Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Noční můra Krále Slunce: všechny děti mu zemřely a neměl komu předat trůn

10.3.2023, 09:39 > Středověk > Francie

Když se řekne Ludvík XIV. nebo dokonce Král Slunce, vybaví se nám Versailles a opulentní, zlatem prozářené hostiny. Ludvík XIV. však ve svém životě nezažil jen lesk a slávu, ale i spoustu osudových ran a utrpení. Ty nejhorší na něj čekaly až v závěru života.



Ludvík XIV.
Ludvík XIV. , Museum of the History of France, Public domain


72 let panování

Na trůn nastoupil Ludvík již ve svých čtyřech letech, po smrti svého otce Ludvíka XIII. Do jeho dětství zasáhla fronda, šlechtické povstání, které ve Francii znamenalo v podstatě občanskou válku, a Ludvíka poznamenalo na celý život. Jedním z možných důvodů jeho touhy po absolutistické vládě může být právě trauma z frondy a vědomí, že nemůže věřit ani těm nejbližším.

Když se Ludvík na trůnu osamostatnil a začal vládnout Francii pevnou rukou, vypadalo to, že se všechno v dobré obrací. Jedno velké trápení ho však pronásledovalo po celý život – přestože měl mnoho dětí se svými milenkami, dědiců z jeho manželského svazku bylo pomálu.


Ludvík XIV.
Ludvík XIV. , Hyacinthe Rigaud, Public domain


Marie Tereza Habsburská

Až v na tu dobu poměrně vysokém věku 22 let se Ludvík po peripetiích s hledáním vhodné nevěsty konečně oženil. Vzal si stejně starou španělskou infantku Marii Terezu Habsburskou, která byla jeho přímou sestřenicí.

O rok později se Ludvíkovi a Marii Tereze narodil zdravý syn a následník – dauphin Ludvík, zvaný později Velký dauphin. Všechno bylo v té době pro krále zalité sluncem. Byl na vrcholu sil, vládl Francii a měl vytouženého syna.


Marie Tereza Habsburská.
Marie Tereza Habsburská. , Jean Nocret, Public domain


Mrtvé děti – smutek za smutkem

Co se týče zákonných dědiců, bylo to však Ludvíkovo poslední štěstí v životě. Dcery Anna Alžběta a Marie Anna, které se narodily v roce 1662, resp. 1664 zemřely během prvního měsíce svého života. Další dcera, která dostala jméno po matce, se dožila jen pěti let.

V roce 1668 porodila Marie Tereza Ludvíkovi dalšího vymodleného syna – jmenoval se Filip Karel. I on však v roce 1671 zemřel. Jako by měl zahnat smutek ze ztráty tříletého Filipa Karla, narodil se brzy po jeho smrti v červnu 1672 poslední Ludvíkův manželský syn Ludvík František. Ani on se však nedožil konce roku.

I po mnoha letech manželství a několika živě narozených dětech tak měl Ludvík po roce 1672 stále jen jednoho žijícího dědice – dauphina Ludvíka.


Ludvík Francouzský, řečený Velký dauphin.
Ludvík Francouzský, řečený Velký dauphin. , Workshop of Hyacinthe Rigaud, Public domain


Dauphin – naděje Francie i krále

Naštěstí se nejstaršímu synovi dařilo dobře. Přestože to nebyl žádný velký vojevůdce a zřejmě ani nevynikal přílišným politickým talentem, dělal svému otci radost. Pro zachování rodu totiž bylo vrcholně důležité, aby se dožil dospělosti a zplodil manželské syny. A tento svůj životní úkol Ludvík dokázal splnit.

V roce 1680 se oženil s Marií Annou Bavorskou a o dva roky později se k velké radosti všech narodil první syn: Ludvík, zvaný též Malý dauphin. O rok později se narodil další syn Filip, který se později stal španělským králem. A v roce 1686 trojlístek princů doplnil Karel, vévoda de Berry.

Ludvík XIV. si mohl zase jednou oddechnout – rodinná linie byla zachována.


Ludvík Francouzský, řečený Malý dauphin.
Ludvík Francouzský, řečený Malý dauphin. , Hyacinthe Rigaud, Public domain


Malý dauphin

Ludvíkův nejstarší vnuk Malý dauphin se navíc v patnácti letech oženil s Marií Adelaidou Savojskou, která nejenže se stala oblíbenkyní pomalu stárnoucího Ludvíka XIV., ale byla schopná porodit dynastii další syny. První chlapec sice zemřel do roka po narození, ale další dva prospívali.

Král Slunce tak měl syna, tři vnuky a dva žijící pravnuky. Na první pohled to vypadalo, že se o udržení rodu nemusí bát.

Pak však přišla série rodinných tragédií.


Rodina Ludvíka XIV. okolo roku 1711.
Rodina Ludvíka XIV. okolo roku 1711. , Formerly attributed to Nicolas de Largillière, Public domain


Jedna rána za druhou

V roce 1711 dostal Ludvíkův jediný manželský syn Ludvík, Velký dauphin, kterého král celý život připravoval jako svého následníka, pravé neštovice a zemřel.

Následníkem se stal jeho nejstarší syn Ludvík, Malý dauphin. Byl dospělý a měl již své vlastní syny, zdálo se tedy, že to není žádná překážka. Jenže ani tento Ludvík se francouzského trůnu nedočkal – zemřel v roce 1712, jen rok po svém otci, na spalničky a spolu s ním zemřel i jeho nejstarší dosud přeživší syn.


Během pouhých dvou let zbyl náhle Ludvíku XIV., kterému už kvapem docházely síly, neboť byl na trůnu dobrých 70 let, jeden jediný dědic – jediný pravnuk v přímé linii. Jmenoval se (jak jinak) Ludvík a v době, kdy zemřel jeho otec a bratr, mu byly pouhé dva roky.


Ludvík XIV. na konci života.
Ludvík XIV. na konci života. , Follower of Hyacinthe Rigaud, Public domain


Bolest a pokání

Ludvík XIV. věděl, že už mu na tomto světě nezbývá příliš mnoho času. Je možné, že smrt většiny svých dědiců považoval za Boží trest, rozhodně však máme doklady, že všechny události špatně nesl.

Zdálo se, že už to nemůže být horší, avšak těsně před smrtí zasáhla Krále Slunce další rána. Bylo jasné, že se nedožije dospělosti svého pravnuka Ludvíka a nebude mu moci vládu předat přímo. Připravoval tedy svého nejmladšího vnuka Karla, vévodu de Berry, na to, že se stane regentem malého Ludvíka a dovede ho do dospělosti a k převzetí moci. I pro Karla si však přišla smrt příliš brzy – v roce 1714 byl zraněn při lovu a zemřel.

Král slunce zemřel 1. září 1715 ve svém zámku Versailles. Historie se opakovala – tak jako on převzal rozvrácenou a ztrápenou Francii jako malé dítě, stejně tak ji od něj dostal Ludvík XV. - poslední pravnuk v přímé linii, kterému bylo v době, kdy usedl na trůn, 5 let.

Zdroj: Uwe Schultz: Ludvík XIV. a jeho doba: Vládce z Versailles
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice
Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky Trestem za zradu v poslední bitvě třicetileté války byla krutá decimace celé jednotky
Traviči a čarodějnice na dvoře Ludvíka XIV. Travičská aféra zasáhla i nejbližší okolí krále Traviči a čarodějnice na dvoře Ludvíka XIV. Travičská aféra zasáhla i nejbližší okolí krále


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít