Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jak vypadaly záchody v antickém Římě?

21.7.2020, 02:00 > Starověk > Antický Řím

Antické období bývá oproti následnému špinavému středověku často vnímáno jako velmi čistotné a s vysokou úrovní hygieny. Bylo tomu skutečně tak? Jak vlastně vypadaly takové antické záchody?

Pokud se zaměříme na samotné hlavní město říše, bylo v Římě asi 150 záchodů. Tedy těch veřejných, které byly provozovány státem a jejich užití bylo původně zdarma podobně jako třeba u lázní a divadel.
Postupem však tato veřejná služba byla zpoplatněna. K tomu se váže jedna, možná smyšlená, historka o císaři Vespasiánovi. Ten byl kritizován za to, že zavedl poplatek z využití veřejných toalet. Mezi odpůrce patřil i jeho vlastní syn Titus, s touto kritikou se však císař vypořádal elegantně. Jednu z mincí, která byla získána právě výběrem této daně strčil svému synovi pod nos s otázkou "Cítíš nějaký zápach?". Titus musel souhlasit, že nic necítí, načež mu Vespasián odvětil A přece je z moči!. Takto vzniklo známé přísloví Peníze nesmrdí - Pecunia non olet. Dokonce i dnes v italštině existuje výraz vespasiano, který označuje veřejný záchod.


Zachované veřejné záchody v Ostii.
Zachované veřejné záchody v Ostii. Zdroj: wikipedia.org, Fubar Obfusco / Public domain


Toalety bez soukromí

Antické toalety by se zřejmě v dnešní době s kladným přijetím nesetkaly. Soukromí, které dnes bereme jako samozřejmost, jste na nich rozhodně očekávat nemohli. Šlo o větší místnosti obvykle se dvěma řadami lavic s otvory určenými k vykonávání potřeby. Jednotlivá místa nebyla nijak oddělena, o žádném soukromí tedy nemůžeme mluvit. Interiér byl obvykle vyzdoben, úroveň se však velmi lišila. Od jednoduchých amatérských nápisů, tak jak je známe i z dnešních toalet až po šložité umelecké malby, často s erotickou tématikou. Pod lavicemi byly zhotoveny žlaby, kterými protékala voda a vše odnášela do městské kanalizace. Centrální stoka pak ústila do řeky Tibery, která tak byla značně znečišťována. Další kanály byly vybudovány před lavicemi a sloužili k omytí rukou a očištění houby přidělané na tyčce - antického toaletního papíru.

Prostituce v antickém Římě

Prostituce v antickém Římě

Říká se, že prostituce je nejstarším z řemesel. Patrně na tom něco bude, protože již před více jak 2 tisíci lety šlo v antickém Římě o zcela běžnou věc. Prostituce zde byla legální a dokonce šlo o licencované p... celý článek


Tyto čistící houby, tzv. Xylospongia, byly návštěvníky toalet sdíleny. Přestože byly pravděpodobně občas dezinfikovány octem, nebyla to nijak hygienická záležitost. Nešlo však o jediné nebezpečí při návštěvě veřejných záchodů. Kanalizace byla plná krys, které se tak mohly dostat i do veřejných toalet, vsudypřítomné byly také mouchy a s nimi spojené infekce.


Xylospongium - římská náhrada toaletního papíru.
Xylospongium - římská náhrada toaletního papíru. Zdroj: wikipedia.org, D. Herdemerten ( Hannibal21 ) / CC BY


Domácí toalety byly obvykle velmi skromné. Často šlo pouze o rok místností s výstupkem pro nohy a otvorem. To se však platí pro běžné Římany. Bohatí šlechtici měli ve svých vilách obrovské toalety, vyzdobené mramorem a mnoha uměleckými díly. Záchody z domů ovšem obvykle nebyly napojeny na centrální kanalizaci tak jako ty veřejné. Jejich obsah se tak musel pravidelně vyvážet pryč.

Ze záchodů v období antického Říma by pravděpodobně nikdo z dnešních lidí nadšen nebyl. Avšak oproti tomu, co mohly nabídnout barbarské osady za hranicemi říše, šlo o vrchol luxusu.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Homosexualita v antickém Řecku byla všudypřítomná, někdy i podporovaná státem Homosexualita v antickém Řecku byla všudypřítomná, někdy i podporovaná státem
Ostrakizace - starověký soud dal vzniknout modernímu výrazu Ostrakizace - starověký soud dal vzniknout modernímu výrazu
Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít