Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Historie tabáku - lékaři s ním chtěli léčit i choleru

3.3.2023 > Starověk

Rostlina tabáku je známá už mnoho let. Nejprve tabák rostl pouze v Americe a před objevením Kryštofem Kolumbem byl v Evropě zcela neznámý. Právě v Americe vznikly první tabákové výrobky. Indiáni žvýkali tabákové listy nebo listy těchto rostlin rolovali, kouřili a vdechovali jejich kouř. První, kdo informoval Starý svět o tabáku, byl Kryštof Kolumbus.



Historie tabáku

První rozsáhlé informace o nové rostlině, tabáku, obsahuje dílo Historia general y natural de las Indias vydané v roce 1526 v Toledu Gonzolem Fernandezem de Oviedo y Valdes.

Spolu s tabákem se v Evropě objevil i jeden z názvů, které používali domorodci na Kubě v 16. století - tabacco, snuff. Rostlina se do Španělska dostala v roce 1559 a zpočátku se také používala jako okrasná rostlina v bohatých domech.


Rostlina tabáku a tabákový list z plantáží Deli na Sumatře, 1905.
Rostlina tabáku a tabákový list z plantáží Deli na Sumatře, 1905. , Leiden University Library, Public domain


Okolo roku 1565 se dostal tabák i do Anglie, kde se na zavedení kouření, jako společenského rituálu podílel spisovatel a cestovatel sir Walter Raleigh, která byl blízký rádce královny Alžběty I. Kouření se v této době nebralo jen jako požitek, ale věřilo se, že kouření má povzbuzující a dokonce i léčivé vlastnosti. Nikotin byl pojmenován podle francouzského vyslanec v Lisabonu Jean Nicot de Villeman, i když on sám nikdy nekouřil.


Tabákové výrobky

Nejběžnějším tabákovým výrobkem je cigareta - relativně nový vynález. Další produkty, pro které se tabák používá jsou dýmky, doutníky - kde se tabák tmelí a šňupací tabák, který se ve formě práškového tabáku šňupal do nosu, aby stimuloval kýchání.


Ilustrace od Fredericka Williama Fairholta Tobacco, its History and Association, 1859.
Ilustrace od Fredericka Williama Fairholta Tobacco, its History and Association, 1859. , Frederick William Fairholt, Public domain


Státní Manufacture Francaise des Tabacs začala vyrábět cigarety v komerčním měřítku v roce 1843 ve Francii. 20 000 ks zlatých cigaret náustek, zabalených do litografického papíru, bylo prodáváno na charitativním veletrhu, který v Paříži organizovala královna Maria Amelia. Jednalo se o čistě ruční práci. V roce 1872 se hodnota vykouřených cigaret ve Francii odhadovala na 100 milionů marek.


První továrny na cigarety

Na počátku 19. století došlo k dalšímu masivnímu nárůstu "spotřeby" cigaret. Důvodem byla epidemie cholery, na kterou měl být lékem tabákový kouř. První továrna na masovou výrobu cigaret byla založena v Havaně na Kubě. Don Luis Susini v roce 1853 použil k tomuto účelu parní stroje.

První úspěšný stroj na výrobu cigaret byl patentován v roce 1880 a v roce 1883 obyvatelem Virginie, německým přistěhovalcem do USA, Jamesem Albertem Bonsackem. Bonsack, který se účastnil soutěže o vynález stroje na rolování doutníků, přidal prvek role papíru, do kterého stroj automaticky smotal a nařezal tabákové odřezky, čímž vyrobil dvě stě cigaret za minutu. Protože vyráběla cigarety v množství, které by v té době nikdo v USA nebyl schopen spotřebovat, nenašli se žádní kupci. Teprve spolupráce s Jamesem Dukem vyústila ve správný marketing a vytvoření masové spotřeby cigaret od nuly v USA, později v Anglii a po celém světě.


Dubek, továrna na cigarety.
Dubek, továrna na cigarety. , Zoltan Kluger, Public domain


Pár zajímavostí na konec:

1. Tabák byl po staletí používám zemědělci jako insekticid.
2. V roce 1858 V britském lékařském časopise Lancet vyšly první články upozorňující na škodlivý vliv kouření na lidské zdraví.
3. Podle odhadů během minulého století zapříčinilo kouření cigaret smrt nejméně 100 milionů lidí.
4. Kvůli kouřeni cigaret zemřeli například i tito slavní lidé: Humphrey Bogart, Clark Gable nebo Frank Sinatra.

Zdroj: wikipedia.org, stop-koureni.cz, kampocesku.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít