Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Věstonická venuše nebyla jediná. Proč mají pravěké sošky žen "plné tvary"?

20.1.2022, 08:52 > Ostatní

Keramické plastiky ženských postav patří k těm nejzajímavějším a nejpůvabnějším hmotným nálezům, které se nám dochovaly z pravěku až do dnešních dob. Po právu poutají pozornost nejen odborníků, ale také široké veřejnosti. A zatímco některé vyobrazují ženy realisticky, jiné mají takřka abstraktní tvar.



Nejslavnější moravská venuše a zároveň nejstarší doklad použití keramiky.
Nejslavnější moravská venuše a zároveň nejstarší doklad použití keramiky. , Danny B., CC BY-SA 2.5


Venuše jsou spjaty neodmyslitelně s dobou mladého paleolitu

Ačkoliv na ztvárnění ženských postav můžeme narazit i v jiných etapách pravěkých dějin, největší slávu si získaly takzvané venuše, které jsou datovány do období mladého paleolitu (přibližně 50 000 až 10 000 př. n. l.).

Nejednalo se tehdy o nahodilou tvorbu, protože nálezy těchto půvabných plastik jsou zdokumentovány na mnoha místech evropského i asijského kontinentu. Oblast jejich výskytu sahala od území Francie až po daleko Sibiř na východě, přičemž způsob ztvárnění byl různý.

Za útok na otce useknutí ruky. Chammurapiho zákoník nařizoval tvrdé tresty.

Za útok na otce useknutí ruky. Chammurapiho zákoník nařizoval tvrdé tresty.

Chammurapiho zákoník byl dlouhou dobu považován za nejstarší dochovaný starověký zákoník. Jeho prvenství však poměrně nedávno překonaly zápisy o zákonech sumerského krále Urnammy z města Uru, které jsou datován... celý článek


Proč mají venuše obvykle „plné tvary“?

Ačkoliv to není pravidlem a existují i výjimky, většina mladopaleolitických plastik zobrazuje poměrně „korpulentní dámy“ s mohutným poprsím, oblými boky a rozměrnějším pozadím. Často mají i větší bříško a zvýrazněné pohlavní orgány. Ostatní části těla jsou naopak spíše nenápadné až nezřetelné. Například obličej bývá pouze naznačený, případně není vypracován vůbec.

Není divu, že drtivá většina teorií považuje venuše za symboly plodnosti. Některé z nich jsou podle tvaru a velikosti břicha považovány za gravidní. Jedna z posledních teorií pak pracuje i s úmyslným „ztvárněním obezity“ v dobách, kdy lidé kvůli stále ochlazujícím se klimatu trpěli nedostatkem potravy.


Některé ženské plastiky byly z mamutí slonoviny.
Některé ženské plastiky byly z mamutí slonoviny. , By Ramessos - Own work, CC BY-SA 3.0, Ramessos, CC BY-SA 3.0


Některé slavné paleolitické venuše

Kompletní paleolitické ženské plastiky jsou vzácné, mnohé z nich se dochovaly v pouhých zlomcích. Není bez zajímavosti, že se ženské plastiky zhotovovaly z různých materiálů. Pro jejich tvorbu se používala například mamutí slonovina, zvířecích kosti, paroží, a dokonce i z kámen. Některé vytvořil pravěký člověk z keramiky.


1. Věstonická venuše

Věstonická venuše byla nalezena roku 1925 při archeologickém výzkumu mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem pod Pálavskými vrchy. Je považována za vůbec nejstarší keramickou figurku na světě!

Za pozornost stojí fakt, že se při moderním zkoumání tomografem v roce 2004 se podařilo na hýždích odhalit otisk prstu malého dítěte.


2. Willendorfská venuše

Ještě dříve, konkrétně v roce 1908, byla poblíž dolnorakouského Aggsbachu nalezena slavná Willendorfská venuše. Je vytvořená z vápence a oproti Věstonické venuši je ještě korpulentnější. Zaujme také propracovanou horní části hlavu, kterou pokrývá účes či nějaká pokrývka.


Nejznámější rakouskou plastikou je Willendorfská venuše.
Nejznámější rakouskou plastikou je Willendorfská venuše. , User:MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0


Při pozdějším zkoumání byly na sošce objeveny stopy červeného barviva, původně byla tudíž pravděpodobně červená.

Zdroj:
PODBORSKÝ, Vladimír. Náboženství pravěkých Evropanů. Brno: Masarykova univerzita, 2006
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3235670-vedci-prisli-s-prekvapivou-teorii-o-vyznamu-pravekych-venusi
https://cs.wikipedia.org
Autor: Jitka Kučová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Arbitr vkusu na císařském dvoře. Krutý Nero donutil svého přítele k sebevraždě Arbitr vkusu na císařském dvoře. Krutý Nero donutil svého přítele k sebevraždě
Lykurgův pohár: Římané znali nanotechnologie, jak vytvořili nanočástice je dodnes záhadou Lykurgův pohár: Římané znali nanotechnologie, jak vytvořili nanočástice je dodnes záhadou
Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít