Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Šestá žena Jindřicha VIII. - nový manžel toužil po její nevlastní dceři

21.11.2023 > Středověk > Anglie

Kateřina Parrová patří k těm méně známým manželkám Jindřicha VIII. - nejspíš proto, že manželství s tímto králem přežila. Je ale škoda nesledovat její další osud: provdala se totiž za brara jedné z předchozích králových manželek a později musela přihlížet tomu, jak se její manžel dvoří její nevlastní dceři Alžbětě.



Jindřich VIII. Tudor.
Jindřich VIII. Tudor. , After Hans Holbein the Younger, Public domain


Zkušená manželka Kateřina Parrová

Kateřina Parrová rozhodně nebyla žádná naivní holčička, když si v roce 1543 brala anglického krále Jindřicha VIII. Tudora (1491-1547). Měla za sebou už dvě manželství (oba manželé zemřeli) a navíc vášnivý románek s královým švagrem Thomasem Seymourem, za kterého se chtěla provdat.

V tomto ohledu však Kateřina měla smůlu – král, který zrovna nechal popravit svou pátou ženu, si ji vyhlédl za svou další manželku. Kateřina Parrová rychle pochopila, že si nemůže vybírat. Jindřichovu nabídku přijala a stala se anglickou královnou.

Měla na paměti osudy svých předchůdkyň, z nichž dvě byly popraveny a dvě zapuzeny, a musela se pořádně snažit, aby ji nepotkalo něco podobného. Vážně nemocný král sice zřejmě pořád toužil po dalším synovi, ale ve skutečnosti už potřeboval jen to, aby o něj Kateřina na smrtelné posteli pečovala.


Kateřina Parrová.
Kateřina Parrová. , After Master John, Public domain


Skandální sňatek královy vdovy

Když v roce 1547 Jindřich VIII. zemřel, Kateřině se téměř jistě hodně ulevilo. Ocitla se mimo nebezpečí, už se nemusela starat o vzteklého odpudivého starce a navíc si mohla užívat postavení královské vdovy.

Kateřina na nic nečekala a ještě v tomtéž roce se provdala za Thomase Seymoura, po kterém stále toužila. Thomas byl bratr Jindřichovy třetí ženy Jany Seymourové a strýc nového krále Eduarda, šlo tedy o skvělou partii.

V Anglii tento sňatek vzbudil pozdvižení, zdálo se skandální, že se královská vdova provdala tak brzy po králově smrti a ještě k tomu za jeho švagra. Ale Kateřina ani Thomas si s tím hlavu nelámali.


Král Eduard VI. Tudor.
Král Eduard VI. Tudor. , Attributed to William Scrots (active 1537-1553) [1], Public domain


Thomas Seymour – hochštapler, který toužil po koruně

Thomas Seymour však nejspíš z čisté lásky nejednal. Nestačilo mu, že je strýcem krále, chtěl se dostat ještě výš.

Nejdříve se zkoušel oženit s Jindřichovou nejstarší dcerou Marií. Až když mu to nevyšlo, spokojil se s královskou vdovou Kateřinou Parrovou. Je ale možné, že už v době sňatku měl ještě další vedlejší úmysly – v domácnosti Kateřiny Parrové totiž vyrůstala další princezna: Alžběta Tudorovna. A Thomas Seymour najednou díky sňatku získal k mladé princezně neomezený přístup.


Thomas Seymour.
Thomas Seymour. , Nicolas Denizot, Public domain


Podivný vztah mezi Alžbětou a Seymourem

Dodnes není přesně jasné, jakého charakteru byl vztah mezi princeznou Alžbětou a Seymourem.

Je téměř jisté, že Seymour se snažil nedospělou princeznu okouzlit a ideálně ji donutit, aby si ho vzala. Některé prameny tvrdí, že naivní Alžběta se do světáckého Seymoura zamilovala a laškovala s ním. Podle jiných však Seymour Alžbětu obtěžoval či ji dokonce sexuálně zneužíval a právě toto trauma bylo důvodem, proč se v pozdějším životě Alžběta odmítala provdat.

Kateřina Parrová před jejich vztahem nejdříve zavírala oči, ale nakonec, když už si o aféře šuškala celá Anglie, pochopila, co se děje. Ze svého domu však nevyhodila prohnaného Seymoura, ale mladičkou Alžbětu.


Princezna Alžběta Tudorovna.
Princezna Alžběta Tudorovna. , Presumably William Scrots, Public domain


Smrt při porodu

Manželky Jindřicha VIII. čekaly symetrické soudy – Kateřina Aragonská a Anna Klévská byly zapuzeny; Anna Boleynová a Kateřina Howardová byly popraveny a Jana Seymourová a Kateřina Parrová zemřely po porodu.

Kateřina Parrová dala svému manželovi Thomasi Seymourovi v roce 1549 dceru, avšak krátce po porodu zemřela.

Abychom celý příběh uzavřeli, řekněme si, že Thomas Seymour vzal Kateřininu smrt jako příležitost dotáhnout svůj plán do konce a napřel všechny síly k tomu, aby se mohl oženit s princeznou Alžbětou. Zároveň však také intrikoval proti králi Eduardovi, a dokonce se ho pokusil unést. Pohár trpělivost přetekl a Eduard nechal Seymoura popravit.

Alžběta, po které Thomas Seymour tolik prahl, se později stala anglickou královnou a patří k nejvýznamnějším anglickým panovníkům vůbec.

Zdroj: Jan Menhard: „Milostná vzplanutí panenské královny“. Osudoví muži anglické královny Alžběty I. Tudorovny (1558-1603) v kontextu její
domácí i zahraniční politiky; reflex.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí
Proč nesměly ženy vládnout? Sálský zákon byl dědictvím Franské říše Proč nesměly ženy vládnout? Sálský zákon byl dědictvím Franské říše
Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou Diana de Poitiers králi nahradila matku, pak se stala jeho milenkou


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít