Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Tajemství výroby papíru si Číňané strážili přes půl tisíciletí

30.11.2022 > Starověk

Jako z mnoha věcí používaných v každodenním životě, i papír byl vynalezen náhodu. První zmínky jsou z Číny a to jako zbytek po praní hedvábné vaty. Číňané si tajemství na výrobu papíru dlouho střežili, kdo by na recept přišel, tomu by byla setnuta hlava. Kdo je ale jeho tvůrce a jak se papír dostal do Evropy, potažmo až do českých zemí?


Za jeho tvůrce je oficiálně považován Cchaj Lun. Kolem roku 105 našeho letopočtu se úřední na dvoře císaře Ha Di z provincie Hunan v jižní Číně, který chtěl nahradit nepohodlné a křehké lišty v císařské knihovně funkčnějším materiálem. Rozhodl se použít rostlinné materiály. Jeho první experimenty byly s kůrou stromů, konopným odpadem a rybářskými sítěmi. Později našel správnou metodu pomocí hedvábí a lněných hadrů. Na nový materiál se snadno psalo, byl lehký a zabíral málo místa. Císař byl tak nadšen vynálezem, že jmenoval Cchaj Lunu mistrem zemědělství a zasypal ho zlatem a poctami.


Cchaj Lun na rytině z 18. století.
Cchaj Lun na rytině z 18. století. , Unknown author, Public domain


Jak se papír dostal do Evropy?

Zatímco zbytek světa se snažil nadále používat papyrus nebo pergamen, Číňané si mohli užívat odolného, lehkého a snadno vyrobitelného povrchu pro značení svých značek. Byli si dobře vědomi důležitosti svého vynálezu, a proto technologie výroby papíru zůstala téměř 650 let přísně tajná.

Přesto se ho kolem roku 750 naučili Arabové vyrábět od čínských zajatců a odhalili tajemství jeho výroby dalším zemím arabského světa. Od té chvíle se recept začal šířit do asijských zemích a přes Afriku se pak dostal do Evropy.

Evropané nebyli z nového vynálezu zpočátku nadšení. Když Arabové ve 12. století přinesli papír do Španělska, byl považován za pohanský vynález a zacházelo se s ním s velkou nedůvěrou. To však nezabránilo jeho šíření.


První papírny v Evropě

O několik desetiletí později začaly vznikat papírny, z nichž za nejstarší a nejznámější je považována ta, která byla založena v roce 1268 v italském městě Fabriano. Do výrobního procesu bylo zavedeno několik důležitých inovací. Vlákna látek se začala oddělovat pomocí speciálního stroje, což přispělo ke zlepšení kvality výrobků a zvýšení produkce. Novinkou bylo také použití živočišné želatiny jako pojiva vláken a zavedení vodoznaku, díky kterému bylo možné identifikovat danou papírnu.


Schéma výroby papíru.
Schéma výroby papíru. , Sokoljan2, CC BY-SA 4.0


Díky zavedeným inovacím a migraci řemeslníků se papír brzy rozšířil i za hranice alpské Evropy. Skutečným průlomem byl rok 1670, kdy byl vydán nový stroj, tvz. „Holanďan“, který díky nožům umístěným v naběračce umožnil rozemlít surovinu do podoby kaše. Tímto způsobem se výroba papíru stala rychlejší a mnohem efektivnější. Za krátkou chvíli, kdy výroba dosáhla masového rozsahu, je považováno 19. Století, kdy Friedrich Gottlob Keller poprvé použil jako surovinu dřevní buničinu a celulózu a Heinrich Voelter a Johann Matthaus Voith představili nový stroj na výrobu strojního papíru na výstavě v Paříži. K rozkvětu papíru v českých zemích došlo na počátku 16. století, kdy bylo založeno přes 20 papíren. Jediná dodnes funkční je papírna ve Velkých Losinách, která byla založená před rokem 1596.


Budova papírny ve Velkých Losinách.
Budova papírny ve Velkých Losinách. , Miloš Miličevič, Public domain


Zdroj: wikipedia.org, papir-novak.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Ztracené římské legie - skutečně mohli legionáři doputovat až do daleké Číny? Ztracené římské legie - skutečně mohli legionáři doputovat až do daleké Číny?
Proč byla postavena Velká čínská zeď? Proč byla postavena Velká čínská zeď?
Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít