Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Byl pohádkový král Ludvík II. Bavorský skutečně šílencem, nebo jen neškodným snílkem?

22.11.2022, 09:36 > Novověk

Ludvík II. Bavorský po vládnutí nikdy netoužil, mnohem raději unikal v myšlenkách do říše fantazie, snů a pohádek. Však také zámky, které nechal za svého krátkého života postavit, pohádky mnohdy připomínají.


Ludvík II. Bavorský, vlastním jménem Ludwig Friedrich Wilhelm se narodil v srpnu roku 1845 v západní části Mnichova, na zámku Nymphenburg jako nejstarší syn korunního prince Maxmiliána II. Bavorského.

Dětství trávil na zámku Hohenschwangau se svou matkou. Tento zámek ještě sehraje v jeho životě důležitou roli. Ve svých 3 letech se stal korunním princem, když na trůn nastoupil jeho otec Maxmilián. Malý Ludvík se již od raného dětství zajímal o hudbu, umění, ale i báje, pověsti a mýty. Měl také velké estetické cítění. Rozhodně si však nepředstavoval, že jednou bude vládnout Bavorsku.


Kříž u jezera.
Kříž u jezera. , Nicholas Even (self), CC BY-SA 3.0


Mládí ve znamení nešťastného vládnutí

Ale mladý chlapec neměl příliš na výběr, 10. března roku 1864 byl ve svých pouhých 18 letech po smrti svého otce korunován bavorským králem, O pouhé dva roky později dostal šanci ukázat, zda je člověkem na svém místě, když Bavorsko na straně Rakouska vstoupilo do války s Pruskem. Ludvík však absolutně nebyl schopen zorientovat se ve válečné politice a tuto úlohu přenechal svým ministrům, což se ukázalo jako velmi špatné rozhodnutí, Rakousko bylo poraženo, bavorská vláda donucena podřídit se pruské nadvládě a ze státní kasy bylo třeba Prusku vyplatit vysoké válečné reparace.

To vše Ludvíka jen utvrdilo v tom, že než se starat o politiku, bude mu lépe na jeho pohádkových zámcích. Jinak ale mohla být na dvoře docela zábava. Mladý kralevic chodil oblékaný v historických kostýmech, přes den spal a v noci bděl. Mlaskal při jídle a sem tam jen tak pro legraci kopnul některého ze svých sluhů do zadnice. Občas přiletěla i nějaká ta facka. Byl bláznivým snílkem a básníkem a kdyby nemusel být zároveň vládcem Bavorska, prožil by možná šťastný život.

Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu

Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu

Vláda mnicha Savonaroly nad Florencií byla v podstatě první moderní diktaturou. Naplňovala všechny znaky toho, co jsme si zvykli vídat v totalitních režimech až o mnoho století později: postava charismatického ... celý článek


Zhruba kolem jeho dvacátého roku to však začalo jít z kopce i s jeho osobním životem. Do té doby pohledný mladík přišel o přední zuby a tím bohužel i o své sebevědomí. Začal se čím dál více uchylovat do samoty a vedle umění se jeho velkou vášní stalo jídlo a alkohol. Z kdysi krásného mladého muže se tak postupně stal otylý podivín s vášní pro Wagnerovu hudbu, od kterého dávali všichni ruce pryč.

Vztah k Richardu Wagnerovi je samostatnou kapitolou Ludvíkova života. K jejich prvnímu setkání došlo v roce 1861. Nejen kvůli až nekritickému obdivu k Wagnerovi se dodnes spekuluje o Ludvíkově homosexualitě. Jestli mu v životě něco opravdu učarovalo, byla to právě hudba Richarda Wagnera. Zřejmě i díky mnoha pohádkovým motivům, které se v ní objevovaly. Pozval jej proto na zámek Hohenschwangau, kde trávil dětství a učinil z něj svého dvorního skladatele. Nutno podotknout, že Richardu Wagnerovi bylo v té době již 52 let. Dalo by se říci, že to Wagnerovi vytrhlo trn z paty, jelikož byl v té době enormně zadlužen.


Ludvík II. Bavorský.
Ludvík II. Bavorský. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Ludvík, fascinován jeho uměním a okouzlen jeho osobností, mu daroval 4 000 zlatých (bohužel ze státní pokladny), čímž mohl Wagner všechny své závazky splatit. Jenže hamižný Wagner chtěl stále více a více. Nestačila mu velkorysá roční renta, proč nemít rovnou vlastní divadlo? Tehdy však došla trpělivost Radě ministrů a hybaj Wagnere z Bavor! Král byl díky své rozhazovačnosti zbaven svéprávnosti a uvržen do domácího vězení na zámku Berg.

Za zmínku ještě stojí stavění zámků, do nichž se mladý král uchyloval když mu bylo nejhůře. Nejznámějším z nich je bezesporu Neuschwanstein nacházející se v bavorském městečku Hohenschwangau nedaleko Füssenu. Tento romantický pohádkový zámek je dnes jedním z nejnavštěvovanějších a nejznámějších turistických cílů Evropy a je pravda, že působí skutečně pohádkově. Byl např. inspirací Walta Disneyho při tvorbě hradu Šípkové Růženky v Disneylandu.


Zámek Neuschwanstein.
Zámek Neuschwanstein. , Jeff Wilcox, CC BY 2.0


Hořký konec pohádkového krále

Dne 13. června roku 1886, tedy v pouhých 22 letech se Ludvík vydal se svým psychiatrem, lékařem Guddenem na krátkou zdravotní procházku k Wurmskému jezeru, ze které se však ani jeden nevrátil živý. Verzí, jak se to celé odehrálo je několik. Jednou z nejpravděpodobnějších je ta, že se zoufalý král snažil přeplavat jezero, lékař mu v tom chtěl zabránit a oba se utopili.

Tato verze má i mezi historiky nejvíce příznivců. Další možností je vražda krále. S ním měl jakožto nepohodlný svědek zemřít i doktor Gudden. Nebo to byla sebevražda utopením, jíž se nebohý doktor snažil zabránit a nešťastnou náhodou při záchraně tonoucího zahynul také? Pravdu se již zřejmě nedozvíme..

Zdroje:
Šílenství slavných, Libor Budínský
mistri.muzikus.cz
Autor: Alena Haas
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Meteorologické sloupky – předpověď počasí z dávných časů Meteorologické sloupky – předpověď počasí z dávných časů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít