničili až roku 1616 Nizozemci, kterým se podařilo propašovat několik rostlin. Ty vysadili na ostrově Jáva, který byl svou sopečnou půdou pro kávovníky ideální. Brzy se pěstování kávy rozšířilo na většinu nizozemských kolonií v oblasti a Nizozemci brzy dokázali i přes rostoucí spotřebu zásobovat většinu evropského trhu.

Počátkem 18. století začali evropské námořní mocnosti osazovat kávovníky oblastí v Jižní americe s karibské ostrovy. Rostlinám se v teplém podnebí skvěle dařilo a produkce kávy rostla obrovským tempem. Netrvalo dlouho a jihoamerická Brazílie se stala největším producentem kávy na světě. Pěstování kávy je dodnes významnou částí exportu mnoha zemí a vzhledem k neustále rostoucí oblibě kávy, se na tom zřejmě ještě dlouho nic nezmění.

Zdroj: How coffee changed the world ; www.wikipedia.org
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen
Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci? Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci?
Právo první noci - nárok vládců na panenství novomanželek Právo první noci - nárok vládců na panenství novomanželek


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít