Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Rytířské brnění jako ochrana i ukázka bohatství. Některé kousky vážily i 40 kilo

27.1.2023 > Středověk

Pořádné brnění je jednoznačně symbolem správného rytíře. V průběhu věků se podoba této ochranné výstroje měnila. Své vlastní brnění měli i koně rytířů. Pořídit si takovou parádu však nebyla nijak levná záležitost. Zejména šlechta platnéřům platila štědré sumy, protože brnění bylo i ukázkou společenského postavení. A co teprve pohodlí při nošení? O tom nelze vůbec hovořit. Pořádné kovové brnění vážilo i několik desítek kilogramů. Co se týká přilbic – mnohdy skrze ně skoro nebylo vidět.



Rytířské brnění.
Rytířské brnění. , Stefan Rormoser, CC0


Ještě před začátkem 14. století nebyl žádný rozdíl mezi brněním válečným a turnajovým. Brnění se postupně muselo přizpůsobovat jednotlivým turnajovým disciplínám. Vedle toho se měnil i tvar přileb. Ve 12. a 13. století tu máme přilby hrncovité a kbelíkové. Ve 14. století pak přilby cylindrové. Ve století 15. jsou to přilby kolčí (turnajové).

Co se týká brnění, používalo se brnění kroužkové. Jednotlivé kroužky byly spojeny kováním. V jiné, levnější variantě, byly kroužky našity na kožené řemínky, které se pak prošívaly na suknici a kalhoty. Takové brnění vážilo asi 12 až 14 kilogramů. Ve 13. století se kroužkové brnění postupně nahradilo plátovým, které zprvu mělo chránit jen kolena a lokty. Zde už se hmotnost vyšplhala až na 40 kilogramů.

Brnění vysoké šlechty se zdobilo rytím nebo gravírováním, takže získávalo i na umělecké hodnotě.


Brnění pro koně

Vzhledem k tomu, že se bitev a turnajů účastnili i váleční koně, bylo zhotovováno brnění koňské.

Dříve se koně chránili pomocí těžkých vlněných nebo kožených dek, které sloužily i jako poznávací znamení, a to podle vyobrazené heraldiky. Ve 13. století byl kůň chráněn pancířovým brněním včetně helmy s otvory pro oči. Stejně jako u rytířů i koňská brnění byla bohatě zdobena a to nejen rytinami, ale například i drahými kameny a zlatem. Takové pancéřové brnění pro koně vážilo zhruba 24 kilogramů.


Brnění pro válečné koně.
Brnění pro válečné koně. , Stefan Rormoser, CC0


Přilba určovala společenský status

Podle brnění (konkrétně u přilby) jste poznali i to, v jakém společenském postavení se jeho nositel nacházel. Král nosil zlatou přilbu, zatímco vysoká šlechta měla přilbu stříbrnou. Rytíři nosili přilbu ocelovou a ostatní železnou.


Rytířská helma.
Rytířská helma. , Cleveland Museum of Art, CC0


Zdroj: DUŠEK, Jaromír. Kůň ve službách člověka: (středověk). Praha: Apros, [1995]. ISBN 80-901100-6-1.
Autor: Denisa Volfová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce? Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít