Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jak fungoval nejstarší navigační nástroj, Jakobova hůl?

16.12.2022, 09:07 > Středověk

Jakobova hůl, nebo také Jákobova hůl je jeden z nejstarších a nejjednodušších přístrojů, který se používal pro astronomická i geodetická měření. Nejčastěji využívali Jákobovu hůl námořníci k měření úhlu mezi horizontem a nějakým nebeským tělesem (Slunce, Měsíc nebo hvězda). To bylo používáno k určení kurzu lodi na základě polohy hvězd.



Jaká je historie Jakobovy hole?

Používala se také k měření úhlů mezi vzdálenými a nepřístupnými body na Zemi. Není přesně známo, kdy byla Jákobova hůl vynalezena, ale hůl popsal již v 11. století čínský polyhistor Šen Kua. Některé zdroje odkazují na biblické časy. Název nástroje podle tradice odkazuje na Knihu Genesis, kde najdeme popis Jákobových příprav na setkání s Ezauem „neboť Jordán jsem překročil jen s holí v ruce“. Odtud pochází i název měřícího přístroje, neboť se přiřazuje k židovskému astronomovi Jákobovi ibn Tibbonovi, kterému je vynález připisován.


Šen - Kua.
Šen - Kua. , Hans A. Rosbach, CC BY-SA 3.0


Jákobovu hůl znali v Egyptě, byla na každé lodi ve starém Římě a ve středověku ji znaly již všechny evropské země, kde se provozovala lodní doprava. Bylo to standardní lodní navigační zařízení spolu s astrolábem a kvadrantem. V roce 284 př. n. l. alexandrijští astronomové Aristillus a Timocharis poprvé katalogizovali nejjasnější hvězdy pomocí Jakobovy hole, nebo podobného jednoduchého zařízení.


Použití Jákobovy hole: přímka AB je v rovině horizontu, AC protíná pozorované těleso.
Použití Jákobovy hole: přímka AB je v rovině horizontu, AC protíná pozorované těleso. , John Seller (1603-1697), Public domain


Jakobova hůl měřila nejpřesněji výšku

Hůl měla tvar kříže s posuvným břevnem. Při pohledu podél hole se tyč musela posunout, dokud její spodní konec neukazoval na linii horizontu a horní konec ukazoval na pevnou hvězdu. Umístění příčky udávalo úhlovou výšku na stupnici.

Na moři ji zavedli Portugalci kolem roku 1515, aby změřili výšku Polárky. Jak se navigační znalosti rozšiřovaly, přístrojse dostal i severní Evropy. Ty vyrobené v Nizozemsku, měly často i další úhlové váhy. Ačkoli hůl dávala údaje s chybou paralaxy, byla na konci sedmnáctého století nejpřesnějším námořním nástrojem pro měření výšky.


Ústup Jakobovy hole a užitečnější měřící přístroje

Když se námořník Magellan počátkem 16. století vydal na svou poslední cestu, Tycho Brahe sestrojil astroláb, který se ukázal být pro navigátory užitečnější než Jakobova hůl. V roce 1731 vynalezl anglický matematik John Hadley sextant, který přispěl k úplnému vymýcení Jakobovy hole.

Kapitán Nemo naviguje pomocí sextantu.
Kapitán Nemo naviguje pomocí sextantu. , George Roux, Public domain


Jakobova hůl také hrála roli při hledání zeměpisné délky. V díle Gemmy Frisius Cosmographia z roku 1542 je kresba znázorňující měření úhlové vzdálenosti mezi měsícem a hvězdou za pomoci Jakubovy hole.

Zdroj: wikipedia.org
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Gramofon, fonograf i detektor šrapnelů. Alexander Graham Bell nevynalezl pouze telefon Gramofon, fonograf i detektor šrapnelů. Alexander Graham Bell nevynalezl pouze telefon
Tajemství výroby papíru si Číňané strážili přes půl tisíciletí Tajemství výroby papíru si Číňané strážili přes půl tisíciletí
Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít