Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů

7.2.2023 > Starověk

Kakaovníky zakořenily v mnoha kulturách. Historie kakaa sahá až do dob Mayů a Aztéků, dokonce až k jejich předkům Olméků. Tehdy, v době rozkvětu předkolumbovského Mexika, pili Aztékové při náboženských obřadech a festivalech opojný kakaový nápoj zvaný "cacahuatl". V těchto kulturních kruzích byly kakaové boby tak cenné, že byly dokonce používány jako platební prostředek.



Kakaové boby jako dar od bohů

Mayové a Aztékové brali kakao jako symbol hojnosti a dar od bohů. Čokoládové nápoje byly používané při oslavách a uzavírání důležitých zakázek. Mayské kakao bylo husté a pěnivé, často s kombinací s chilii papričkami, kukuřičnou moukou nebo medem. Historické písemnosti naznačují, že tyto znalosti o kakau předali Mayům již Olmékové. Mayové se scházeli jednou ročně, aby poděkovali bohu Ek Chuah, kterému věřili, že je bohem kakaa.


Kakaové boby.
Kakaové boby. , Mikkel Houmøller, CC BY-SA 4.0


Počátky kakaového šílenství v Evropě

Kakao pocházející z delty řeky Orinoko bylo do Evropy přivezeno Španěly, přesněji díky Kryštofu Kolumbovi a šlo o nápoj, který bylo možné zpočátku nalézt pouze na královském španělském dvoře. Právě tam se začalo připravovat podle receptury aztéckého krále Montezumy. Pokusy o zavedení vlastních receptur nepřinesly očekávané výsledky, protože Španělé se snažili nápoj zušlechtit vanilkou a cukrem.


Portrét Kryštofa Kolumba.
Portrét Kryštofa Kolumba. , Sebastiano del Piombo, Public domain


První známá zmínka o „bratřích Van Houtenových prodávajících nejlepší a nejčistší kakaový prášek na trhu v Amsterdamu“ pochází z harlemských novin (Oprechte Haerlemsche Courant) ze dne 2. srpna 1667. Vzhledem k ceně se kakao dalo sehnat jen na nejbohatších evropských dvorech 17. století.

Až v roce 1828 Casparus van Houten vyvinul a nechal si patentovat levnou metodu vymačkávání a oddělování tuku z pražených kakaových bobů. Podařilo se mu vyrobit prášek, který se snadno míchal s vodou nebo mlékem. Od té doby se kakao stalo dostupnější. Při této příležitosti se také podařilo výrazně snížit výrobní náklady čokolády, což vedlo k její popularizaci v Evropě.


Kakaový plod se semeny – kakaovými boby.
Kakaový plod se semeny – kakaovými boby. , Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Public domain


19. století v Nizozemsku bylo stoletím mnoha továren a rychle rostoucí výroby čokolády a dalších kakaových produktů. Amsterdam měl až čtyři továrny na čokoládu.


Rozhodnutí církve, zda se kvůli kakau přeruší půst

Tehdejší světový přístup náboženství byl překážkou pro konzumaci kakaa a čokolády. Církev se musela rozhodnout, zda je kakao potravinou. Tedy zda se její konzumací přerušuje půst, nebo zda je to nápoj, protože slouží k uhašení žízně a neporušuje zákazy. Obě strany měly své příznivce. Nakonec se církev rozhodla, že pojídáním kakaových a čokoládových pochutin se půst neporuší.

Zdroj: wikipedia.org, kakaoprodusi.cz, cokomuzeum.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci? Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci?
Zánik rytířů - z elitních válečníků se stali obyčejní žoldáci i baviči na večírcích Zánik rytířů - z elitních válečníků se stali obyčejní žoldáci i baviči na večírcích
Jan Amos Komenský - ani smrt ženy a synů či vypálení knihovny nezlomilo zápal Učitele národů Jan Amos Komenský - ani smrt ženy a synů či vypálení knihovny nezlomilo zápal Učitele národů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít