Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Pankrátion - krvavý antický předchůdce MMA

10.5.2023 > Starověk > Antické Řecko

Krvavé sporty nejsou pouze vynálezem poslední doby. I antika měla své bojové sporty a patrně mnohem brutálnější než dnes. Tím nejznámějším je pankrátion, který by se zjednodušeně dal popsat, jako starověké MMA. Svojí brutalitou si získal obrovské množství fanoušků.


Výraz Pankrátion se skládá ze dvou řeckých slov a v překladu znamená veškerá síla. Sport pochází z Řecka a vznikl mnoho staletí před naším letopočtem. Přesně to již dnes nikdo neví. V každém případě jde o jedno z nejstarších bojových umění v historii. Podle legendy měli být jeho tvůrci dva bájní hrdinové - Héraklés a Théseus.


Římská socha zápasníků.
Římská socha zápasníků. , I, Sailko, CC BY-SA 3.0


Pokud ale opustíme báje a vrátíme se k historii, víme že pankrátion byl od roku 648 př.n.l olympijským sportem. Tak jako v ostatních disciplínách, i zde byli atleti nazí. V původní variantě bez jakýchkoliv pravidel často docházelo ke smrtelným zraněním. Proto olympijská verze byla jaksi "měkčí". To znamenalo, že se nesmělo kousat, dloubat do očí a zasahovat genitálie. Kvůli této změně se olympijského pankrátion neúčastnili Sparťané, protože žádná pravidla v tomto sportu neuznávali.

Pankrátion byl nejvíce podobný dnešnímu MMA, kombinoval box, zápasení na zemi a mnoho dalších stylů. Neexistovali žádné váhové nebo věkové kategorie. Taktéž žádná kola a přestávky. Zápas končil tehdy, když byl jeden z bojovníků knockoutován, nebo na znamení porážky zvedl ukazováček.


Zápasníci na bronzové řecké soše.
Zápasníci na bronzové řecké soše. , User:MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0


Obliba tohoto krvavého sportu byla enormní a šlo o jeden z nejoblíbenějších sportů na olympiádách. Zápasníci byli obrovské hvězdy své doby. Dokonce do dnes se nám dochovala jména těch největších šampiónů - například Polydamas ze Skotoussy. Díky velké popularitě se zápasení neodehrávalo pouze na olympiádě, ale pravidelné zápasy byly k vidění v každém větším řeckém městě.

S úpadkem antického Řecka přišel i úpadek pankrátionu. Římané, kteří převzali otěže největší civilizace, preferovali spíše box. Ačkoliv ten byl také výrazně brutálnější, než jak ho známe z dnešních dní.

Zdroj: Řecký zázrak - Vojtěch Zamarovský ; wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku
Lukulské hody: jak vypadala opulentní římská hostina? Lukulské hody: jak vypadala opulentní římská hostina?
Jak se hrála antická desková hra Latrunculi? Jak se hrála antická desková hra Latrunculi?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít