Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Nezvyklý těhotenský test starověkých Egypťanek ukazuje obrovskou přesnost dodnes

7.3.2022, 09:03 > Starověk > Egypt

Vysoce spolehlivý těhotenský test je dnes považován za něco zcela běžného. Avšak už rozvinutí staří Egypťané disponovali velice přesnými těhotenskými testy. A to před 4 tisíci lety, tedy v době, kdy v Evropě sotva skončila doba kamenná. A to není vše, test prý dokonce uměl určit i pohlaví očekávaného potomka.


Přestože ve starověkém Egyptě nebylo lékařství tak rozvinuté jako později v Řecku nebo Římě, disponovali egyptští lékaři mnoha zajímavými znalostmi a postupy. V jednom z dochovaných papyrů s lékařskou tématikou, který je uchován v archivech Kodaňské univerzity, najdeme popis velice netradičního těhotenského testu.



, Solomon Witts, Public domain


Protože Egypťané neměli dostupnou moderní techniku, musela pomoct příroda. Pokud chtěla žena zjistit, zda-li je těhotná, vzala si dvě misky, které naplnila obilím. Jednu pšenicí a druhou ječmenem. Do obou misek a poté vymočila. Pak už zbývalo pouze čekat. Pokud obilí v některé z misek vzklíčilo, znamenalo to, že žena je v očekávání. Papyrus dále uvádí, že podle toho, které obilí vzklíčilo dříve, lze poznat také pohlaví budoucího potomka. Pokud byl první ječmen, pak se mohla rodina těšit na chlapečka.

Tento původně egyptský test se později využíval i v antickém Římě a dokonce existují písemné zmínky, že ženy využívaly tento obilný test ještě počátkem novověku. Pokud se tato netradiční metoda dokázala udržet tak dlouho, je pravděpodobné že nešlo jen o nějaké povídačky, ale skutečně mohla s nějakou zajímavou úspěšností fungovat.

Otroci starověkého Egypta – nekončící dřina v paprscích žhavého slunce

Otroci starověkého Egypta – nekončící dřina v paprscích žhavého slunce

Podobně jako mnoho dalších starověkých národů, i Egypt využíval ke svému ekonomickému, politickému a sociálnímu vývoji početnou skupinu otroků. Jaký život vedli tito lidé, s čím se potýkali a v čem se lišilo eg... celý článek


Právě to měla ověřit studie z roku 1963. Výsledky byly poměrně zajímavé. Ukázalo se, že test v 70% případů správně určil těhotenství u ženy. To na metodu starou téměř 4 tisíce let není vůbec špatný výsledek. Účinností ho samozřejmě nelze srovnávat s moderními testy. Funguje také na zcela jiném principu. Zatímco současné testy rozpoznávají přítomnost choriového gonadotropinu, tento starověký test zřejmě fungoval díky větší hladině hormonu estrogenu v moči. Ten zřejmě podporuje růst obilí.

Zdroj: https://science.howstuffworks.com/ ; http://www.ancientrecipes.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Díky veřejným pitvám předběhl Galén svoji dobu o stovky let Díky veřejným pitvám předběhl Galén svoji dobu o stovky let
Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít