Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Samurajové - při ztrátě cti nebylo jiné možnosti než rituální sebevraždy

14.1.2022, 10:41 > Ostatní

Elitní japonští bojovníci, známí především mistrovstvím v bojových uměních a oddaností ke svému pánovi, zažívající doby své existence od dvanáctého do devatenáctého století. Co znamenalo být samurajem v tehdejším Japonsku?



Kolorovaná fotografie samuraje, přibližně z roku 1860.
Kolorovaná fotografie samuraje, přibližně z roku 1860. , Felice Beato, Public domain


Kdo byli samurajové?

Samurajové si užívali nejvyšší postavení ve společenském žebříčku, propůjčující jim speciální privilegia, velkou moc a samozřejmě bohatství. Jejich povinností bylo chránit svého pána, zúčastňovat se jím pořádaných bitev a bez váhání za něj položit život. Vedla je extrémní oddanost (samozřejmě se našly i výjimky) a žití pod taktovkou kodexu „bušidó“, což znamená „cesta válečníka“.

Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra

Krvavý orel - při vikingské popravě se odsouzenému vyřízla všechna žebra

V průběhu starověku a zejména středověku bylo mučení často využívanou formou výslechu a trestu. V době kdy bylo vymáhání spravedlnosti mnohem komplikovanější než nyní, bylo nutné mít tvrdé a exemplární tresty, ... celý článek


Tento kodex řídil téměř každý aspekt života - od stravy, cvičení, jednání, oblečení i vnímání správnosti činů samuraje. Bojovník musel být čestný, pravdomluvný, tvrdě na sobě pracovat a bezmezně sloužit svému pánovi. Je nutno především zmínit opravdu enormní důraz na čest samuraje, která byla vnímána jako středobod celého jeho života.

Při její ztrátě spáchal dobrovolně či z donucení samuraj „seppuku“, jinak také rituální sebevraždu. Tento akt mohl být spáchán například po porážce v boji, po smrti svého pána, při nepřekonatelném nesouhlasu s pánovým chováním, hrubému porušení kodexu a z podobných důvodů.


Znázornění seppuku.
Znázornění seppuku. , The Rev. R. B. Peery. Image Scanned by User:DopefishJustin., Public domain


Život samuraje

Jak již bylo zmíněno, život samuraje byl z velké části diktován dodržováním kodexu válečníka a stával se dědičným. Dodatkem k tomuto kodexu se stalo také praktikování zen-buddhismu, který určoval samurajům rozvoj ducha, překonání strachu ze smrti a nalezení vnitřního klidu. To znamená, že menší část každého dne samuraje vyplňovala meditace a dechová cvičení.

Podstatně větší část dne ukrajoval tvrdý a vyčerpávající výcvik bojových umění, jak se zbraní, tak bez ní. Samuraj musel být mistrem v umění meče, kopí, dlouhého luku a mnoha dalších zbraní, jimž věnoval většinu svého dne.

Velký důraz byl kladen také na vzdělání bojovníka, takže musel umět nejen číst a psát, ale mimo toho musel být sečtělý a kulturně vzdělaný. Mnoho samurajů disponovalo knihovnou, v níž ležely tisíce svazků, týkající se válečné strategie, buddhismu, bojových umění a tehdejší vědy.


Ukázka předmětů používaných samuraji (foto z roku cca. 1892-1895).
Ukázka předmětů používaných samuraji (foto z roku cca. 1892-1895). , T. Enami, Public domain


Konec samurajů

Konec hodnosti samurajů vešel v platnost po roce 1868, přičemž již dlouho předtím bylo jasné, že těmto bojovníkům dávno odzvonilo. Více než dvě století před tímto datem zažívalo Japonsko relativně klidné časy, během kterých se zdálo umění boje zbytečné a pro samuraje již neexistovalo žádné reálné využití. Tato dvě století poznamenala mnoho bojovníků, kteří se místo válečné stezky vydali na stezku šlechtickou a začali se živit běžnými pracemi. Na vině je také naprostá proměna armád tehdejšího Japonska a zavedení nových zbraní i taktiky s nimi spojené, kvůli kterým se stali samurajové zastaralí a neefektivní.

Zdroj: ranker.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů
Ninjové – co byly doopravdy zač tyto legendární postavy? Ninjové – co byly doopravdy zač tyto legendární postavy?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít