Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů

7.2.2023 > Starověk

Kakaovníky zakořenily v mnoha kulturách. Historie kakaa sahá až do dob Mayů a Aztéků, dokonce až k jejich předkům Olméků. Tehdy, v době rozkvětu předkolumbovského Mexika, pili Aztékové při náboženských obřadech a festivalech opojný kakaový nápoj zvaný "cacahuatl". V těchto kulturních kruzích byly kakaové boby tak cenné, že byly dokonce používány jako platební prostředek.



Kakaové boby jako dar od bohů

Mayové a Aztékové brali kakao jako symbol hojnosti a dar od bohů. Čokoládové nápoje byly používané při oslavách a uzavírání důležitých zakázek. Mayské kakao bylo husté a pěnivé, často s kombinací s chilii papričkami, kukuřičnou moukou nebo medem. Historické písemnosti naznačují, že tyto znalosti o kakau předali Mayům již Olmékové. Mayové se scházeli jednou ročně, aby poděkovali bohu Ek Chuah, kterému věřili, že je bohem kakaa.


Kakaové boby.
Kakaové boby. , Mikkel Houmøller, CC BY-SA 4.0


Počátky kakaového šílenství v Evropě

Kakao pocházející z delty řeky Orinoko bylo do Evropy přivezeno Španěly, přesněji díky Kryštofu Kolumbovi a šlo o nápoj, který bylo možné zpočátku nalézt pouze na královském španělském dvoře. Právě tam se začalo připravovat podle receptury aztéckého krále Montezumy. Pokusy o zavedení vlastních receptur nepřinesly očekávané výsledky, protože Španělé se snažili nápoj zušlechtit vanilkou a cukrem.


Portrét Kryštofa Kolumba.
Portrét Kryštofa Kolumba. , Sebastiano del Piombo, Public domain


První známá zmínka o „bratřích Van Houtenových prodávajících nejlepší a nejčistší kakaový prášek na trhu v Amsterdamu“ pochází z harlemských novin (Oprechte Haerlemsche Courant) ze dne 2. srpna 1667. Vzhledem k ceně se kakao dalo sehnat jen na nejbohatších evropských dvorech 17. století.

Až v roce 1828 Casparus van Houten vyvinul a nechal si patentovat levnou metodu vymačkávání a oddělování tuku z pražených kakaových bobů. Podařilo se mu vyrobit prášek, který se snadno míchal s vodou nebo mlékem. Od té doby se kakao stalo dostupnější. Při této příležitosti se také podařilo výrazně snížit výrobní náklady čokolády, což vedlo k její popularizaci v Evropě.


Kakaový plod se semeny – kakaovými boby.
Kakaový plod se semeny – kakaovými boby. , Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Public domain


19. století v Nizozemsku bylo stoletím mnoha továren a rychle rostoucí výroby čokolády a dalších kakaových produktů. Amsterdam měl až čtyři továrny na čokoládu.


Rozhodnutí církve, zda se kvůli kakau přeruší půst

Tehdejší světový přístup náboženství byl překážkou pro konzumaci kakaa a čokolády. Církev se musela rozhodnout, zda je kakao potravinou. Tedy zda se její konzumací přerušuje půst, nebo zda je to nápoj, protože slouží k uhašení žízně a neporušuje zákazy. Obě strany měly své příznivce. Nakonec se církev rozhodla, že pojídáním kakaových a čokoládových pochutin se půst neporuší.

Zdroj: wikipedia.org, kakaoprodusi.cz, cokomuzeum.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem? Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem?
Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů
Zánik rytířů - z elitních válečníků se stali obyčejní žoldáci i baviči na večírcích Zánik rytířů - z elitních válečníků se stali obyčejní žoldáci i baviči na večírcích


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít