Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva

3.11.2021, 08:49 > Starověk

Starobylý a dávno zaniklý národ Sumerů je znám pro své (na svou dobu) až tajemně revoluční vynálezy, které zajistily této civilizaci neoddiskutovatelně nejvýraznější postavení v jejích časech. Jejich invence nastartovaly novou epochu, jež znamenala začátek rychlého vývoje jejich a později i ostatních národů.



Standarta města Ur. Přibližně 2600 před naším letopočtem.
Standarta města Ur. Přibližně 2600 před naším letopočtem. , Alma E. Guinness, CC0


V minulém článku o této civilizaci jsme se zmínili o prvotních a nejdůležitějších vynálezech, které se staly základním stavebním kamenem pro druhotné vynálezy. Tyto invence, mezi které patřil vynález konceptu města, zavlažovací agrikultury a chování zvěře, zajistily této civilizaci splnění základních životních potřeb, což je podmínka k hlubšímu rozvoji.

Písmo

Jejich nejdůležitějším vynálezem je bezesporu písmo. Civilizace, jež si dokáže předávat informace písemnou podobou, se rozvíjí mnohem rychleji. První psané dokumenty byly nalezeny ve městě Uruk a jednalo se o tisíce popsaných tabulek, obsahujících převážně hospodářské a správní záznamy. Mezi tabulkami se nacházely i učební pomůcky a práce tehdejších žáků, kteří se učili psát. V dobách největšího rozkvětu se v zemi nacházely tisíce písařů. Sumerské písmo sestávalo z piktogramů a jednoduchých obrázků, jak je znázorněno na fotce.


Účet za prodej pole a domu.
Účet za prodej pole a domu. , © Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons


Školství

Školy se staly přímým plodem vynálezu prvního písma a rozšířily jej dále mezi obyčejné lidi (předpokládáme, že do výuky mohly nastoupit pouze osoby mužského pohlaví). V polovině třetího tisíciletí před naším letopočtem už bylo sumerské školství značně rozšířené a stalo se běžnou součástí civilizace. Během vykopávek byly nalezeny deseti tisíce „učebnic“. V počátcích sloužilo školství čistě jen k výuce čtení a psaní, ovšem později rozšířilo svou výuku i o další předměty (například aritmetika nebo geometrie) a stalo se střediskem všeobecného vzdělávání. Běžný život žáků sestával z učení se od východu do západu, přičemž dostávali i domácí úkoly a častým jevem bylo potrestání rákosem ze strany nespokojeného učitele.

Metalurgie

Sumerové objevili ohromné výhody zpracovávání kovů, mezi něž patřila měď, bronz a pro ozdobné účely také zlato. Schopnost vyrábět nástroje a zbraně z kovů je pro tuto civilizaci dalším ohromným skokem dopředu. Díky těmto nástrojům se zdokonalí způsoby stavění, pěstování i války. Sumerové běžně používali kladiva, pily, sekery, srpy, motyčky a v bojích používali krátké meče, palcáty, oštěpy, štíty a další nástroje i zbraně z kovů. Takové předměty byly pro ostatní národy v oblasti naprosto neznámé.


Typ mečů, které používala sumerská armáda. Přibližně z roku 1307 př.n.l..
Typ mečů, které používala sumerská armáda. Přibližně z roku 1307 př.n.l.. , Metropolitan Museum of Art, CC0


Kolo

Civilizace Sumerů objevila nesporné výhody vložení otočné hřídele do kruhových dřevěných disků, díky čemuž vzniklo primitivní kolo. Za pomoci takového vynálezu začali převážet těžké předměty na dlouhé vzdálenosti, díky čemuž se velmi usnadnila výstavba měst i vesnic a jejich vzájemné logistické propojení. Vynález zároveň posloužil i během vedení bojů, kdy sloužil pro válečné koňské povozy, na kterých jezdili válečníci s nevídanou drtivou silou, nepřekonatelnou pro obyčejné okolní kmeny.


V následujícím článku o této pozoruhodné civilizaci zmíníme další invence, které vyplynuly ze základů vynálezů, popsaných v tomto článku. Mezi nimi lze jmenovat například psanou kulturu, kreslení map a počátky politického a soudního systému.

Zdroje: Historie začíná v Sumeru (S. N. Kramer), wikipedia.org

Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Legendami opředení Sumerové. Jaký byl počátek tohoto starobylého národa? Legendami opředení Sumerové. Jaký byl počátek tohoto starobylého národa?
Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes
Gramofon, fonograf i detektor šrapnelů. Alexander Graham Bell nevynalezl pouze telefon Gramofon, fonograf i detektor šrapnelů. Alexander Graham Bell nevynalezl pouze telefon


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít