Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy

3.1.2023, 09:42 > Starověk

Líčení a kosmetika ve starověku? V dnešní době to bude každému připadat jako sci-fi, ale skutečně, už v této době líčení existovalo. Ve starověku se líčením snažili lidé zabránit tomu, aby je cítila lovená zvířata, neplnilo estetickou funkci, jak je tomu dnes. Obličej posetý barvami přírody nebyl vidět, a tak lovci snadno ulovili maso k obědu nebo večeři. Líčení bylo rituálem a sloužilo k maskování.



Co se na zkrášlování obličeje používalo?

Ve starověku se používaly především rostlinné oleje a masti, vyráběné ze sádla. Do nich se přidávaly aromatické látky a barviva. Líčidla používali muži i ženy, aby se jimi chránili. Ve starém Egyptě se používaly kosmetické palety, na kterých se roztíral prášek, který se smíchal s tukem a následně se s ním malovaly stíny kolem očí. Tyto palety jsou více jak 6 000 let staré a dokazují, že se lidé rádi zkrášlovali. Tyto palety byly vyrobené z břidlice.


Nalíčená žena v Egyptě.
Nalíčená žena v Egyptě. , Crystal Gabriela, CC BY-SA 4.0


Patřily k předmětům, které se denně používaly. Nebyly jen výsadou bohatých, ale našli byste je také u písařů nebo řemeslníků. Líčidla byla vyrobena z malachitu, poté se přešlo na galenit a stibnit. Černá barva se pak stala charakteristickou barvou pro egyptské obyvatele.

Vyráběly se také vonné esence, které se stejně jako masti míchaly v oleji nebo tuku, dochovaly se dokonce postupy výroby. Rostliny se musely sbírat pouze po určitou část roku, aby byly výrazně aromatické. Z Egypta se dochovaly i nádobky, do kterých se vonné esence ukládaly. Nejen v této zemi, ale také v Mezopotámii se výroba líčidel, voňavek a mastí stala řemeslem. Používal se cedr, myrha nebo cypriš. Vonné masti s oblibou používali Féničané, díky kterým se rozšířily do celého Středomoří.


Moderní líčení egyptského typu.
Moderní líčení egyptského typu. , Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0


Parfémy s oblibou používali muži i ženy

V 7. století př. n. l. se Athény staly hlavní výrobcem parfémů. Vonné látky tu prodávalo mnoho lidí na trzích a výroba voňavých esencí se stala uměním. Zároveň s parfémy musely vzniknout také flakóny, ve kterých se vůně uchovávaly. Parfémy pak používali muži i ženy. Sloužily nejen k tomu, aby se lidé mohli lépe starat o své tělo, ale také ke zkrášlení. Už staří Řekové měnili parfémy a jejich vůně během celého roku. Ženy ve starém Řecku se v mnoha případech líčily až přehnaně. Červeným barvivem si potíraly rty a po vzoru egyptských žen si oči barvily černě. Chloupky na celém těle si odstraňovaly pomocí depilační pasty.


Pomůcky potřebné nejen k líčení.
Pomůcky potřebné nejen k líčení. , akhenatenator, CC0


Líčení a parfémování se stalo součástí péče mužů i žen. Nejen během koupele, ale také po ní probíhaly rituály, které jsou spojené s používáním kosmetických prostředků. Kromě již zmíněných líčidel a vonných esencích se ve velkém používal také pudr, běžné byly i pleťové masky, na které dnes mnoho žen nedá dopustit. Mezi další prostředky patří škrabátko, kterým se vonné masti roztíraly. Tak jako dnes, i ve starověku dokázaly ženy utratit za líčidla, kosmetiku a parfémy celé jmění.

Zdroj: Intimní historie od antiky po baroko - Vlastimil Vondruška, wikimedia.org
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Společenské vrstvy v antickém Římě Společenské vrstvy v antickém Římě
McDonald's v Pompejích? Jak vypadal fast food ve starověku McDonald's v Pompejích? Jak vypadal fast food ve starověku
Prostituce v antickém Římě Prostituce v antickém Římě


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít