Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Bohové starého Egypta - více jak tisíc bohů nemohl znát žádný ze smrtelníků

6.1.2022 > Starověk > Egypt

Náboženství v životě starověkých Egypťanů bylo všudypřítomné. Bohové vládli nejen v pozemském světě, ale hlavně v tom posmrtném, na který se Egypťané celý svůj život připravovali. Jako většina starověkých kultur, i ta egyptská byla polyteistická. Egypťané však počet svých božstev dovedli do extrému, pravděpodobně by jejich seznam čítal více jak tisíc bohů.


Jako u většiny kultur, měli i egyptští bohové svá jména, určitý obor působnosti a také konkrétní podobu. Nejčastěji lidské tělo kombinované se zvířecí hlavou. Bohové byli chápáni jako obecní nositelé božské podstaty a jejich projevy jsou přímo pozorovatelné na zemi. Avšak komunikovat s nimi nelze, tuto výsadu má pouze a jenom faraón. Ten je brán jako zástupce božstva na zemi a sám je brán jako božská bytost.

Hlavní část egyptského náboženství a mytologie se týká života po smrti, o kterém rozhoduje mocný bůh Usir. Aby se zemřelý člověk mohl dostat do posmrtného života, bylo nutné zachovat jeho fyzické tělo. Proto se Egypťané stali mistry v munimifikaci.


Žena uctívající Re, který ji žehná.
Žena uctívající Re, který ji žehná. , Rama, Public domain


Za vlády faraóna Achnatona a jeho manželky Nefertiti v letech 1365 – 1346 př.n.l. byla zavedena náboženská reforma. Jediný bůh, kterého bylo možné vyznávat byl Aton a uctívání kohokoliv jiného bylo zakázáno. Po panovníkově smrti však nové náboženství nevydrželo a lidé se opět vracejí ke svým starým bohům. Protože jejich množství bylo opravdu úctyhodné, v seznamu níže se podíváme jen na ty nejdůležitější.


Amon

Amon byl nejvyšší bůh egyptského panteonu. Jde o velice staré božstvo. Postupem času jeho role mezi bohy sílila až byl prohlášen za krále bohů. Řekové ho ztotožňovali se svým Diem, nejvyšším z bohů. Jeho hlavním městem byl Veset, své chrámy měl však po celém Egyptě. Obvykle bývá znázorňován jako muž s vysokou péřovou korunou, na které jsou dvě pštrosí pera. V ruce svírá nilský kříž, žezlo a hůl - odznaky své moci.


Amon s typickou čelenkou.
Amon s typickou čelenkou. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Re

Jeho jméno znamená v Egyptštině Slunce, jehož je i bohem. Je jedním z nejvyšších bohů starého Egypta. Jeho starostí je řídit plynutí dnů, měsíců a celých ročních období. Egyptští faraoni se prohlašovali za jeho syny a nechávali mu stavět značné množství svatyní. Re každý den putuje ve své sluneční bárce zvané mandžet po celém nebi. Vyobrazován je s hlavou sokola a tělem člověka, na jehož hlavě je sluneční kotouč.


Egyptský bůh Re.
Egyptský bůh Re. , fi:Käyttäjä:kompak, CC BY-SA 3.0


Eset

Eset byla velmi důležitou bohyní, která se rozšířila i do řecké a římské kultury, kde je označována jako Isis. První informace o ní máme v textech z pyramid z dob 5. dynastie, tedy kolem roku 2435 př.n.l. Obvykle byla zobrazována jako žena s ozdobou na hlavě ve tvaru trůnu a nesoucí nilský kříž anch. Byla to nejvíce uctívaná bohyně starých Egypťanů, jejíž kult existoval více jako 4500 let. Šlo i typicky kladnou bohyni, do jejích sféry spadala láska, krása, nebo péče o dítě.


Bohyně Eset.
Bohyně Eset. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Usir

Bůh Usir je často znám pod řeckým jménem Osiris. Je bohem plodnosti a úrody, zároveň ale také bohem zemřelých. Vládne posmrtné říši a rozhoduje o tom, kdo ze zemřelých do ní bude vpuštěn. Podle mytologie byl nenáviděn svým bratrem Sutechem. Ten ho v průběhu jedné hostiny spoutal a jeho tělo rozřezal na mnoho kusů, které nechal rozházet po celém Egyptě. Jeho milující žena Eset však všechny kousky našla a posbírala. Pokusila se jeho tělo složit dohromady a oživit. Uspěla však jen částečně a tak se Usir stal natrvalo bohem v říši zemřelých.


Bůh Usir.
Bůh Usir. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Hor

Bůh nebes, světla a slunce. Latinsky známý jako Horus, jehož řeckou variantou je bůh slunce Apollón. Slunce a měsíc považovali Egypťané za jeho oči. Byl božským synem Eset a Usira a jeho manželkou byla Hathor. Je znázorňován se sokolí hlavou s křížem anch v ruce. Podle staroegyptské mytologie bojoval po vraždě svého otce se jeho vrahem Sutechem, kterého porazil. Při boji však přišel o jednoho oko, které bylo nahrazeno okem stříbrným. Toto ztracené oko se stalo symbolem ochrany Egypta, známým pod názvem Horovo oko.


Bůh Hor.
Bůh Hor. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Sutech

Známý také po jmény Set či Seth. Vládl na neúrodnou pouští a žárlil na svého bratra Usira, jehož doménou byla naopak úroda. Dále byl staroegyptským bohem války, temnoty a chaosu, zkrátka samá pozitiva. Zobrazován je s bederní rouškou, nilským křížem a hlavou zvířete, které ovšem není s jistotou určeno. Pravděpodobně jde o psa hyenovitého, který se v dřívější době na území Egypta vyskytoval.


Bůh Sutech.
Bůh Sutech. , Jeff Dahl (talk · contribs), CC BY-SA 4.0


Hathor

Horova manželka Hathor je bohyní hudby, tance, lásky a také alkoholu. V mytologii je brána jako zosobnění mléčné dráhy. Znázorňována je s hlavou člověka, na které jsou kravské rohy mezi nimiž je umístěno slunce.


Bohyně Hathor.
Bohyně Hathor. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Sobek

Sobek je bůh Nilu a s ním spojené úrody a plodnosti. V této souvislosti ke označován jako "dárce zeleně", nebo "pán Nilu". Zobrazován je v bederní roušce, s krokodýlí hlavou a nesoucí nilský kříž.


Bůh Sobek.
Bůh Sobek. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Anub

Příznivcům sci-fi Hvězdná brána dobře známý staroegyptský bůh, častěji nazývaný řeckým jménem Anubis. Jeho doménou byly zemřelí, pohřebiště a mumifikace. Společně s Usirem vítal zemřelé v záhrobí, kde vážil jejich srdce. Byl mistrem mumifikací a proto také jeho masku používali kněží, kteří měli obřad mumifikace na starosti. Znázorňován je s šakalí hlavou, často ale také přímo v podobě šakala/psa ležící na břiše. Vždy v černé barvě se zlatým lemováním.


Bůh Anub.
Bůh Anub. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Thovt

Thovt byl bohem měsíce a moudrosti, ale také magie. Podle mytologie je písařem, který vede záznamy o všem co se uděje. Obvykle je znázorňován s hlavou ptáka Ibise a přepásán šerpou, někdy dokonce přímo jako Ibis. Na hlavě má často pokrývku ve tvaru zlatého slunce, nebo měsíce v úplňku.


Bůh Thovt.
Bůh Thovt. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Bastet

Bastet je staroegyptské božstvo ženské rafinovanosti a ochrany. Obvykle byla zobrazována jako kočka, v dřívějších dobách jako lvice. Stejně jako samotné kočky, byla i ona velmi mezi obyvateli velmi oblíbená. Měla však dvě tváře, jedna vlídná, ale snadno se mohla změnit v obávané a divoké stvoření. Zkrátka ideál egyptské ženy - krásná a něžná, ale jindy divoká a nebezpečná.


Bohyně Bastet.
Bohyně Bastet. , Gunawan Kartapranata, CC BY-SA 3.0


Výše uvedený výčet je pouhým zlomkem více i méně důležitých bohů, které staří Egypťané uctívali. Jejich počty jdou do stovek, možná i tisíců a je tak otázkou, zda-li skutečně mohl běžný člověk znát všechny, nebo alespoň většinu z nich.

Zdroj: Vojtěch Zamarovský - Bohové a králové starého Egypta
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů
Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce
Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti Milostné avantýry na Olympu. Božský Zeus se při dobývání žen neštítil žádné lsti


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít