Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Smrt české královny Johany Bavorské. Opravdu jí prokousl hrdlo králův pes?

27.10.2022, 09:36 > Středověk > České země

Český král Václav IV. nejenže nedokázal jako panovník navázat na úspěchy a moc svého velkého otce Karla IV., ale nepodařilo se mu ani zplodit potomky a přinést Lucemburkům dědice. Jeho dvě manželství nebyla příliš šťastná a to první skončilo záhadnou smrtí jeho ženy Johany.



Václav IV.
Václav IV. , User:Acoma, CC BY-SA 4.0


Nepříliš šťastný osud Václava IV.

Na bedra Václava IV. toho osud naložil až příliš. Nastoupil na trůn po Karlu IV. - skutečně velkém a mocném králi - v obtížné době společenských změn. Měl za úkol spravovat, vést a ideálně rozšiřovat rozsáhlou říši. Zároveň na něj čekal úkol zajistit rodu pokračovatele.

Karel IV. mu nevěstu vybíral vlastně už od kolébky. Poslední volba padla na dceru bavorského vévody Albrechta Johanu Bavorskou. V době uzavření manželství v roce 1370 bylo Václavovi 9 let a jeho nevěstě okolo 14 let. Vzhledem k nízkému věku novomanželů se s naplněním sňatku ještě pár let čekalo. Naděje, že brzo poté přijde potomek, se však rozplynuly. A nebyly naplněny ani v dalších letech. Jedno z nejvýznamnějších manželství v tehdejší Evropě zůstávalo bezdětné.


Václav IV., vyobrazení z tzv. Bible Václava IV.
Václav IV., vyobrazení z tzv. Bible Václava IV. , AnonymousUnknown author, Public domain


Johana Bavorská – mladá královna

Na začátku Johanina života se mohlo zdát, že jí byly sudičky nakloněny. Z dcery bavorského vévody se vyšvihla na královský trůn a zhruba ve dvaceti letech byla po boku svého manžela dokonce korunována římskou královnou.

Život na českém královském dvoře však neměla příliš usnadněný. Neměla příliš dobré vztahy se svou tchyní Alžbětou Pomořanskou a než aby s ní zůstávala pod jednou střechou, raději se stáhla z centra dění a zůstávala na hradě Písek. Tím však přicházela o moc i respekt. Jak se prodlužovala doba, kdy Johana nebyla schopná počít s Václavem dítě, stávala se místo mocné ženy jen nepříjemnou starostí a přívažkem.


Johana Bavorská.
Johana Bavorská. , Parléřova huť, CC BY 3.0


Nepodařené manželství

Z dobových záznamů se zdá, že Václav IV. o svou ženu nejevil zrovna velký zájem. Na začátku své samostatné vlády, kterou získal po smrti otce v roce 1378, se pustil do správy říše a zdálo se, že se v panování našel. Nebyl však příliš politicky zkušený či možná schopný, a tak se mu postupně začaly jeho vize a vlastně i celá vláda hroutit pod rukama. Všechno vyvrcholilo tím, že ho vlastní vzbouřené panstvo zajalo (toho už se však Johana nedožila).

Jak se mu přestávalo dařit na politickém poli, uchyloval se Václav stále víc ke svým koníčkům – pití, lovu a chovu šelem. A nejen současníkům, ale později i historikům se zdálo, že při tom všem zapomněl na svou ženu. Přestože se Johana snažila dělat všechno správně – dokonce se naučila česky, aby do své nové země zapadla – málokdo ji v Čechách respektoval, nedařilo se jí počít dítě, což by jí jistě získalo silnější postavení, a její vlastní manžel se choval, jako by neexistovala.


Pečeť Johany Bavorské.
Pečeť Johany Bavorské. , Otto Posse (1847-1921), Public domain


Tragický poslední den roku 1386

O životě Johany Bavorské toho nevíme příliš mnoho. Zato datum její smrti známe přesně: byl to 31. prosinec 1386. Tento den je však opředen tajemstvím. Nikdo totiž nedokáže s určitostí říct, jak česká královna zemřela. Její smrt byla zřejmě poměrně nečekaná, protože i ve své době vzbudila určité diskuze.

Edmund de Dynter, kronikář z Brabantska, přinesl často citovanou zprávu: královnu Johanu měl zabít Václavův lovecký pes. Johana se podle jeho líčení v noci probudila a hledala nočník – tím vylekala psa, který s nimi spal v ložnici. Pes po královně skočil a údajně jí prokousl hrdlo. Dynter pak ještě dodává, že měl pes vzteklinu. Je tedy otázka, zda Johana zemřela na vykrvácení z rány či na infekci a onemocnění vzteklinou. Přestože dnes historikové nepovažují tuto verzi událostí za pravděpodobnou, svědčí pro ni skutečnost, že Václav opravdu nechával své lovecké psy spát ve své ložnici. Navíc se již několik měsíců předtím stala doložitelná tragédie, kdy králův pes pokousal hofmistra Kašpara Kaplíře.


Busta Johany Bavorské.
Busta Johany Bavorské. , Packare, CC0


Tato zpráva pocházela z německého prostředí, které nebylo Václavovi příliš nakloněné. I kdyby se však celá věc opravdu odehrála takto, byla by to spíše nešťastná nehoda, než Václavova vina. Například historik Albert Krantz (který se ale narodil až v následujícím století) se však nebál hodit vinu na krále zcela – Johana prý byla natolik nešťastná z toho, jak se k ní král choval, že se sama utrápila hladem.

Moderní historie se kloní k prozaičtějšímu vysvětlení – Johana Bavorská zřejmě zemřela na mor.

Ani druhé Václavovo manželství nebylo plodné

Johaniny ostatky byly pochovány v chrámu sv. Víta. Václav se pohřbu své ženy nezúčastnil. Dalších několik let zůstal vdovcem. Oženil se až v roce 1389 s Johaninou vzdálenou příbuznou Žofií Bavorskou.

I toto manželství však zůstalo bezdětné. Václav IV. tedy zemřel v roce 1419, aniž by dal zemi a rodu dědice.

Zdroj: hrady.cz; Jan Bauer: Podivná úmrtí panovníků a panovnic; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

První úspěšný císařský řez proběhl v Praze První úspěšný císařský řez proběhl v Praze
Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny? Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny?
Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít