Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Homosexuální zhýralý bratr Ludvíka XIV. Princ, který zůstal ve stínu Krále Slunce

21.10.2022, 10:24 > Středověk > Francie

Příběhy o životě velkého francouzského krále Ludvíka XIV. většinou jeho bratra Filipa buď úplně opomíjejí, nebo jej představují jako velkého zhýralce a intrikána. Ani jedna z těchto tezí však není zcela správná – Filip byl v ludvíkovské Francii velmi významnou postavou a svému bratru byl celý život věrný až za hrob.



Filip Orleánský.
Filip Orleánský. , Michel Corneille the Elder, Public domain


Princ ve stínu

Vztah Ludvíka XIII. a královny Anny Rakouské nebyl ideální, jak nám ukázal už Alexandre Dumas ve svých Třech mušketýrech. Víceméně náhodou a štěstím se jim podařilo zplodit nejstaršího syna Ludvíka po 22 letech manželství. Vypadalo to jako zázrak. Celá Francie se radovala. Ale na tom, že se o dva roky později narodil další chlapec – Filip – už se nezdálo nic zas tak zvláštního.

Princ Filip, později známý jako Filip Orleánský nebo též Mesieur, se narodil 21. září 1640 a jeho údělem bylo stát ve stínu staršího bratra.


Ludvík a Filip jako děti.
Ludvík a Filip jako děti. , Unidentified painter, Public domain


Fronda a strach ze vzpoury příbuzných

Ludvík XIV. nastoupil na trůn ve 4 letech a čekalo ho velmi nelehké období, které ho ovlivnilo na celý život. Francií zmítalo povstání Frondy a šlechta měla v plánu se malého krále zbavit a místo něj dosadit jeho strýce, bratra jeho zesnulého otce, Gastona Orleánského. Tohle si Ludvík pamatoval po zbytek života – a svého bratra, byť ho velice miloval, držel daleko od politiky a dával si pozor, aby mu Filip nepřerostl přes hlavu.


Milovník módy, umění a mužů

Přinejmenším ze začátku svého života však Filip nezavdával Ludvíkovi žádné důvody k obavám. Uzavřel se do svého světa plného přepychu, uměleckých děl a mladých milenců. Miloval drahé a extravagantní oděvy, rád se líčil a užíval si všechnu zábavu, kterou mu život na francouzském dvoře poskytoval. Všechna ta divadla, opulentní hostiny nebo hony a karban, to byl svět, pro který se Filip narodil. A také pro umění – to bylo jeho velkou vášní.


Rytíř de Lorraine, Filipův milenec.
Rytíř de Lorraine, Filipův milenec. , Unidentified painter, Public domain


Filip se nikdy příliš netajil svou homosexuální orientací. Jeho favorité ho běžně doprovázeli při jeho výletech za zábavou i mu dělali společnost na královském dvoře. Možná to je důvod, proč byl především v minulosti tak často prezentován jako zhýralá či dokonce záporná postava.

Je pravda, že jeho milence, především bezskrupulózního rytíře de Lorraine, velmi těžce snášela jeho první žena Henrietta Stuartovna. Její krátký život (zemřela ve 26 letech) se nesl v duchu boje s manželovým milencem.

Henrietta Stuartovna držící portrét svého manžela.
Henrietta Stuartovna držící portrét svého manžela. , Palace of Versailles, Public domain


Statečný a úspěšný válečník

Celkový obraz Filipovy povahy je však mnohem komplikovanější, než bychom si mohli z některých filmů či knih představovat.

V jeho době byla homosexualita považována za zhýralost a církví tvrdě odsuzovaná a trestaná, navzdory tomu byl Filip ukázkově zbožným mužem a jeho víra byla téměř jistě opravdová. Na své okolí působil zženštile, ale na válečném poli si uměl vydobýt ostruhy i respekt.


Filip Orleánský.
Filip Orleánský. , Pierre Mignard I, Public domain


Ludvík ho poslal do války s Holandskem, kde musel čelit výbornému vojevůdci Vilému Oranžskému – a podařilo se mu zvítězit. Přivezl do Paříže cenná vítězství a vydobyl si velký věhlas. Jeho úspěch byl tak zářný, že se ho král zalekl a sebral Filipovi jeho postavení v armádě a do bojů už ho nepouštěl.

Roky strávené ve válce tak možná byly ty jediné, kdy Filip nestál v bratrově stínu, ale mohl zářit sám za sebe. Ve Francii však mohlo v té době planout jen jedno slunce – Ludvík XIV., a tak Filip pokorně přijal bratrovy rozkazy a místo válčení se věnoval svým milencům.

Druhé manželství a založení nové dynastie

Filip se na přání bratra oženil i podruhé a toto manželství se vydařilo lépe než první. Základem úspěchu bylo zřejmě to, že Liselotte Falcká byla zřejmě mnohem tolerantnější ženou než mladá Stuartovna. Tolerovala Filipovy milence a sama si s ním vybudovala spíše přátelský nebo ještě lépe řečeno spojenecký vztah. Společně vytvořili silný pár, který měl na francouzském dvoře významný vliv.


Liselotte Falcká a její syn Filip a dcera Alžběta.
Liselotte Falcká a její syn Filip a dcera Alžběta. , After Pierre Mignard I, Public domain


Filip Orleánský měl navzdory své orientaci se svými ženami šest dětí. Jelikož získal titul vévody orleánského do dědičného držení, založil novou dynastii známou jako Bourbon-Orleáns. Šlo o vedlejší rodovou větev panovnických Bourbonů. Jeho syn Filip, kterého měl z manželství s Liselotte, se později stal regentem Ludvíkova následovníka Ludvíka XV.


Spory o děti

Ludvík XIV. byl známý tím, že své děti miloval a pečoval o ně, ať už byly legitimní či ne. A tak si vymínil, že jeho dcera ze vztahu s paní de Montespan bude provdána za bratrova syna. Filip nesouhlasil a Liselotte zuřila, ale nedalo se nic dělat – jak už jsme řekli: ve Francii zářilo jen jedno Slunce a jeho přání se musela plnit.

Filip II. Orleánský se tak oženil s Františkou Marií Bourbonskou, nemanželskou dcerou krále. Filip bratrovi tohle ponížení nikdy neodpustil. Snad si pro syna představoval nějakou dceru z evropských královských rodů a místo toho musel do svého domu přivítat Ludvíkova bastarda. Potom, co bratrovi celý život věrně sloužil, to mohl docela oprávněně považovat za zradu.

Portrét Filipa II. Orleánského jako mladíka.
Portrét Filipa II. Orleánského jako mladíka. , After Hyacinthe Rigaud, Public domain



Život zapadaný prachem dějin

Právě kvůli tomuto sporu vztahy mezi bratry v posledních letech Filipova života ochladly. Po jedné z dalších hádek s králem Filipa ranila mrtvice a v roce 1701 zemřel. Král po jeho smrti dlouze truchlil, sám jej přežil ještě o dlouhých 14 letech.

Filip založil úspěšnou dynastii, která po další generace ovlivňovala osud Francie, a na rozdíl od hlavní bourbonské linie přežila až do dnešních dnů. On sám však navždy zůstane ve stínu svého bratra, Krále Slunce.

Zdroj: Encyclopædia Britannica; N. N. Barker: Brother to the Sun King, Philippe, Duke of Orléans
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice
Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu
Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít