Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Před naším Bohem pitomče, hadí vnuk jsi a hnusný skřet. Kozácký dopis sultánovi zajisté radost neudělal

8.4.2022, 09:26 > Novověk > Evropa

Kozáci byli svobodní obyvatelé nekonečných ukrajinských a jihoruských stepí. Nejčastěji si tyto předky dnešních Ukrajinců představujeme jako hrdé bojovníky, kteří bránili východní hranice Evropy před krvežíznivými Tatary a Osmany. A právě s Turky je spojována zřejmě nejznámější kozácká příhoda, která dokonale ilustruje, jak nebojácní Kozáci byli.


V druhé polovině 17. století vládl obrovské turecké říši sultán Mehmed IV. Vládcem byl již od svých šesti let a rozhodně patřil mezi ty úspěšnější. Podařilo se mu stabilizovat rozsáhlou říší a díky tomu mohl se svou armádou sám začít podnikat vojenské výboje. Úspěšně dobyl několik ostrovů v Egejském moři a následně obrátil svoji pozornost na sever, do Transylvánie a Ukrajiny.


Obraz kozáka z roku 1900.
Obraz kozáka z roku 1900. , Serhii Vasylkivsky, Public domain


Kozáci, žijící právě na tomto území, měli pověst výborných bojovníků, kteří žádnou bitvu nevzdávají. Mehmed se tak celkem přirozeně pokusil vyřešit kozácký problém jiným způsobem. Roku 1676 zaslal zápořožským kozákům oficiální dopis, aby se mu bez bojů podřídili. Svojí květnatě formulovanou výzvou však předvedl, že vůbec nerozumí odvaze a mentalitě Kozáků, pro které byla svoboda nade vše.


Sultánův dopis

Já Sultán, syn Mohameda, bratr Slunce a Měsíce, vnuk a náměstek Alláha, vládce království Makedonie, Babylonu, Jeruzaléma, Velkého a Malého Egypta, císař nad císaři, panovník nad panovníky, výjimečný rytíř, nikdy neporažený, vytrvalý strážce hrobky Ježíše Krista, správce vybraný samotným Alláhem, kníže věřících, jejich naděje a útěcha, vítěz nad nevěřícími a jejich velký ochránce – nařizuji vám, záporožským kozákům, abyste se mi dobrovolně a bez odporu podřídili a zdrželi se obtěžování dalšími útoky.

Jakou reakci mohl takto formulovaný dopis u Kozáků vyvolat? Patrně vlnu smíchu. Tak se zřejmě zrodil nápad na odpověď, které měla být formulována stejně honosným stylem, ovšem velice odlišným obsahem plným vulgárních slovních hříček. Odpověď je připisována atamanu Zacharčenkovi, vůdci kozáckého svazu.

Tamerlán - největší vrah historie vyvraždil 5 % světové populace

Tamerlán - největší vrah historie vyvraždil 5 % světové populace

I když svět obvykle stojí na práci těch nejobyčejnějších lidí, málokdy se stane, že se někdo z nich zapíše do historie. Jsou to bezejmenné osoby, jež vytváří spoustu užitečného, avšak pro historii bezvýznamného... celý článek


Odpověď záporožských kozáků

Záporožští kozáci tureckému sultánovi!

Ó sultáne, čerte turecký, ďáblův synu i bratře, přítelíčku Satanáše, samu Luciferu děláš sekretáře! Co jsi to, k čertu, za rytíře, když holým zadkem nerozsedneš ježka, malé zvíře? Jak ďábel sere, tvé vojsko žere. Nebudeš pod sebou, čubčí synu, křesťanské syny mít. Tvého vojska se nebojíme, na suchu i na moři se mu postavíme, tak obskoč svou matku.

Ty babylonský kuchaři, makedonský koláři, jeruzalémský sládku a pivaři, alexandrijský kozaři, Velkého a Malého Egypta sviní pasáku, arménská svině a sviňáku, podolský zloději, tatarský toulče, kamenecký katane a všeho světa i podsvětí blázne. Před naším Bohem pitomče, hadí vnuk jsi a hnusný skřet, na našem chuji vřed. Prasečí rypáku, kobylí řiti, řeznický pse, nepokřtěná hlavo, běž a obskoč svou matku!
Tak prohlašujeme my, Záporožští, ty ubožáku. Nebudeš ani křesťanské svině pást. Tím končíme, protože neznáme datum a nemáme kalendář. Měsíc je na nebi, rok v knize, ten samý den je u nás jak u vás, tak nám polib prdel zas!


Celá událost vstoupila do dějin zejména díky uměleckému zpracování malíře Iljy Repina, jehož olejomalba o úctyhodných rozměrech 203 x 358 cm patří mezi nejznámější obrazy vůbec. Dnes ji můžeme nalézt ve Státním ruském muzeu v Petrohradu.


Obraz Iljy Repina.
Obraz Iljy Repina. , Ilya Repin, Public domain


S velkou pravděpodobností jde pouze o legendu, protože existuje značné množství formulací datovaných do různých let a různým autorům. Je však dost možné, že takový dokument skutečně existoval, jen si s ním v průběhu dějin pohrála lidová slovesnost. Ať tak či tak, dopis dodnes překrásně ilustruje, jakou náturu záporožšťí kozáci měli.

Zdroj: wikipedia.org, Dějiny Ukrajiny - Bohdan Zilynskyj
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vítězství v bitvě u Moháče otevřelo muslimům dveře do Evropy Vítězství v bitvě u Moháče otevřelo muslimům dveře do Evropy
Bitva o Vídeň. Den kdy se rozhodovalo o osudu Evropy Bitva o Vídeň. Den kdy se rozhodovalo o osudu Evropy
Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít