Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Legendami opředení Sumerové. Jaký byl počátek tohoto starobylého národa?

25.10.2021, 09:36 > Starověk

Kolébka civilizace a jeden z prvních národů, které se vryly do paměti historie. Odkud přišli tajemní Sumerové a jak vypadal jejich vzestup? Historie tohoto národa je sestavována jako téměř zapomenutá mozaika, která vydává svá tajemství jen velmi neochotně a o to větší zájem v myslích badatelů vzbuzuje. V dobách, kdy teprve začínaly vznikat písemné záznamy, se velmi složitě rodily důkazy pro budoucí civilizace, jež budou chtít odkrýt způsoby tehdejších časů, životy lidí a průběh celé historie národa.



Vyobrazení korunovace krále Ur-Nammu.
Vyobrazení korunovace krále Ur-Nammu. , Steve Harris, CC BY-SA 2.0


Dle zdrojů přišli Sumerové na území Mezopotámie (na úrodnou půdu mezi řekami Eufrat a Tigris) někdy okolo roku 4000 před naším letopočtem. Existuje několik teorií, odkud tento národ pochází, mezi něž patří například teorie, že přišel z území tehdejší Indie, což dokazují i rozbory koster nalezených v jižním Iráku (rozbor potvrdil stejnou DNA, jakou měli lidé obývající povodí řeky Indus). Mezi další teorie patří jejich příchod z území dnešního Íránu nebo dokonce až z jihovýchodní Asie.


Území sumerské říše v dobách největšího rozkvětu.
Území sumerské říše v dobách největšího rozkvětu. , NASAOverlay: पाटलिपुत्र, Public domain


Po svém příchodu dokazovali svou nadřazenost nad ostatními skupinami lidí v oblasti tím, že vynalézali na svou dobu převratné objevy. Nejhlavnějším z nich, díky kterému ovládli celou oblast a podařilo se jim vybudovat majestátní civilizaci, byl koncept města jako společenství, které mělo chránit jeho obyvatele, suroviny a bohatství. Prvním takovým velkým městem byl, alespoň dle současných důkazů, Uruk (Sumeřané sami věřili, že prvním městem na světě bylo Eridu, jež mělo být postaveno bohem vědění a vody, Enki, který ho údajně vyzdvihl z bažin). Zanedlouho začala růst další města, a tím přispívala k dalšímu rozkvětu sumerského území (například města Ur, Larsa, Isin, Adab, Kullah, Nippur a Kish). Takový koncept se brzy projevil jako jedna ze zdrcujících výhod sumerského lidu, bojujícímu proti ostatním kmenům v oblasti.

Zde je třeba poznamenat, že navzdory velmi časté mylné představě Sumeru, jakožto jednoho celistvého státu, se jednalo spíše o region s městskými státy, z nichž každý měl svého samostatného krále. Tyto jednotlivé městské státy nebyly téměř vzájemně politicky propojeny a každý z králů jednal nejspíše autonomně. Tento region byl sousedními kmeny nazýván jako „Země civilizovaných králů“, přičemž Sumerové sami sebe nazývali jako „Země černohlavých lidí“.


Ukázka sumerského písma. Text pojednává o stříbře, jež má být vyplaceno guvernérovi.
Ukázka sumerského písma. Text pojednává o stříbře, jež má být vyplaceno guvernérovi. , Gavin.collins, Public domain


Dalším převratným objevem byl počátek agrikultury a chování dobytka, což byl naprostý základ k uchycení rostoucí civilizace na jednom stálém území. Tyto dva způsoby obživy byly provozovány ve vesnicích, které obklopovaly jednotlivá města. Civilizace, jež disponuje dostatkem potravy, má ty nejlepší předpoklady k dalšímu rozvoji a druhotným vynálezům (o vynálezech budeme pojednávat v dalším díle článku o této říši).

Zdroj: wikipedia.org, history.com, Historie začíná v Sumeru (S. N. Kramer).
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo
Železná armáda Asýrie - nepřátele stažené z kůže věšeli na ulicích dobytých měst Železná armáda Asýrie - nepřátele stažené z kůže věšeli na ulicích dobytých měst


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít