Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Byla královna ze Sáby opravdu starověká sexbomba?

12.9.2023 > Starověk

Šalamounova moudrost a krása královny ze Sáby se zapsaly do paměti Afriky i společných příběhů židovských, křesťanských a muslimských. Málokterá legenda má takovou sílu – pojďme si ji společně převyprávět.



Královna ze Sáby.
Královna ze Sáby. , http://breadsite.org, Attribution


Královna ze Sáby přichází k velkému králi

Pro nás je nejznámější verzí tohoto příběhu ta, která pochází ze Starého zákona.

Královna chtěla vyzkoušet proslulou moudrost krále Šalamouna, a tak se za ním vydala, aby mu položila několik hádanek. Nedorazila však sama – měla obrovskou družinu a přivezla mnoho drahocenných darů, které všechny ohromily.

Podle Bible byla královna okouzlena Šalamounovým dvorem a jeho moudrostí (a možná i jím samotným). Na konec své návštěvy královna, ač sama pohanka, velebila Šalamounova Boha.


Královna ze Sáby a Šalamoun.
Královna ze Sáby a Šalamoun. , Giovanni Demin (1789-1859), Public domain


Šalamoun a královna ze Sáby

Šalamoun byl izraelský král, který žil zhruba v 10. století před naším letopočtem. Šalamoun vešel do dějin především díky tomu, že za jeho vlády bylo izraelské království rozsáhlou a stabilní říší. Díky Bibli se nám dochovaly zprávy o jeho moudrosti. Šalamoun se dokonce stal symbolem dokonalého panovníka.

O královně ze Sáby toho víme výrazně méně. Vlastně si ani nemůžeme být jistí, zda doopravdy žila a zda se setkala se Šalamounem. Pokud ano, pak se dnes předpokládá, že šlo o africkou královnu, pocházející z území okolo dnešní Etiopie. Neznáme dokonce ani jméno, obvykle ji titulujeme jenom jako královnu ze Sáby. Poměrně často se můžeme setkat se jménem Makeda, které používají v Etiopii, nebo se jménem Bilqís, které pochází z Koránu.


Královna ze Sáby a Šalamoun.
Královna ze Sáby a Šalamoun. , AnonymousUnknown author, Public domain


Legendární královna

Potíž s královnou ze Sáby je v tom, že Starý zákon je v podstatě jediným zdrojem informací o její existenci. Všechny ostatní texty, včetně Koránu a legend, navazují na tento biblický příběh.

O královně nedozírné krásy, moci a bohatství se mluví i v některých starších legendách jiných civilizací a národů, a tak existuje možnost, že královna ze Sáby je pouze převzatý archetyp, který se do Bible propsal z jiných příběhů.

Pokud však skutečně žila a s izraelským králem se setkala, muselo jít o naprosto výjimečnou událost, která svou opulentností i významem ohromila celý okolní svět.


Královna ze Sáby.
Královna ze Sáby. , Alfred Albert et de Paul Lormie, Public domain


Biblická romance?

Šalamoun a královna ze Sáby bývají vnímáni jako pár. Jako by šlo o příběh starověké lásky.

Přesto jste si v úvodním příběhu mohli všimnout, že tam žádná slova o romantické lásce nejsou. (V islámské verzi dokonce královna odmítne za Šalamounem přijet a on ji následně pokoří a ona se podovolí jeho vlivu). Biblický příběh má jednak oslavovat královu moudrost, jednak ukázat, že svou mocí dokázal ohromit hrdou pohanskou panovnici, která se poté poklonila jeho Bohu. Královna následně odjíždí – žádná lovestory, žádný happyend.


Královna ze Sáby a Šalamoun.
Královna ze Sáby a Šalamoun. , Piero della Francesca, Public domain


Sexsymbol ze Sáby

Přesto v kulturním povědomí zůstává královna ze Sáby zapsána doslova jako sexsymbol. Jako bychom mezi řádky napříč generacemi dokázali z příběhu vyčíst určité erotické napětí.

A tak zatímco v Bibli se nepíše nic o tom, že by se Šalamoun do královny zamiloval, v moderních zpracováních příběhu můžeme královnu vždy vidět jako charismatickou, sebevědomou svůdnici, jíž král bez otálení podléhá.

Ve zřejmě nejznámějším filmovém zpracování Šalamoun a královna ze Sáby hraje pohanskou panovnici Gina Lollobrigida, možná největší sexbomba své doby. Král je jí tak poblázněn, že dovolí, aby na jeho dvoře vykonala pohanský rituál, a téměř tím zahubí svou říši. Ve zpracování z roku 1995 Šalamoun a princezna ze Sáby hraje hlavní ženskou roli Halle Berry, a opět se jedná o intrikánskou svůdnici.


Erb rodu Šalamounovců.
Erb rodu Šalamounovců. , See page for author, CC BY-SA 3.0


Etiopská stopa

Zkrátka se zdá, že lidé tomu, že Šalamoun a královna ze Sáby řešili jen hádanky, moc nevěří.

A už vůbec tomu nevěří v Etiopii. Císařský rod, který v Etiopii vládl až do roku 1974 (a jeho potomci stále žijí) odvozuje svůj původ právě od Šalamouna a královny ze Sáby. V Jeruzalémě spolu měli počít dítě a jejich potomci poté vládli Etiopii. Dodnes se tento rod nazývá Šalamounovci.

Zdroj: Starý zákon; Jan Fingerland: Hebrejky
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Hlava Jana Křtitele skončila na stříbrném podnosu kvůli svůdné Salome Hlava Jana Křtitele skončila na stříbrném podnosu kvůli svůdné Salome
Muž, který sňal Ježíše Krista z kříže. Ochránce Svatého grálu Josef z Arimatije Muž, který sňal Ježíše Krista z kříže. Ochránce Svatého grálu Josef z Arimatije


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít