Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů
7.2.2023 > StarověkKakaovníky zakořenily v mnoha kulturách. Historie kakaa sahá až do dob Mayů a Aztéků, dokonce až k jejich předkům Olméků. Tehdy, v době rozkvětu předkolumbovského Mexika, pili Aztékové při náboženských obřadech a festivalech opojný kakaový nápoj zvaný "cacahuatl". V těchto kulturních kruzích byly kakaové boby tak cenné, že byly dokonce používány jako platební prostředek.
Kakaové boby jako dar od bohů
Mayové a Aztékové brali kakao jako symbol hojnosti a dar od bohů. Čokoládové nápoje byly používané při oslavách a uzavírání důležitých zakázek. Mayské kakao bylo husté a pěnivé, často s kombinací s chilii papričkami, kukuřičnou moukou nebo medem. Historické písemnosti naznačují, že tyto znalosti o kakau předali Mayům již Olmékové. Mayové se scházeli jednou ročně, aby poděkovali bohu Ek Chuah, kterému věřili, že je bohem kakaa.Počátky kakaového šílenství v Evropě
Kakao pocházející z delty řeky Orinoko bylo do Evropy přivezeno Španěly, přesněji díky Kryštofu Kolumbovi a šlo o nápoj, který bylo možné zpočátku nalézt pouze na královském španělském dvoře. Právě tam se začalo připravovat podle receptury aztéckého krále Montezumy. Pokusy o zavedení vlastních receptur nepřinesly očekávané výsledky, protože Španělé se snažili nápoj zušlechtit vanilkou a cukrem.První známá zmínka o „bratřích Van Houtenových prodávajících nejlepší a nejčistší kakaový prášek na trhu v Amsterdamu“ pochází z harlemských novin (Oprechte Haerlemsche Courant) ze dne 2. srpna 1667. Vzhledem k ceně se kakao dalo sehnat jen na nejbohatších evropských dvorech 17. století.
Až v roce 1828 Casparus van Houten vyvinul a nechal si patentovat levnou metodu vymačkávání a oddělování tuku z pražených kakaových bobů. Podařilo se mu vyrobit prášek, který se snadno míchal s vodou nebo mlékem. Od té doby se kakao stalo dostupnější. Při této příležitosti se také podařilo výrazně snížit výrobní náklady čokolády, což vedlo k její popularizaci v Evropě.

Kakaový plod se semeny – kakaovými boby. , Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Public domain
19. století v Nizozemsku bylo stoletím mnoha továren a rychle rostoucí výroby čokolády a dalších kakaových produktů. Amsterdam měl až čtyři továrny na čokoládu.
Rozhodnutí církve, zda se kvůli kakau přeruší půst
Tehdejší světový přístup náboženství byl překážkou pro konzumaci kakaa a čokolády. Církev se musela rozhodnout, zda je kakao potravinou. Tedy zda se její konzumací přerušuje půst, nebo zda je to nápoj, protože slouží k uhašení žízně a neporušuje zákazy. Obě strany měly své příznivce. Nakonec se církev rozhodla, že pojídáním kakaových a čokoládových pochutin se půst neporuší.Zdroj: wikipedia.org, kakaoprodusi.cz, cokomuzeum.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky: #zivot ve stredoveku
#krystof kolumbus
#aztekove