Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Gramofon, fonograf i detektor šrapnelů. Alexander Graham Bell nevynalezl pouze telefon

29.11.2022, 10:20 > Novověk

Před 100 lety, v roce 1922, zemřel vynálezce telefonu Alexander G. Bell. Jeho vynález byl jedním z největších technických výdobytků 19. století a způsobil revoluci v komunikaci mezi lidmi. Když mu bylo 34 let, v roce 1876 si nechal patentovat telefon. Více než 600 krát musel prokázat svou přednost před vynálezem. V životě Alexandra G. Bella se zvláštním způsobem prolínají témata zvuku a ticha.



Život Alexandra G. Bella

Alexander G. Bell složil přijímací zkoušky ke studiu v Londýně, ale studium nedokončil. V roce 1870 rodina emigrovala do Kanady a o rok později do USA. Vynálezce Bell působil jako logoped ve škole pro neslyšící v Bostonu. Pomocí jednoduchých pokusů s balónky a ladičkou jim vysvětlil, jak vznikají akustické vlny, které slyšíme jako zvuky řeči. Bell si všiml, že lidský hlas lze proměnit v elektrický impuls a vysílat dále přes kabel. Jednou ze studentek byla Mabel Gardiner Hubbard, do které se bezhlavě vynálezce zamiloval a později se stala jeho manželkou. Jako dítě Mabel ztratila sluch kvůli komplikacím způsobeným spálou.


Portrét vynálezce telefonu.
Portrét vynálezce telefonu. , Moffett Studio, Public domain


Její rodiče nebyli nadšeni aférou své dcery, jelikož vědec Bell vypadal starší, než ve skutečnosti byl, nakonec zásnuby povolili a Alexander slíbil, že udělá Mabelin život tím nejlepším. Dodržet tento slib se ukázalo jako obtížné. Alexander pracoval pozdě v noci a pak spal až do poledne. Jeden den pracoval na novém druhu telegrafu, druhý den ho zahodil a rozhodl se udělat něco jiného. Nakonec mu rodiče Mabel dali ultimátum: pokud nepostaví vícenásobný telegraf, nebude žádná svatba! Záměrem bylo přestavět telegraf tak, aby nevysílal jeden signál, ale vícero najednou. Bell pracoval na elektroakustickém zesilovacím zařízení. Zkonstruoval jednoduchý, avšak stále nedokonalý mikrofon a reproduktor. Přestože vývoj sluchového zesilovače selhal, mikrofon a reproduktor se staly základními prvky Bellova nejdůležitějšího vynálezu.


Patent na telefon a revoluce v komunikaci

7. března 1876 získal Bell průlomový patent na telefonní přístroj. Není divu, že zařízení pro přímou hlasovou komunikaci vzbudilo velký zájem po celém světě.
Telefon je vynález, který způsobil revoluci v komunikaci mezi lidmi. Nebyl však jako dnešní telefony, lidé mluvili a poslouchali pomocí jedné trubice a mohli komunikovat pouze s jednou osobou na krátkou vzdálenost.


Americký patent 174 465, známý jako
Americký patent 174 465, známý jako "vylepšení telegrafie" z roku 1876. , U.S.P.T.O., Public domain


V roce 1878 byla v Bruselu založena společnost International Bell Telephone Company (IBTC) – oficiální zastoupení společnosti v Evropě. První telefony se nazývaly „Bellian“ a byly vyrobeny v Bostonu. 26. Dubna 1882 zahájila společnost Bell Telephone Manufacturing Company (BTMC) v Antverpách sériovou výrobu telefonů pro trhy starého kontinentu. Za zmínku stojí, že první linka v Čechách byla zprovozněna již 10. Dubna 1881 a to mezi správou dolu Georg Hartmann v Ledvicích a nádražím v Duchcově.


Telefonní zařízení v 19. století.
Telefonní zařízení v 19. století. , Sokoljan2, CC BY-SA 4.0


Bell jako všestranný vědec. Jaké další zásluhy má?

Přestože vynález přinesl značné jmění, Bell se na dalším rozvoji telefonu nepodílel. Jako filantrop financoval školy pro neslyšící v Bostonu a dalších městech USA.

Bell nemá na svědomí jen vynález telefonu, ale byl to všestranný vědec se širokými obzory a zájmy. V 80. Letech pracoval na technologiích záznamu a zkonstruoval vlastní verzi fonografu. V roce 1885 podal patentovou přihlášku na zařízení zvané grafofon. Zvuk se v něm nahrával na rotující válec potažený hliníkovou fólií a v pozdější verzi s vrstvou vosku. Po dvou letech Bell prodal patent American Graphophone Company, později známé jako Columbia Phonograph Company.

Vynalezl také lékařský přístroj pro detekci kovových úlomků v ranách. Na přelomu století se začal zajímat i o letectví. 30. Září 1907 založil americko-kanadskou asociaci leteckých experimentů, zkoumající nové technologie v tomto oboru.


Uctění památky Alexandera G. Bella

Poslední roky strávil vynálezce na 10 hektarovém pozemku v Baddeck v Novém Skotsku. Alexander G. Bell zemřel 2. Srpna 1922. Když se o několik dní později konal jeho pohřeb, telekomunikační společnosti v USA a Kanadě na minutu přerušily všechny telefonní hovory, aby uctily památku vynálezce.

Zdroj: wikipedia.org, nasregion.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva
Krvavá historie Mormonů: masakr rodin v osadě a zastřelení vůdce Krvavá historie Mormonů: masakr rodin v osadě a zastřelení vůdce
Jak fungoval nejstarší navigační nástroj, Jakobova hůl? Jak fungoval nejstarší navigační nástroj, Jakobova hůl?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít