Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Zánik rytířů - z elitních válečníků se stali obyčejní žoldáci i baviči na večírcích

14.2.2023, 09:03 > Středověk

V době svého vrcholu byli rytíři váženými členy středověké společnosti. Jednalo se zpravidla vzdělané jedince urozeného původu, kteří byli nejen vynikajícími válečníky, ale i skvělými společníky. Po dobu svého výcviku se připravovali i na období mezi válkami. Proto se také učili dvorským mravům. Každé slavné období má však svůj konec. A stejně tak to bylo i v případě rytířství.



Rytíř na rozcestí.
Rytíř na rozcestí. , Viktor Mikhailovich Vasnetsov, Public domain


Na turnaj i do války už jen kvůli penězům

S přicházejícím období renesance začala doba rytířství postupně upadat do zapomnění. Válek ubývalo a rytíři, kteří byli v první řadě elitními válečníky už těžko hledali uplatnění. Rovněž se také měnila strategie boje a boj mečem a kopím vytlačovaly střelné zbraně a později i dělostřelectví. Rytířství se ještě udržovalo na některých dvorech, a to včetně turnajů. Postupem času se rytíři nechávali najímat jen pro pobavení společnosti, na válečná tažení i zmíněné turnaje. Tyto aktivity byly také hlavním zdrojem jejich obživy.


Udržet si úroveň bylo čím dál dražší

S rozmachem řemesel začínalo na vlivu nabývat i měšťanstvo. Měšťanská rodina bývala mnohdy bohatší než šlechta. Měšťané získali právo nosit meč a rozdíly mezi těmito vrstvami se postupně stíraly. Pro rytíře bylo již velice obtížné „držet krok“ s dobou. Být na úrovni bylo čím dál více nákladné. Proto také hodně rytířů rozprodávalo své hodnotné ceny vyhrané na turnajích.

Aby si takový rytíř udržel svou důstojnost, museli ho vždy doprovázet dvě pážata, dva psi a kůň vybavený sametovou dekou. Samotný rytíř měl být nejlépe oblečen do oděvu z drahých látek a klobouku s kožešinou. Samozřejmě nesměly chybět ani prsteny s drahými kameny.


Portrét rytíře.
Portrét rytíře. , Bartolomé Esteban Murillo, CC0


Parodie na rytířství

V 15. století už rytířství jako takové docela vymizelo. Jako reakce na tento fakt vznikla řada rytířských románů, z nichž nejznámější je román Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervantese, který celou rytířskou dobu a její uhlazené mravy paroduje.


Don Quijote.
Don Quijote. , Fondo Antiguo de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla from Sevilla, España, CC BY 2.0


Zdroj: DUŠEK, Jaromír. Kůň ve službách člověka: středověk ; Středověké hry a sport – Mgr. Jan Mezník.
Autor: Denisa Volfová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci? Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci?
Jan Amos Komenský - ani smrt ženy a synů či vypálení knihovny nezlomilo zápal Učitele národů Jan Amos Komenský - ani smrt ženy a synů či vypálení knihovny nezlomilo zápal Učitele národů
Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít