Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kde se vzal zvyk zdobení vánočního stromečku?

8.12.2022 > Novověk

Za zvyk zdobit vánoční stromeček vděčíme Němcům. Dle tradice se za jakéhosi „vynálezce“ vánočního stromku považuje sv. Bonifác. Pravděpodobně vánoční stromeček znali v Alsasku již v 15. století. Již kolem roku 1520 byl údajně prvomájový zvyk pokládat ozdobenou jedli zvanou Maien.



Zdobení vánočního stromečku

Ve druhé polovině 15. století se zvyk zdobení vánočních stromků rozšířil i na Vánoce. První záznamy obsahující popis takového vánočního stromku ozdobeného papírovými růžemi, jablky, cukrem, zlatem a oplatkami pocházejí z roku 1604. Tyto informace pocházejí především z církevních kázání z 15. a 16. století, ve kterých byl tento zvyk kritizován jako pohanský - teolog Dannhauer káral kazatelnu, že: "mezi různými vánočními maličkostmi je i vánoční stromeček" .

Zdobení stromečku během Vánoc si však získalo oblibu, postupem času jej přijala i církev. Kromě jablek (připomínajících vykoupení prvotního hříchu) a ořechů se vánoční stromeček zdobil také cukrovím a sušeným ovocem, ale také ručně vyrobenými ozdobami z papíru a slámy. Stromy se navíc začaly zdobit svíčkami, které symbolizovaly Světlo světa, tedy Krista. Svíčky byly také spojovány s kultem mrtvých a zpočátku se za ně zapalovaly svíčky.
Vrchol vánočního stromku začala zdobit betlémská hvězda – předzvěst narození Spasitele.


Rozšíření zvyku zdobit vánoční stromeček

V jiných regionech Evropy se zdobení vánočních stromků (obvykle na Štědrý den) prosadilo až v první polovině 19. století. Nejprve po celém Německu (kde se objevily první vánoční ozdoby) a Rakousku, poté ve Skandinávii a Francii. V roce 1841 byl na zámku Windsor v Anglii vztyčen první vánoční strom.
Ve Spojených státech se vánoční stromeček stal populárním díky emigrantům z Německa. První vánoční strom v Bílém domě byl ozdoben v roce 1856, během prezidentství Franklina Pierce.


První publikovaný obrázek vánočního stromku v knize od Hermanna Bokuma z roku 1836.
První publikovaný obrázek vánočního stromku v knize od Hermanna Bokuma z roku 1836. , unattributed, Public domain


Zvyk zdobit vánoční stromeček se do Česka dostal až ve 40. Letech 19. Století v bohatých měšťanských rodinách. Poprvé si postavil vánoční stromek pro své přátelé v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jak Karel Liebich a to na svém libeňském zámečku Šilboch.



Portrét Jana Karla Liebicha.
Portrét Jana Karla Liebicha. , Ferdinand von Lütgendorff, CC BY-SA 4.0


Zdobení vánočního stromku osvětlenými žárovkami

V roce 1882 byl poprvé vztyčen vánoční strom osvětlený elektrickými žárovkami. Postavil ho ve svém domě v New Yorku spolupracovník Thomase Edisona - Edward H. Johnson.


Kresba vánočního stromku dánského malíře Viggo Johansena z roku 1891.
Kresba vánočního stromku dánského malíře Viggo Johansena z roku 1891. , Viggo Johansen, Public domain


První komerčně vyráběné lampy v sadách devíti držáků žárovek na provázku pocházely od General Electric Co. v Harrisonu ve státě New York a jejich reklama se objevila v prosinci 1901 v časopise Ladies' Home Journal. Každá zásuvka měla miniaturní dvousvíčkovou lampu z uhlíkových vláken, která pracovala při 32 voltech.

První městský vánoční strom byl postaven v Pasadeně v Kalifornii; od roku 1909 je tam každoročně umístěn osvětlený strom.

Zdroj: wikipedia.org, vanocni-darky.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení
Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity? Měla Johanka z Arku opravdu v plánu bojovat s Žižkovými husity?
Kateřina Aragonská - její manžel musel založit novou církev, aby se s ní mohl rozvést Kateřina Aragonská - její manžel musel založit novou církev, aby se s ní mohl rozvést


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít