Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Odkaz chlupatých hrdinů: Významní psi ve světové historii

16.6.2023 > Ostatní

Do historie se vedle významných lidí zapsali i významní psi. U některých slavných příběhů se dosti často slévá skutečnost s legendou a my již nevíme, co se zakládá na reálných událostech, a co je již přibarvený příběh. To však daným historkám neubírá na zajímavosti. Věděli jste například, že takové malé psí plemeno jako je pekinéz měl sloužit při náboženských obřadech na místo lva? Nebo, že sám Alexandr Veliký po svém věrném psovi Peritovi pojmenoval rovnou celé město, jako vděk za záchranu života v boji? Také nesmíme zapomenout na psa Saura, který se oficiálně stal norským králem.



Válečný pes vymřelé rasy molosus.
Válečný pes vymřelé rasy molosus. , Vatican Museums, CC BY 3.0


Nepovedený Buddhův lev

Ve druhém století našeho letopočtu se z Číny stává buddhistická země. Důležitým symbolem buddhismu je lev, kterého si údajně ochočil sám Buddha, aby z něho udělal svého ochránce. Vzhledem k tomu, že v těchto končinách žádný lev nežil, začali šlechtit psy. Samozřejmě tak, aby se co nejvíce podobali lvům. Tak vznikla rasa psa jménem pekinéz. Sice svou drobnou konstitucí nebyl jako lev, ale aspoň jej trochu připomínal v obličeji. Tito psíci byli velice důležitými „prvky“ při buddhistických obřadech, což byl hlavní důvod, proč byli vyšlechtěni. Nicméně díky své roztomilosti se stali velmi oblíbenými mazlíčky u čínského císařského dvora. Vedle toho se velmi dbalo na jejich ochranu. Pokud se někdo pokusil pekinézovi ublížit nebo jej chtěl odvést z paláce, byl potrestán smrtí. Dokonce existoval malý druh pekinéze, kterého měli dvořané ve zvyku nosit ve svých velkých rukávech. Pokud se cítili ohrožení, jednoduše psíka vypustili z rukávu ven, což dokázalo potencionálního útočníka účinně zastrašit. Většinou také utržil i pár kousanců. Obyčejným lidem byl chov těchto psíků zapovězen.

Přesun pekinézů do Velké Británie

Ještě před rokem 1860 byl pekinéz pouze čínským plemenem. V této době probíhala Druhá opiová válka mezi Čínou a Velkou Británií a jednoho dne do paláce vtrhla anglická vojska. Aby císařská rodina zamezila tomu, že se jejich posvátní psíci dostanou do rukou cizinců, raději se je snažila všechny pobít. Avšak pět pekinézů zbylo a ti také brzy putovali na Britské ostrovy, kde jeden exemplář dostala i tehdejší královna Viktorie. Postupem času začala vzrůstat obliba psíků do klína. Ne každý si však mohl dovolit pořídit čistokrevného pekinéze. Proto zde byly pokusy o vyšlechtění podobně vypadajícího psa, což dalo vzniknout spoustě dalších kapesních plemen, která známe dodnes, přičemž pekingský palácový psík je považován jako jedno z nejstarších plemen.


Pekinéz a japan chin.
Pekinéz a japan chin. , Internet Archive Book Images, No restrictions


Alexandrův "pramastif" Peritas

Svého psa měl dle pověstí i sám slavný Alexandr Makedonský, známý také s přídomkem Veliký. Pes rasy molosus (vymřelá rasa velmi podobná dnešnímu mastifovi) byl vyšlechtěn pro účast na válečných taženích, kde se běžně setkával s divokými zvířaty jako byl slon nebo lev. A právě před válečným slonem byl svým psem Peritem tento slavný vojevůdce zachráněn v bitvě u Gaugamél proti Peršanům. Statečný a oddaný pes skočil před svého pána a zakousl se slonovi do rtu, což zvířeti způsobilo silné krvácení i oslabení sil. Po tomto psovi Alexandr pojmenoval celé město, kde na hlavním náměstí nechal postavit jeho pomník. Však díky němu tento slavný vojevůdce nepřišel při boji o život a navíc se mu podařilo dobýt Persii. Alespoň takto to líčí řecký historik a spisovatel Plútarchos…


Molosus (starověké plemeno vyšlechtěné pro válčení).
Molosus (starověké plemeno vyšlechtěné pro válčení). , various, Public domain


Psí král na norském trůně

Náš další příběh otevírá norský král Eystein (1088 – 29. srpen 1123) a jeho dobytí jedné z hlavních bašt Norska – město Trondheim. Po této události Eystein na trůn dosazuje svého syna. Trondheimským obyvatelům se tento fakt přirozeně nezamlouval, zorganizovali povstání a svého nového krále zavraždili. Reakce Eysteina na sebe nenechala dlouho čekat, povstání bylo potlačeno a lid dostal na výběr – kralovat jim bude buď jeho otrok nebo jeho pes (pro představu se jednalo o rasu norský losí pes). Trondheimští vybrali psa. Nejspíše proto, že psa je snazší se zbavit. Na trůn tedy dosedl psí král Saur, jehož jméno v překladu znamená „bobek“ nebo „hovínko“.


Norský losí pes.
Norský losí pes. , R.H.Moore, Public domain


Spousta šatstva, šperků i celý palác

Dle líčení islandského básníka Snorri Sturlusona dokázal tento pes údajně na každé dvě štěknutí pronést i jedno slovo. Dále byl vybaven vcelku bohatou garderobou královských šatů a nosil kolem krku šperky ze zlata a stříbra. Bylo-li venku špatné počasí nebo se všude kolem nacházel povrch nevyhovující pro královské psí tlapky, byl Saur nesen na ramenech svých dvořanů. Aby toho nebylo málo, vlastnil tento pes palác na ostrově jménem Saurshoug (z islandštiny se dá přeložit jako hrouda hovínek/bobků). Svého konce došel pejsek při obraně krav, když se do královské ohrady dostali vlci.

Podobný příběh o psím králi mají i Dánové. Shodou okolností i tento pes (jménem Rakke) byl dosazen na trůn k ponížení lidu. I psí monarcha Rakke přichází o život při záchraně napadených hospodářských zvířat.

Zdroj: LEE, Mackenzi. Dějiny světa v 50 psech
Autor: Denisa Volfová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Hřbitov s 30 tisíci kočičích mumií. Uctívání koček v Egyptě neznalo mezí Hřbitov s 30 tisíci kočičích mumií. Uctívání koček v Egyptě neznalo mezí


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít